Surse de grasimi care par sanatoase, dar nu sunt

Grasimile din alimentatia noastra au o reputatie proasta, insa este important sa invatam sa facem diferenta intre grasimile bune si grasimile rele, pentru ca nu toate sunt la fel (structura lor chimica este diferita). Organismul are, de fapt, nevoie de grasime pentru energie si pentru a procesa anumite vitamine si minerale, insa este esential sa ii oferim grasimile bune.

Diferente intre tipurile de grasimi

Retine, deci, ca organismul are nevoie de o oarecare cantitate de grasimi din alimente, pentru ca grasimile sunt o sursa majora de energie. Ele ne ajuta sa absorbim unele vitamine si minerale (aminteste-ti ca exista vitamine liposolubile, adica cele care se dizolva in grasimi).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Grasimile sunt necesare pentru a construi membranele celulare, care sunt vitale pentru fiecare celula din corp, si structurile care se afla in jurul neuronilor. Grasimile, insa, sunt de mai multe tipuri, iar unele dintre ele nu sunt atat de sanatoase pe cat par. Din acest motiv, medicii nutritionisti ne indeamna sa consumam cu masura grasimi trans si grasimi saturate ori chiar sa le evitam pe cat posibil.

Cel mai rau tip de grasimi din alimentatie sunt grasimile trans. Ele nu au beneficii pentru sanatate si nu exista un nivel care sa fie considerat sanatos pentru consum.

Grasimile saturate sunt cumva considerate "la limita". Ele sunt extrem de raspandite in alimentatia omului modern. Sunt grasimi solide la temperatura camerei, insa nu sunt tocmai sanatoase.

Cele mai frecvente surse de grasimi saturate sunt: carnea rosie, laptele integral si alte produse lactate preparate din lapte integral, branza, ulei de cocos si multe produse din comert, produse de patiserie, iar lista alimentelor nu se opreste aici.

Grasimile bune (cele mononesaturate si cele polinesaturate) sunt cele care provin din surse vegetale, legume, nuci, seminte si pestele gras. Aceste grasimi sanatoase sunt lichide la temperatura camerei.

De ce grasimile saturate nu sunt sanatoase?

Expertii spun ca o dieta bogata in grasimi saturate poate sa creasca nivelul colesterolului total si poate sa incline balanta inspre colesterolul LDL (numit colesterol "rau"). Din acest motiv, majoritatea nutritionistilor recomanda limitarea consumului de grasimi saturate la mai putin de 10% dintre caloriile de care avem nevoie intr-o zi.

Grasimile saturate provin in principal din surse de origine animala, cum ar fi carnea rosie, carnea de pasare de curte si produsele lactate integrale (cele care au un continut mare de grasimi).

Grasimile saturate cresc1 valorile lipoproteinelor cu densitate mare (colesterolul HDL sau "bun") si cresc in acelasi timp valorile lipoproteinelor cu densitate mica (colesterolul "rau" sau LDL), ceea ce poate creste riscul de boala cardiovasculara.

Iata o lista cu anumite grasimi care par sanatoase la prima vedere, insa nu sunt (recomandarea nutritionistilor este sa le eviti ori sa le consumi in cantitati foarte mici):

•    untul
•    untura
•    carnea
•    carnea de pasare de curte (si pielita de pe aceasta carne)
•    produsele din cocos; uleiul de cocos;
•    uleiul de palmier, uleiul de palmier nucleu si produsele din ulei de palmier;
•    produsele lactate (cele care nu sunt degresate)
•    uleiurile partial hidrogenate
•    uleiurile tropicale (uleiul de nuca de cocos, uleiul de palmier, untul de cacao)
•    produsele lactate cu un continut mare de grasimi (lapte integral, unt, branza/ cascaval, smantana, inghetata)
•    carnea de vita, de porc si de miel.

Grasimi cu un impact negativ asupra sanatatii noastre

Grasimile saturate, care sunt solide la temperatura camerei, se gasesc cel mai adesea in produsele de origine animala, ca de exemplu carnea rosie si produsele lactate integrale (cele cu un procent mare de grasime). Sursele de origine vegetala de grasimi saturate includ: uleiul de cocos si uleiul de palmier, insa expertii atrag atentia ca ar trebui sa fim mai ingrijorati in privinta grasimilor saturate de origine animala, pentru ca ele au cu adevarat un impact negativ asupra sanatatii noastre. S-a demonstrat ca grasimile saturate cresc nivelul de colesterol total si valoarea colesterolului LDL, iar acesti factori duc la cresterea riscului de afectiuni cardiovasculare.

Daca ai fost tentat sa crezi ca, de exemplu, carnea de miel sau de vita sunt mai sanatoase decat alte tipuri de carne, retine ca si acestea sunt alimente ce contin grasimi saturate. Tot pe lista de alimente cu grasimi saturate se afla si carnea de porc, carnea grasa de vita, cea de miel, carnea de pasare (cu tot cu pielita), grasimea de vita, untura de porc, grasimea de origine animala si smantana, untul, branza si alte produse lactate care sunt facute din lapte integral ori din lapte cu 2% grasime.

Potrivit Asociatiei Americane a Inimii (AHA), multe alimente prajite si multe produse de patiserie pot contine cantitati mari de grasimi saturate. Unele uleiuri de origine vegetala, cum ar fi uleiul de palmier si uleiul de cocos, contin in principal grasimi saturate, insa nu contin colesterol, spun expertii americani.

Anumite tipuri de lactate nu sunt tocmai sanatoase

Potrivit expertilor britanici, lista alimentelor bogate in grasimi saturate (care nu sunt, deci, tocmai sanatoase) include nu doar laptele si ciocolata alba, ci si: produsele de patiserie, carnea grasa (aici intra si cotletele de miel), carnea procesata (carnatii, burgerii, baconul etc.), untul, untura, ghee (untul purificat), margarina, grasimea de gasca si seul, uleiul de cocos si uleiul de palmier, precum si smantana de cocos, produsele lactate preparate din lapte integral (nedegresat) - smantana, lapte, iaurt, crème fraiche si branzeturi.

Nici uleiul de cocos nu este tocmai sanatos (consuma-l cu masura!)

Expertii britanici spun ca uleiul de cocos este alcatuit din aproximativ 86% grasimi saturate, cu aproape o treime mai multe grasimi saturate decat contine untul (la 54%). S-au facut speculatii pana nu demult cum ca anumite tipuri de acizi grasi saturati din uleiul de cocos, adica acidul lauric, ar putea fi benefic pentur noi, in comparatie cu alte grasimi saturate, insa pana in prezent nu exista studii de calitate care sa indice faptul ca uleiul de cocos este mai bun decat acele uleiuri despre care se stie ca sunt benefice pentru noi, cum ar fi uleiul de rapita sau uleiul de masline. Daca iti place sa consumi ulei de cocos, este in regula sa mananci din cand in cand, nu zilnic, ne avertizeaza specialistii de la British Heart Foundation.

Ce trebuie sa retinem?

Atunci cand mergi la cumparaturi, citeste intotdeauna cu atentie etichetele si ambalajele produselor alimentare, pentru ca, desi o grasime pare a fi sanatoasa sau este promovata ca fiind sanatoasa ori benefica, poti sa descoperi ca un aliment cu acea grasime nu este tocmai sanatos, fiindca poate sa contina o cantitate mare de grasimi saturate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Harvard Medical School - https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-truth-about-fats-bad-and-good
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fat/art-20045550
  • WebMD - https://www.webmd.com/diet/obesity/features/skinny-fat-good-fats-bad-fats#1
  • American Heart Association (AHA) - https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/saturated-fats
  • British Heart Foundation - https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/sugar-salt-and-fat/saturated-fat-animation

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0