Coloana vertebrală operată

Scopul examinării prin Imagistică prin Rezonanță Magnetică IRM a coloanei vertebrale este acela de a pune în evidenţă cauza durerilor şi a simptomatologiei sugestive pentru compresie radiculară.

Examenul IRM poate pune în evidenţă aspectul morfologic al zonei, evaluând relaţiile complexe dintre discurile intervertebrale, structurile osoase şi articulare din regiunea explorată. Examenul IRM este cel mai valoros în vederea stabilirii planului terapeutic cel mai potrivit, conservator, chirurgical sau prin radiologie intervenţională. 

O dată cu vârsta se sintetizează în exces fibrele de colagen de tip I, în structura inelului fibros, cu rol în geneza spondilozei şi discopatiei. Examenele biochimice indică prezenţa de enzime proteolitice în interiorul discului, cum ar fi colagenaza, gelatinaza, elastaza, cu rol degenerativ. Măsurându-se presiunea în nucleu şi inelul fibros, s-a constatat că ea creşte în posturi vicioase, ortostatism, eforturi fizice şi cu gradul de degenerare, fiind responsabilă de durerea coloanei vertebrale; nervii care înconjură inelul fibros se găsesc adiacent de ligamentul longitudinal posterior, putând fi o sursă algică în prolapsul şi degenerescenţa discală. 

Tabloul radiologic şi cel imagistic este dominat de diminuarea în înălţime a interliniei articulare (pensare globală), de osteocondensare şi de osteofitoză marginală. Discartrozele mecanice sunt localizate, iar cele degenerative sunt multiple, supraetajate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Elementele de apreciere a evoluţiei leziunilor discale foarte importante în stabilirea conduitei terapeutice adecvate şi prognosticul tratamentului conservator îl constituie priza de contrast din jurul materialului discul herniat în canalul vertebral precum şi semnalul discului evaluat prin IRM. Modificarea acestuia cu transformarea sa poate avea și  semnificaţia apariţiei fagocitozei locale și diminuarea simptomatologiei. 

Patologia vertebrală rahidiană prezintă în unele cazuri  în funcţie de simptomatologa clinică și indicaţii chirurgicale. Aceste intervenţii pot fi urmate de complicaţii postoperatorii rahidiene şi sunt  mai frecvente şi în procente variabile pentru hernia  de disc operată sau pentru stenoza de canal vertebral. Procentul apariţiei lor este foarte variabil în funcţie de multipli factori iar imagistica modernă joacă un rol fundamental in recunoaşterea acestor complicaţii şi în stabilirea indicaţiilor de  eventuală reintervenţie chirurgicală.

Complicațiile herniei de disc operate

Evoluţia post-operatorie nefavorabilă  nu se corelează cu procedeul chirurgical în sine sau cu cantitatea de ţesut cicatricial epidural dezvoltat post-operator şi este cunoscută ca Failed Back Surgery Syndrom” FBSS. FBSS este caracterizat de durere rebela cu grade variate de incapacitate functionala dupa interventie operatorie.Principalele cauze de FBSS sunt:fibroza epidurală /hernia de disc recidivată sau reziduală /stenoza de canal rahidian sau a găurii de conjugare /spondilita/discita/spondilodiscita /epidurita/ radiculita/ arahnoidita /pseudomeningocelul. 

Diferenţierea între ţesutul cicatricial şi hernia de disc recidivată/reziduală este realizată cu mare acurateţe prin Rezonanţă Magnetică. Uneori  în caz de urgenţă se impune intervenţia  de urgenţă  chiar in absenţa unei cauze documentate imagistic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceste complicaţii pot fi complicatii precoce sau post-operatorii imediate și  complicatii tardive.  
•    COMPLICAŢIILE  PRECOCE:  sindromul  infecţios/persistenţa sau agravarea simptomelor pre-operatorii/apariţia unui deficit radicular/sindromul  de coada de cal sau paraplegia/hematomul postoperator/pseudomeningocelul/ epidurita.
•    COMPLICAȚII TARDIVE: decompresie insuficienta/instabilitate postoperatorie la nivelul segmentului operat/fractura istmului restant/desprinderea materialului introdus intraoperator  si pseudartroza prin esec al artrodezei/stenoze degenerative la nivelul etajelor adiacente.

În afara complicațiilor locale există și complicații datorate unor erori ale chirurgiei discale: erori de etaj operat/erori de diagnostic/ fragment discal exclus omis in examenul preoperator sau expulzat in mod secundar/ stenoza laterala neeliberata/ dureri de caza nondiscala vasculară sau  articulare/ recidiva herniara /fibroza epidurala postoperatorie/ stenoza osoasa secundara/fractura istmului restant/ discopatie inflamatorie degenerativă la nivelul etajului operat.

Evaluarea complicațiilor și a eventualei persistenței sau diversificării simptomatologiei de la nivelul coloanei vertebrale necesită investigație IRM cu injectare de contrast paramagnetic pe cale intravenoasă și prin evaluarea prizei de contrast în funcție de perioada scursă de la intervenția chirurgicală.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0