Un nou mod de a trata colesterolul crescut ar putea fi disponibil curand

O descoperire importanta ar putea schimba modul in care medicii trateaza colesterolul crescut, mai precis colesterolul rau, LDL Cercetatorii au descoperit noi dovezi care supun unei mari provocari o notiune veche de 40 de ani, despre cat de repede eliminam colesterolul din organismul nostru. Aceasta descoperire accidentala dezvaluie astfel o noua cale in ceea ce priveste lantul de eliminare a colesterolului, care ar putea fi cheia dezvoltarii unor noi medicamente pentru scaderea nivelului colesterolului, scrie sciencedaily.com.

Aceasta descoperire accidentala, facuta de biochimistul medical Henry Pownall si de echipa lui de la Institutul de Cercetare Houston Methodist, scoate la iveala o noua cale in lantul de eliminare a colesterolului, iar pe viitor aceasta ar putea fi secretul pentru a crea noi medicamente impotriva problemelor legate de valorile prea mari ale colesterolului.

Descoperirile oamenilor de stiinta sunt descrise intr-un articol care a aparut in mediul online la sfarsitul lunii octombrie 2017, in jurnalul "Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology".

Henry Pownall, care este autorul, spune ca scopul initial al studiului lor a fost sa dovedeasca ca actualul model al transportului colesterolului prin corp era cel corect. Cu toate acestea, se pare ca modul acela nu era tocmai corect.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

"Modelul pe care oamenii l-au folosit de mai bine de 40 de ani presupunea ca colesterolul era transportat de la artere impreuna cu alte lipide si proteine si ca intra intr-o particula care ramanea in sange chiar si cateva zile, inainte de a fi curatat de ficat, pentru a fi eliminat", a spus Henry Pownall. "Ceea ce am descoperit noi in acest proces a fost ceva cu totul diferit. Noi am descoperit ca de fapt colesterolul sare toti acesti pasi si se duce direct, de la acest stadiu incipient de particula, la ficat, in doua minute. Acest interval este de o mie de ori mai rapid decat se presupunea anterior", completeaza Henry Pownall.

In vreme ce majoritatea studiilor analizeaza colesterolul HDL in forma sa matura, care se gaseste in sange, Henry Pownall si colegii sai au studiat colesterolul HDL nativ (la inceputurile sale), o forma incipienta de HDL produsa de celule. Colesterolul din HDL-ul incipient se duce direct la ficat, sarind in mare parte conversia catre o forma matura de HDL.

Henry Pownall subliniaza ca nu e ca si cand practicile actuale de tratare a cresterii colesterolului "rau" (LDL) sunt incorecte ci, in schimb, spune ca medicii si cercetatorii ar trebui sa inteleaga mai bine cu contribuie colesterolul "bun" (HDL) la bolile cardiovasculare si cum sa il crestem intr-un mod care ne protejeaza inima, deoarece unii pacienti cu valori foarte mari ale colesterolului HDL, despre care s-a crezut intotdeauna ca ar fi benefic, sunt de fapt supusi unui risc.

Colesterolul LDL, asa-numitul colesterol "rau" este bine tinut sub control cu terapiile actuale cu statine. Dovezile beneficiilor acestor medicamente care scad colesterolul sunt indisputabile, spune Henry Pownall, iar aceste statine vor continua sa functioneze, este de parere cercetatorul. Cu toate acestea, colesterolul HDL sau colesterolul "bun" reprezinta un sistem mai complicat. Nu toate lucrurile care cresc colesterolul HDL protejeaza inima si nu toate alimentele care scad colesterolul bun sunt daunatoare pentru pacient.

Tocmai de aceea, Henry Pownall este de parere ca oamenii de stiinta trebuie sa "redeseneze" noi medicamente pentru a reduce colesterolul plasmatic intr-un mod care sa ia in considerare acest nou mecanism. Asa ca oamenii de stiinta trebuie sa caute anumite interventii - poate alimentare, poate farmacologice, care sa creasca colesterolul HDL intr-un mod care ne ajuta sa protejam arterele si sa prevenim bolile cardiovasculare.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0