Uleiuri, grasimi si alte surse de… sanatate

Despre colesterol am tot auzit, in diverse formule, dar mai cu seama in rezultatele analizelor de sange. Si nu degeaba e el "vedeta" intrebarilor post-prelucrarii analizelor. Lasat sa creasca in liniste, se va simti singur si va aduce cu sine boli de inima si accidente vasculare cerebrale.

Pentru ca e mai usor sa previi decat sa tratezi, exista cateva solutii care ne ajuta sa tinem colesterolul sub control, fara sa fim nevoiti sa fugim de toate sursele de grasime, pentru ca exista si grasimi "bune".

Care sunt grasimile sanatoase sau acizii grasi esentiali

Nu tot ce se numeste grasime dauneaza! De fapt, avem nevoie de niste grasimi speciale, ce joaca un rol cheie in multe functii ale organismului, facilitand absorbtia oxigenului in celule prin intermediul membranelor celulare. Numite acizi grasi esentiali (AGE), aceste grasimi speciale sunt absorbite zilnic din exterior, prin alimentatie, intrucat nu pot fi sintetizate in laboratorul nostru propriu, adica in organism.

stop dislipidemie

Exista doua familii de acizi grasi esentiali, care ii ofera organismului nostru instrumentele necesare de lucru cu oxigenul: familia Omega-6, denumita acid linoleic, si familia Omega-3, denumita acid alfa linoleic. Amandoua sunt importante pentru dezvoltarea si cresterea normala a organismului si functionarea creierului, iar Omega-3 este responsabilul cu starea de bine si prevenirea depresiilor, precum si elasticitatea vaselor de sange.

Sursele de Omega-3 si de Omega-6

Proportia ideala este de 1:1 pana la 1:3. In fapt, consumam de pana la 20 de ori mai mult Omega-6 decat avem nevoie, acesta fiind prezent in tot ceea ce inseamna grasime vegetala. Raportul de Omega-3 si Omega-6 in uleiul de floarea soarelui este de 1:126. Acest dezechilibru este tradat de un nivel crescut de colesterol, urmat de diabetul de tip 2, obezitatea, bolile cardiovasculare, afectiuni de tip reumatoid, cancerul, bolile neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson).

Surse de Omega-3 si Omega-6 in proportie optima: uleiul de in, cel de canepa si majoritatea nucilor si semintelor. Uleiurile presate la rece de masline si avocado se bat si ele pe podiumul surselor de acizi grasi esentiali, aducand un plus de Omega-9, cel care formeaza trigliceridele care circula in sange, avand un aport determinant in bunul mers al sistemului circulator.

Alimente bogate in acizi grasi Omega-6

  • Uleiul din boabe de soia: 50 grame de Omega-6 in 100 de grame;
  • Uleiul de porumb: 49 grame de Omega-6 in 100 de grame;
  • Nucile: 27 grame de Omega-6 in 100 de grame;
  • Semintele de floarea-soarelui: 34 grame de Omega-6 in 100 de grame;
  • Migdale: 12 grame de Omega-6 in 100 de grame;
  • Caju: 8 grame de Omega-6 in 100 de grame.

12 alimente care sunt foarte bogate in Omega-3

  1. Macroul - continutul de Omega-3: 4197 mg intr-o bucata sau 5134 mg per 100 g.
  2. Somonul - continutul de Omega-3: 4023 mg intr-o jumatate de file sau 2260 mg in 100 g.
  3. Uleiul din ficat de cod - continutul de Omega-3: 2664 mg intr-o singura lingura.
  4. Heringul - continutul de Omega-3: 3181 mg la un file sau 1729 mg la 100 g.
  5. Stridiile - continutul de Omega-3: 565 mg in 6 stridii sau 672 mg la 100 g.
  6. Sardinele - continutul de Omega-3: 2205 la o cana sau 1480 mg la 100.
  7. Ansoa - continutul de Omega-3: 951 mg la o conserva mica sau 2113 mg la 100 g.
  8. Caviar - continutul de Omega-3: 1086 mg per lingura sau 6789 mg la 100 g.
  9. Semintele de in - continutul de Omega-3: 2338 mg la o lingura de seminte sau 7196 mg la o lingura de ulei din seminte de in.
  10. Semintele de chia - continutul de Omega-3: 4915 mg la 28 de grame.
  11. Nucile romanesti - continutul de Omega-3:2542 mg la 28 grame, care inseamna cam 7 nuci.
  12. Boabe de soia - continutul de Omega-3: 1241 la o jumatate de cana sau 1443 la 100 grame.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0