Colesterolul influentat de stres

Un job stresant poate dauna intr-adevar sanatatii, prin faptul ca reuseste sa creasca nivelul colesterolului, arata un studiu spaniol publicat in 2013.

Una dintre concluziile studiului era ca stresul legat de locul de munca schimba modul in care organismul nostru gestioneaza grasimile si ca duce la niveluri crescute de colesterol LDL („rau”) si la niveluri extrem de scazute de colesterol HDL („bun”).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dincolo de concluziile trase de oamenii de stiinta spanioli, un lucru este cert: situatiile stresante afecteaza modul in care organismul metabolizeaza grasimea, iar in cele din urma se ajunge in acelasi punct, in care in sistem exista prea mult colesterol „rau”.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanta asemanatoare grasimii, cu un aspect ca de ceara. Organismul nostru produce colesterol, dar in acelasi timp, colesterolul este luat din exterior, sub forma de alimente. Colesterolul este important pentru fiecare celula din corp si are un numar mare de functii. Una dintre functiile sale este sa alcatuiasca structura peretilor celulelor.

Colesterolul nu circula „liber” prin sange, deoarece este el nu se poate dizolva in apa. In loc de apa, el este transportat prin sange de anumite substante, numite lipoproteine. Tocmai acesta este motivul prin care nivelul colesterolului este masurat prin nivelul lipidelor.

Nivelul recomandat al colesterolului

Asociatia Americana a Inimii recomanda ca toti adultii sa isi verifice nivelul colesterolului la fiecare 4-6 ani, incapand cu varsta de 20 de ani, care reprezinta punctul in care nivelul colesterolului incepe sa creasca. Pe masura ce inaintam in varsta, colesterolul tinde sa creasca. Barbatii, in general, au un risc mai mare decat femeile sa se confrunte cu niveluri mai ridicate ale colesterolului.

Valoarea optima pentru colesterolul total: 170 mg/dL  sau mai putin.

Valoarea optima pentru colesterolul HDL: 45 mg/dL  sau mai mult.

Valoarea optima pentru colesterolul LDL: 110 mg/dL  sau mai putin.

 

 

Cum contribuie stresul la cresterea colesterolului?

Numeroase studii au aratat ca stresul creste colesterolul nu doar pe termen scurt, dar in acelasi timp, el afecteaza nivelurile colesterolului chiar si in anii urmatori. Cauza pentru care se intampla acest lucru nu este cunoscuta cu exactitate. Alte studii, de exemplu, au aratat ca stresul in sine nu este chiar singurul vinovat si ca modul in care un individ reactioneaza la stres si face fata stresului sunt, de asemenea, important in ceea ce priveste colesterolul. Persoanele care fac fata stresului in moduri considerate nesanatoase (prin ostilitate, izolare sociala sau auto-invinuire) tind sa aiba un nivel mai scazut al colesterolului HDL („bun”).

Ce provoaca stresul in organism

Medicii subliniaza ca este un lucru stiut faptul ca stresul creste nivelul colesterolului, indeosebi valoarea colesterolului „rau” din sange. Cantitatea de stres din viata unei persoane nu este atat de importanta pe cat este modul in care acea persoana trateaza sau se raporteaza la stres. Cu cat stresul provoaca in viata unei persoane mai multa furie si ostilitate, cu atat mai mari tind sa fie valorile colesterolului LDL si ale trigliceridelor, explica specialistii. Stresul, totodata, incurajeaza organismul sa produca mai multa energie sub forma de combustibili metabolici, care determina ficatul sa produca si sa secrete o cantitate mai mare din colesterolul „rau”, LDL. De asemenea, stresul poate influenta capacitatea organismului de a elimina lipidele.

Cum reactioneaza corpul la stres

Organismul are un raspuns binecunoscut la stres. Atunci cand oamenii sunt speriati, ritmul cardiac creste, la fel si intensitatea respiratiei, iar tensiunea arteriala creste. De asemenea, anxietatea, la randul ei, creste valorile tensiunii arteriale. Imediat dupa o situatie amenintatoare sau care reprezinta o provocare, organismul incepe sa secrete hormoni (adrenalina si noradrenalina); acest factor declanseaza o alta reactie, iar inima incepe sa munceasca mai mult, apoi glucoza este eliberata catre muschi si sange, care o folosesc ca energie. Acizii grasi, de asemenea, sunt eliberati pentru a fi folositi ca energie. Nivelul colesterolului poate creste deoarece orice urma de acizi grasi liberi, care nu sunt folositi pe post energie, formeaza lipidele. Prin urmare, raspunsul pe termen scurt al organismului la stres implica un colesterol marit.

Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate gratuit!

[{ads-colesterol-second}]

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0