Statinele reduc riscul de deces cauzat de bolile de inima

Un amplu studiu a aratat ca statinele reduc riscul de deces din cauza bolilor de inima cu pana la 28%, in cazul barbatilor cu niveluri mari ale colesterolului LDL.

Cercetarile anterioare au aratat, de-a lungul timpului, beneficiile pe care le au medicamentele din clasa statinelor in ceea ce priveste reducerea colesterolului marit si riscul de boli de inima in randul diferitelor grupuri de pacienti. Cu toate acestea, pana in prezent nu au existat dovezi concludente din studiile clinice pentru recomandarile in ceea ce priveste utilizarea statinelor pentru persoanele cu niveluri foarte ridicate ale colesterolului LDL (peste 190mg/dl) si nici o boala de inima stabilita in acest sens.

 

 

Dupa ce au studiat mortalitatea pacientilor pe o perioada de peste 20 de ani, cercetatorii de la Imperial's School of Public Health au aratat ca o doza zilnica de 40 mg de pravastatina, un tip relativ slab de statine, a redus decesul cauzat de bolile de inima in randul participantilor.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cercetatorii spun ca pentru prima data, au reusit sa arate ca statinele reduc riscul de deces in acest grup specific de oameni, care par sa fie, in majoritate sanatosi, cu exceptia nivelurilor foarte mari ale colesterolului LDL (colesterolul "rau"). Aceasta concluzie aduce un plus de legitimitate ghidului actual, care recomanda tratarea acestei populatii cu statine.

 

 

Autorii studiului spun ca inclusiv persoanele cu un nivel usor ridicat al colesterolului prezinta un risc mai mare, pe termen lung, de boli de inima. Tot ei spun ca reducerea nivelului colesterolului LDL, oricat de modesta, in timp se va traduce in beneficii foarte mari pentru pacient.

 

 

Autorul principal al studiului, profesorul Kausik Ray, subliniaza ca descoperirile echipei sale ofera primele dovezi bazate pe studii care sustin regulile pentru tratarea pacientilor cu colesterolul LDL peste 190 mg/dl si fara niciun semn care sa indice bolile de inima. Concluziile studiului sugereaza, spune autorul, ca medicii ar trebui sa ia in considerare prescrierea statinelor mai rapid in cazul persoanelor cu niveluri crescute ale colesterolului (care indica valori peste 155 mg/dl) si care par, de altfel, persoane sanatoase.

Lucrarea de cercetare a fost publicata la inceputul lunii septembrie in jurnalul "Circulation" si a aparut dupa un studiu din 1995, cu o durata de 5 ani, in care cercetatorii au observat efectele pe termen lung ale statinelor asupra pacientilor implicati intr-un studiu din Scotia. Cercetatorii au luat in considerare studiul sotian original, cu o durata de 5 ani, si au urmarit indeaproape evolutia pacientilor pe o perioada de 15 ani.

 

 

Studiul scotian (West of Scotland Coronary Prevention Study) a oferit primele dovezi concludente care aratau ca tratarea colesterolului LDL marit, la barbati, cu medicamentul pravastatina, timp de 5 ani, a redus semnificativ riscul de infarct miocardic sau riscul de deces din cauza bolilor de inima, comparativ cu un medicament placebo. Statinele au fost, ulterior, stabilite ca tratament standard pentru preventia primara, in cazul persoanelor cu niveluri foarte mari ale colesterolului in sange.

Acum cercetatorii au terminat analizele perioadei de urmarire a pacientilor, vreme de 15 ani. Ei au descoperit ca administrarea de pravastatina la barbatii cu un colesterol LDL "foarte ridicat" a redus ratele de deces pe 20 de ani cu 18%. De asemenea, potrivit medicalxpress.com, statinele au redus riscul general de deces cauzat de boala arteriala coronariana cu pana la 28% si a redus riscul de deces acuzat de alte boli cardiovasculare cu pana la 25% in cazul participantilor cu niveluri foarte ridicate ale colesterolului LDL.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0