Statinele ar putea fi inlocuite de un vaccin care reduce colesterolul

Un vaccin care poate reduce colesterolul LDL (numit si colesterol "rau") si ateroscleroza este, in prezent, testat in cadrul unor studii pe oameni.

Folosirea zilnica a statinelor, intrebuintate pentru a reduce nivelul colesterolului, ar putea fi in curand un lucru de domeniul trecutului. Un nou studiu scoate la iveala modul in care un vaccin a reusit cu succes sa scada colesterolul "rau" la soarecii de laborator si sa reduca ateroscleroza, care reprezinta o ingustare a arterelor, cauzata de depunerile de placi de aterom.

Vaccinul este numit AT04A, scrie medicalnewstoday.com, si a intrat deja intr-un studiu clinic pe subiecti umani, iar oamenii de stiinta se asteapta sa obtina rezultatele pana la sfarsitul anului 2017.

 

 

Daca se va descoperi ca vaccinul este sigur si eficient pentru a fi folosit la oameni, cercetatorii spun ca acesta ar putea oferi o strategie terapeutica pe termen lung pentru a trata colesterolul marit. Astfel, in loc sa ia statine in fiecare zi, pacientilor li se va face pur si simplu o injectie initiala, urmata de o doza anuala, care sporeste efectul.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Colesterolul LDL este numit, adesea, si colesterolul "rau". Nivelurile ridicate ale acestui colesterol LDL pot duce la ateroscleroza. Aceasta este acumularea de depozite grase (sau placa) in artere. In timp, acumularea de placi de aterom poate determina ingustarea arterelor, restrictionand circulatia sangelui.

Vaccinul tinteste enzima PCSK9

Nivelul mare al colesterolului LDL este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Statisticile arata ca oamenii cu un nivel ridicat al colesterolului LDL sunt de doua ori mai predispusi sa dezvolte boli de inima, principala cauza de deces in multe tari, comparativ cu cei care au colesterolul LDL scazut.

Unii pacienti ar putea avea nevoie, pe langa o dieta sanatoasa si exercitiile fizice regulate, si de medicamente pentru a reduce nivelurile colesterolului LDL. Statinele raman standardul "de aur" pentru terapia care reduce colesterolul LDL. Aceasta clasa de medicamente ajuta la reducerea colesterolului LDL prin faptul ca inhiba o enzima care produce colesterolul, o enzima care se gaseste in ficat si care se numeste HMG-CoA reductaza. Chiar daca statinele sunt eficiente in ceea ce priveste reducerea colesterolului, ele au si riscuri, avand efecte secundare care includ dureri musculare si afectarea ficatului. Mai mult, statinele trebuie luate cu regularitate, adica zilnic, iar pentru unii pacienti, acest tratament este greu de urmat.

 

 

In acest nou studiu, publicat recent in "European Heart Journal", dr. Günther Staffler si colegii sai descriu dezvoltarea unui vaccin care tinteste si blocheaza activitatea unei enzime numita PCSK9.

Produsa de ficat, proteina PCSK9 este cunoscuta pentru ca se leaga/se ataseaza de receptorii de colesterol LDL. Acest lucru impiedica acesti receptori sa elimine colesterolul LDL sin sange. Prin urmare, blocarea proteinei PCSK9 este considerata o strategie promitatoare pentru scaderea colesterolului LDL.

Nivelul colesterolului total a fost redus la jumatate

Dr. Staffler si echipa sa au testat vaccinul pe soareci de laborator care aveau un nivel mare de colesterol LDL si ateroscleroza, induse printr-o dieta occidentala, bogata in grasimi. Cand au injectat rozatoarele sub piele, cercetatorii au descoperit ca vaccinul AT04A a dus la o reducere cu 53% a colesterolului total, comparativ cu soarecii nevaccinati, precum si la o reducere cu 64% in ceea ce priveste deteriorarea vaselor de sange ce aveau legatura cu ateroscleroza. Mai mult, vaccinul a fus la o reducere a markerilor biologici ai inflamatiei vaselor de sange.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0