Uleiul de camelina (in fals) imbunatateste profilul lipidic

Potrivit unui studiu nou, dat publicitatii in luna ianuarie 2018, uleiul de camelina (planta numita si "inul fals") reduce nivelul colesterolului total si colesterolului LDL in cazul persoanelor cu un metabolism scazut al glucozei.

Acestea sunt concluziile unui nou studiu de la University of Eastern Finland. Descoperirile au fost publicate in revista "Molecular Nutrition & Food Research".

Studiul a analizat asocierea dintre uleiul de camelina, pestele gras si pestele slab cu metabolismul lipidelor si cu metabolismul glucozei, cat si inflamatia de grad scazut. Uleiul de camelina este bogat in acid alfa-linoleic (ALA), care este un acid gras Omega-3 de origine vegetala.

Cercetarile efectuate anterior au aratat ca proteinele din peste si acizii grasi Omega-3 cu lant lung de atomi de carbon care se gasesc in peste au efecte benefice asupra mai multor factori de risc asociati cu bolile cardiovasculare, scrie sciencedaily.com. Cu toate acestea, rezultatele obtinute in urma acestei cercetari, legate de efectele acidului alfa-linoleic asupra acestor factori de risc, sunt insuficiente.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Studiul acesta a implicat 79 de barbati si femei din Finlanda, cu concentratii de glucoza modificate (glicemie bazala modificata / "impaired fasting glucose"), cu varste cuprinse intre 40 si 72 de ani. Participantii la acest studiu finlandez au fost impartiti aleator in patru grupuri: grupul cu ulei de camelina, grupul cu peste gras, grupul cu peste slab si grupul de control.

In functie de grupul din care faceau parte, participantii la studiu au fost instruiti sa manance fie peste gras, fie peste slab de patru ori pe saptamana sau sa ia o doza zilnica de ulei de camelina de 30 de mililitri pe o perioada de 12 saptamani.

Persoanele din grupul de control au avut voie sa manance peste o data pe saptamana, iar folosirea uleiului de camelina sau a altor tipuri de ulei care contin acid alfa-linoleic (ALA) a fost interzisa.

Cercetatorii au descoperit ca uleiul de camelina a avut un efect pozitiv asupra nivelurilor colesterolului din sange, dar efecte similare nu au fost observate in cazul pestelui gras sau pestelui slab. Mai mult, nu au existat diferente semnificative in grupurile de participanti care aveau un metabolism slab al glucozei sau un grad scazut de inflamatie in corp.

Ce este camelina sau "inul fals"?

Camelina este o planta a carei denumire stiintifica este Camelina sativa. Popular, ea mai este numita si in fals sau oul inului. Planta provine din familia Brassicaceae. Pentru ca are un potential energetic mare, camelina este folosita si ca materie prima pentru obtinerea kerosenului.

Uleiul de camelina este un ulei comestibil care se obtine din semintele plantei Camelina Sativa. Uleiul de camelina a fost folosit in Europa si in America de Nord de cateva secole bune, ca ulei de lampa. Studiile au constatat ca uleiul de camelina contine mari cantitati de acizi grasi Omega-3, la fel ca si uleiul din seminte de in, tocmai din acest motiv, el este indicat pentru a fi folosit ca supliment nutritiv si ca un ulei ce poate fi folosit in scop general.

Ce proprietati are uleiul de camelina

Potrivit specialistilor, uleiul de camelina are anumite proprietati terapeutice si vindecatoare:

•    Antioxidant - uleiul de camelina este un puternic antioxidant, datorita continutului mare de vitamina E.
•    Antiinflamator - Uleiul de in fals inhiba foarte mult inflamatia, atat cand e folosit local, cat si atunci cand este folosit intern.
•    Anti-artrita - datorita continutului sau mare de acizi grasi Omega-3, uleiul de camelina poate fi folosit pentru a calma durerea in cazul artritei.
•    Balsam de par - uleiul de camelina poate fi folosit si ca tratament pentru podoaba capilara (un ulei cald aplicat pe par).
•    Stimuleaza imunitatea - Datorita continutului mare de vitamina E, uleiul de camelina stimuleaza sistemul imunitar.
 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0