Sfaturi pentru pacientii cu dislipidemie si familiile lor

Un pacient care sufera de dislipidemie are un nivel ridicat de lipide in sange: fie are colesterolul crescut, fie are un nivel mare al trigliceridelor, ori intruneste ambele conditii (si colesterol mare, si trigliceride crescute). 

Iata cateva sfaturi pentru pacientii cu dislipidemie si familiile acestora:

  • Spuneti celor apropiati despre diagnosticul dumneavoastra, facand in acest fel un bine atat dumneavoastra, cat si lor. Dislipidemia este un diagnostic de care nu trebuie sa va fie jena.
  • Motivati membrii familiei dumneavoastra sa faca un control medical anual sau mai des.
  • Adoptati impreuna cu sotul/sotia si copiii dumneavoastra obiceiuri alimentare mai sanatoase.

  • Decideti sa incepeti o noua activitate sportiva impreuna cu sotul/sotia sau intreaga dumneavoastra familie.
  • Abandonati fumatul si alcoolul in cadrul familiei.
  • Daca este necesar, cereti sotului/sotiei dumneavoastra sprijin pentru efectuarea programarilor la medic sau cumpararea medicamentelor de la farmacie.
  • Daca aveti nevoie, cereti sprijinul familiei pentru a nu uita sa luati medicamentele.
  • Implicati, la nevoie, un membru al familiei pentru a merge la doctor si a va evalua profilul lipidic si pentru a pastra rezultatele, pentru a le prezenta ulterior medicului dumneavoastra.
  • Mergeti uneori impreuna cu sotul/sotia dumneavoastra la vizitele medicale, pentru controalele de rutina.
  • Interesati-va de diagnosticul dislipidemiei si progresele stiintifice obtinute in tratamentul dislipidemiei si discutati despre acestea cu medicul dumneavoastra.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Preventie 

Aceleasi modificari in stilul de viata care te ajuta sa reduci nivelul colesterolului (si sa iti mentii inima sanatoasa) te pot ajuta sa previi o valoare prea mare a colesterolului. 

Iata ce trebuie sa faci la capitolul preventie:

•    Adopta o dieta saraca in continutul de sare, care include multe fructe, legume si cereale integrale;
•    Limiteaza cantitatea de grasimi de origine animala si foloseste grasimile "bune" cu moderatie;
•    Scapa de kilogramele in plus si mentine-ti greutatea la un nivel normal, considerat sanatos;
•    Renunta la fumat;
•    Fa exercitii fizice in majoritatea zilelor din saptamana, timp de cel putin 30 de minute;
•    Consuma alcool cu moderatie sau renunta complet la alcool;
•    Daca esti ingrijorat(a) in privinta dislipidemiei, discuta cu medicul tau despre cum te poti proteja;
•    Daca ai antecedente medicale in familie (rude care au avut sau au colesterolul crescut), invata sa duci o viata sanatoasa, inainte ca valorile colesterolului tau sa inceapa sa creasca sau inainte sa ajunga la niveluri care nu sunt considerate optime.

Mergi la medic pentru un diagnostic corect

Un simplu test de sange care verifica nivelul colesterolului LDL, colesterolului HDL si al trigliceridelor va scoate la iveala daca valorile tale sunt prea mari, prea mici sau in limitele considerate normale (si sanatoase).

Aceste valori se pot modifica de la un an la altul, asa ca e bine sa iti faci anual analizele de sange pentru profilul lipidelor din sange. Daca iei medicamente pentru dislipidemie, este posibil ca medicul tau sa iti recomande sa faci mai des acest gen de teste de sange.

Dislipidemia este impartita in doua categorii: primara si secundara. Dislipidemia primara este mostenita (ereditara), pe cand dislipidemia secundara este o afectiune dobandita. Asta inseamna ca se dezvolta din alte cauze, cum ar fi obezitatea sau diabetul.

Nu confunda hiperlipidemia cu dislipidemia

Poate ca ai auzit ca termenul hiperlipidemie este folosit interschimbabil cu termenul de dislipidemie, dar nu uita ca aceste cuvinte nu inseamna chiar acelasi lucru. Hiperlipidemia se refera la nivelurile crescute ale colesterolului LDL ("rau") si ale trigliceridelor. Dislipidemia poate sa se refere la niveluri care sunt fie mai mari, fie mai mici decat valorile considerate normale pentru acele grasimi din sange.

Ai putea sa suferi de dislipidemie si sa nici nu stii acest lucru. La fel ca in cazul hipertensiunii arteriale, colesterolul crescut nu are simptome evidente. Dislipidemia este de multe ori descoperita in timpul unui test de sange de rutina, asa ca este recomandat sa mergi la medic si sa iti faci analizele recomandate de acesta.

Este posibil sa ai nevoie de tratament medicamentos

In cazul in care colesterolul tau are valori foarte mari si daca schimbarile facute in stilul tau de viata nu sunt suficiente, medicul tau ti-ar putea sugera sa tii colesterolul sub control cu ajutorul medicatiei hipolipemiante. Daca trebuie sau nu sa iei medicamente pentru reducerea valorilor colesterolului, acest lucru depinde de riscul tau general de a dezvolta o boala cardiovasculara (boala cardiaca coronariana, angina, infarct miocardic, hipertensiune, accident vascular cerebral etc.)

Medicamentele din clasa celor care scad colesterolul, cum sunt statinele, sunt prescrise pacientilor care au cel mai mare risc general de a face, in viitor, o afectiune cardiovasculara. Discuta cu medicul tau daca este cazul sau nu sa iei medicamente.

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: British Heart Foundation - https://www.bhf.org.uk/informationsupport/risk-factors/high-cholesterol

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0