Stilul de viata pentru cei cu diabet si colesterol marit

Daca ai fost diagnosticat cu diabet, stii cat de important este sa iti tii sub control nivelul zaharului (glucozei) din sange. Cu cat mentii mai jos valorile glicemiei, cu atat mai scazut este riscul tau de a dezvolta boli cardiovasculare si alte probleme de sanatate, spun specialistii.

Avand diagnosticul de diabet, acesta te supune unui risc mai mare de a dezvolta hohipercolesterolemie, adica un nivel mare al colesterolului in sange. Asa ca e important sa iti monitorizezi nu doar glicemia, ci si valorile pe care le are colesterolul tau.

Obiceiuri pe care trebuie sa le incluzi in stilul tau de viata

Sa tii sub control o boala poate fi o provocare destul de mare, iar daca va trebui sa tii sub control atat diabetul, cat si hipercolesterolemia, atunci lucrurile se complica. Principalul tau obiectiv este sa iti reduci riscul de boala cardiaca coronariana si de accident vascular cerebral (AVC). Daca urmezi aceste sfaturi, ii vei da corpului tau ceea ce are nevoie pentru a fi in continuare o persoana sanatoasa si activa.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

1. Fii cu ochii pe valorile colesterolului si ale glicemiei

Stii deja ca este important sa iti verifici si sa fii atent la valorile pe care le are glicemia ta. Acum este momentul si sa fii atent la valorile colesterolului tau. Un nivel al colesterolului LDL egal cu 100 sau sub aceasta valoare este ideal. Urmeaza instructiunile medicului tau despre cum poti sa iti tii glicemia sub control.

Asigura-te ca verifici si alti parametri in timpul vizitei anuale la medic. Asta inseamna sa iti verifici si nivelul trigliceridelor, si nivelul tensiunii arteriale.

2. Urmeaza sfaturile standard de sanatate

Exista cateva alegeri foarte bine cunoscute in ceea ce priveste stilul de viata, care iti reduc riscul de boli cardiovasculare. Cel mai probabil le stii deja, asa ca cel mai bine ar fi sa le urmezi:

  • Nu fuma sau renunta la fumat daca fumezi.
  • Ia-ti toate medicamentele asa cum te-a sfatuit medicul.
  • Mentine-ti greutatea la un nivel considerat normal sau slabeste daca este nevoie.

3. Dupa o masa, fa o plimbare

Ca diabetic, stii deja ca activitatea fizica este cheia succesului pentru a-ti tine glucoza din sange sub control. Exercitiile fizice sunt, de asemenea, cheia succesului si in cazul in care ai colesterolul marit. Ele te ajuta sa cresti nivelul colesterolului HDL ("bun"), care te protejeaza impotriva bolilor de inima. Probabil ca cel mai eficient exercitiu pe care il poti face pentru a ajuta la controlul glucozei din sange este sa faci o plimbare dupa fiecare masa.

Mersul pe jos este benefic si pentru cei cu hipercolesterolemie. In cadrul unui studiu din 2013, publicat in revista "Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology", oamenii de stiinta au constatat ca mersul pe jos a redus colesterolul mare cu pana la 7%, pe cand alergatul a redus nivelul colesterolului cu pana la 4,3%.

4. Planifica-ti mese sanatoase

Cel mai probabil ai facut schimbarile necesare in dieta ta, care te ajuta sa iti mentii glicemia la cote normale. Ai invatat sa controlezi cantitatea de carbohidrati pe care ii mananci la fiecare masa, alegi alimentele cu un indice glicemic scazut si mananci mese mici, mai des.

Daca ai si colesterolul marit, aceasta dieta sau regim pentru diabet va functiona in continuare pentru tine, doar ca are nevoie de cateva mici modificari. Continua sa limitezi grasimile are nu sunt sanatoase, cum sunt cele care se gasesc in carnea rosie si in produsele lactate integrale si alege grasimi mai bune si mai "prietenoase" cu inima ta, precum grasimile care se gasesc in carnea slaba, nuci, peste, uleiul de masline, avocado si semintele de in.

E bine sa incluzi mai multe fibre in dieta ta. Fibrele solubile sunt cele mai importante, pentru ca ale ajuta la scaderea colesterolului LDL ("rau"). Exemple de alimente care contin fibre solubile: ovaz, tarate, fructe, fasole, linte si legume.

5. Ai grija si de alte aspecte ale sanatatii tale

Chiar daca ai avut mereu grija sa tii sub control glicemia si sa tii nivelul colesterolului la un nivel optim, diabetul iti poate afecta, in timp, si alte parti ale corpului. Asta inseamna ca este important sa fii prevazator si sa stii toate aspectele care pot fi afectate de diabet si de colesterolul marit: sanatatea ochilor tai, starea picioarelor tale, starea dintilor si gingiilor si, nu in ultimul rand, sistemul tau imunitar.

6. Ia suplimente la recomandarea medicului, care pot contribui la scaderea colesterolului

In cazul in care ai un stil de viata sanatos, insa vrei sa iei anumite masuri pentru a mentine un nivel optim al colesterolului din sange, intreaba-ti medicul curant ce fel de suplimente iti poate recomanda pentru sanatatea sistemului cardiovascular. Un exemplu de suplimente care protejeaza lipidele din sange impotriva oxidarii (principala cauza a aterosclerozei) sunt cele care contin monacolina K din drojdie de orez rosu.

Ce este aceasta substanta? Drojdia de orez rosu este un nutraceutic obtinut din fermentarea orezului alb impreuna cu drojdia Monascus purpureus si cu alte drojdii asemanatoare.

Acest tip de drojdie de culoare rosie contine numerosi compusi, printre care si acizi grasi nesaturati, fitosteroli, pigmenti si monacoline. Aceste monacoline K inhiba activitatea enzimei numite HMG CoA reductaza, care este cruciala pentru sinteza hepatica a colesterolului. Prin inhibarea activitatii acestei enzime, se reduce cantitatea de colesterol produsa de catre ficat si eliberata in sange.

Studiile* arata ca cel putin 13 monacoline au fost izolate din drojdia de orez rosu, dintre care monacolina K este cea care seamana cel mai mult cu un medicament din clasa statinelor (acele medicamente care scad valoarea colesterolului).

Tot studiile* de peste hotare spun ca drojdia de orez rosu japonez nu doar ca imbunatateste metabolismul lipidic, ci reduce si tensiunea arteriala si poate sa aiba multe proprietati antiinflamatoare, antidiabetice, anti-cancerigene si osteogenice.

 


Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

* Studiul "Red Yeast Rice", publicat in martie 2017 in Foods (Basel, Switzerland), autori: Thu Nguyen, Mitchell Karl, Antonello Santini.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0