Supravegherea pacientilor cu dislipidemie

Ai putea avea dislipidemie si sa nu stii niciodata ca suferi de aceasta afectiune. La fel ca si hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut (hipercolesterolemia) nu are simptome evidente. De cele mai multe ori, dislipidemia este descoperita in timpul unui test de sange de rutina.

Chiar si asa, dislipidemia poate duce la boala cardiovasculara, care poate fi simptomatica. Valorile mari ale colesterolului LDL (numit si colesterolul "rau") sunt asociate cu boala arteriala coronariana (cunoscuta si sub numele de cardiopatie ischemica), care este un blocaj aparut in arterele inimii tale, si cu boala arteriala periferica, ce reprezinta un blocaj in arterele din picioarele tale.

Pacientii cu dislipidemie trebuie sa fie supravegheati de medicul lor de familie cu o anumita periodicitate, astfel:

  • Daca riscul cardiovascular (calculat pe baza diagramelor SCORE) este <5%, se face consiliere asupra dietei, activitatii fizice regulate si opririi fumatului, pentru mentinerea riscului cardiovascular redus. Evaluarea riscului se repeta la intervale de 5 ani.
  • Daca riscul cardiovascular total este ≥5% trebuie efectuat  un profil lipidic (colesterol total, LDL-colesterol, HDL-colesterol si trigliceride), consiliere asupra stilului de viata (dieta si activitate fizica, oprirea fumatului). Reevaluarea riscului si a lipidogramei complete se va face la un interval de 3 luni.


Daca valorile colesterolului total scad sub 190mg/dl si valorile LDL-colesterolului scad sub 115mg/dl, iar riscul cardiovascular scade sub 5%, pacientii vor fi urmariti anual.



Daca riscul ramane ≥5%, atunci trebuie initiata terapia hipolipemianta, continuarea masurilor de corectie a stilului de viata. Reevaluarea se face la 1 luna, apoi la 3 luni, la 1 an.

La persoanele cu boala cardiovasculara instalata, cu diabet zaharat de tip 2 sau tip 1 cu microalbuminurie, sau hiperlipidemie severa se vor initia concomitent modificarea stilului de viata si tratament hipolipemiant, precum si reducerea tuturor factorilor de risc asociati. Reevaluarea pacientului se face la 1 luna, la 3 luni, la 12 luni, apoi anual.

Ce optiuni ai pentru tratamentul in caz de dislipidemie

Cele mai frecvente folosite medicamente pentru a trata dislipidemia sunt cele din clasa statinelor. Statinele ajuta la reducerea valorilor colesterolului LDL, intervenind in modul in care colesterolul este produs in ficat.

Exista mai multe tipuri de statine. Toate acestea functioneaza putin diferit, adica exista statine mai puternice decat alte medicamente din aceeasi clasa.

Medicul tau, totodata, iti poate prescrie si alte medicamente pentru colesterol. Acestea pot fi administrate pe langa o statina sau in locul unei statine.

Aceste medicamente care nu fac parte din clasa statinelor includ:

NEWSLETTER DEDICAT DOC
 

•    ezetimib,
•    fibratii,
•    inhibitorii de PCSK9.

Ce schimbari in stilul de viata te pot ajuta?

Modificarile pe care le faci in stilul tau de viata te-ar putea ajuta sa tii sub control valorile colesterolului si pe ale trigliceridelor. Primul pas este sa iti schimbi dieta.

Schimbarile pe care le faci in alimentatie ar trebui sa se axeze pe a consuma mai putine grasimi saturate, mai putin zahar rafinat si mai putin alcool. Adaugand mai multe fructe, legume, proteine slabe si cereale integrale in dieta ta te-ar putea ajuta sa reduci colesterolul. Miscarea facuta zilnic si scaderea in greutate te-ar putea ajuta, totodata, sa iti imbunatatesti profilul colesterolului.

 

 

Citeste si Dislipidemiile primare

Prevenirea dislipidemiei

  • Incearca sa iti mentii o greutate normala, urmand o dieta sanatoasa, cu alimente benefice pentru inima ta, si sa faci miscare regulat. Daca fumezi, ar trebui sa renunti la acest viciu.
  • Daca esti ingrijorat in legatura cu dislipidemia, discuta cu medicul tau despre cum te poti proteja pe viitor.
  • Daca ai un istoric familial de colesterol crescut, fii prevazator si incearca sa ai un stil de viata sanatos inainte ca valorile colesterolului tau sa inceapa sa creasca prea mult.

 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0