Sfaturi de calatorie pentru cei care au colesterol marit

Planificarea din timp reprezintă cheia succesului atunci când călătorești. Fie că este vorba de un zbor cu avionul, fie că pleci în concediu cu trenul sau cu mașina, încearcă aceste trucuri pentru a nu distruge toate eforturile pe care le faci pentru a reduce nivelul colesterolului mărit.

Dacă ai colesterolul ridicat, corpul poate stoca excesul în artere, acele vase de sânge care transportă sângele de la inimă către restul corpului. Acumularea de colesterol în artere este cunoscută sub numele de placă. În timp, placa se poate întări și poate îngusta arterele, iar depozitele mari de placă pot bloca complet o arteră. 

Plăcile de colesterol se pot rupe, de asemenea, ceea ce duce la formarea unui cheag de sânge care blochează fluxul de sânge. O arteră blocată la inimă poate provoca un atac de cord, iar o arteră blocată la creier poate provoca un accident vascular cerebral.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cine ar trebui să-și verifice valorile colesterolului?

Bărbații cu vârsta de peste 35 de ani și peste și femeile cu vârsta de 45 de ani ar trebui să își verifice anual valorile colesterolului, la fel și tinerii de ambele genuri cu vârsta de 20 de ani, care știu că au factori de risc pentru boli de inimă. Este posibil ca și adolescenții să aibă nevoie să își verifice colesterolul mai des dacă au un istoric familial puternic de colesterol ridicat.

Multe persoane nu știu că au colesterol mărit, pentru că nu au simptome care să le semnaleze această problemă și află ori la analizele de rutină, ori abia după ce trec printr-un eveniment cardiovascular. Odată diagnosticat, e necesar să se urmeze tratament pentru colesterol mărit și să se facă unele schimbări în stilul de viață.

Dacă ai colesterol mărit și medicul ți-a precris tratament și un stil de viață adecvat, e indicat să îi urmezi sfaturile și atunci când călătorești.

Sfaturi de călătorie când ai colesterol mărit

Când ai colesterolul mărit, fă-ți timp pentru a te pregăti pentru călătorie, înainte ca avionul să decoleze sau înainte de a te urca în mașină ori tren, deoarece în acest fel îți vei lua planul cu tine, oriunde ai merge. Ține cont de aceste recomandări, nu uita să îți iei medicamentele prescrise de medic și respectă întocmai indicațiile lui.

Ia-ți gustările la pachet

Dacă alegi să călătorești cu mașina, autobuzul sau trenul, specialiștii te sfătuiesc să iei la pachet, într-o mică geantă frigorifică, multe gustări sănătoase, cum ar fi felii de morcovi, humus, lipie, nuci și semințe fără coajă și câteva mere. Ca să îți fie mai ușor și mai la îndemână, păstrează-le în recipiente mici.

Urmează să zbori cu avionul? Chiar dacă nu poți să treci de controale cu lichide și anumite alimente, poți lua cu tine gustări sănătoase ambalate, precum batoanele de cereale (granola), cu care vei putea trece de porți, în aeroport. Sau cumpără astfel de gustări sănătoase după ce ai trecut de controalele de securitate.

O cercetare publicată în „Canadian Medical Association Journal” arată că o dietă bogată în grăsimi mononesaturate care provin din nuci, din avocado și uleiul de floarea-soarelui presat la rece nu doar că scade nivelul colesterolului rău (LDL), ci și crește nivelul colesterolului bun (HDL) și reduce riscul de boli cardiovasculare.

Nu uita să iei cu tine și o sticlă cu apă

Apa este cea mai bună sursă de hidratare, iar băuturile îndulcite ar trebui considerate mai degrabă o amenințare la adresa sănătății și nu o sursă de hidratare. Investește într-o sticlă portabilă de apă, eventual una cu filtru, pe care să o poți reumple de oriunde, și în acest mod nu vei mai cheltui banii pe apă îmbuteliată și nici nu vei contribui la sporirea deșeurilor de plastic.

Atenție: dacă ai ales să călătorești cu avionul, la controalele de securitate nu ți se permite să treci cu apă asupra ta, așa că umple sticla după ce ai trecut de ele. Dacă ai ales să călătorești cu mașina, trenul sau autobuzul, poți depozita apa, așa cum am discutat, într-o geantă frigorifică.

Alege să te cazezi într-un loc care îți oferă și o bucătărie

Vei mânca mai sănătos în concediu dacă ai un frigider în care îți poți păstra gustările și alimentele, precum fructele, legumele și carnea slabă. Nu e nevoie să mănânci în oraș sau la restaurant la fiecare masă. Rezervă-ți o cabană sau un apartament care să aibă și o bucătărie mică și în acest fel vei economisi bani, calorii și grăsimi, iar în același timp vei putea să respecți chiar mai bine dieta ta menită să reducă valorile de colesterol mărit.

Fii activ chiar și în concediu

Printre numeroasele strategii care te ajută să lupți cu un colesterol mărit se numără și activitatea fizică. Așa că e bine să faci o prioritate din a face mișcare, chiar și atunci când călătorești. Trebuie doar să cauți cele mai bune ocazii pentru a face mișcare, măcar 30 de minute pe zi:

Dacă ai perioade mari de așteptare între două zboruri, fă plimbări lungi prin mulțime. Profită de piscină ori de sala de fitness a hotelului sau alege exerciții video de pe internet și încearcă să faci mișcare în camera de hotel.

Planifică o drumeție sau plimbări regulate pentru a vedea obiectivele turistice; chiar dacă scopul tău este să te relaxezi pe plajă, tot te poți bucura de plimbările pe malul mării, pe care le poți face dimineața sau seara, iar în același timp vei reduce nivelul colesterolului.

De asemenea, pentru a face mai multă mișcare, te poți înscrie la un curs sau într-un tur ghidat. Concediul sau călătoriile peste hotare pot fi un moment excelent pentru a te relaxa și pentru a te răsfăța; alocă o sumă de bani unor activități sau cursuri și încearcă ceva nou, cum ar fi orele de yoga pe plajă sau o excursie cu bicicleta într-o zonă rurală cu obiective istorice.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Înainte de a pleca, fă-ți aprovizionarea cu medicamente și suplimente

Medicamentele pentru colesterol mărit funcționează cel mai bine dacă le iei întocmai așa cum ți-au fost prescrise - asta înseamnă să le iei după un anumit program, așa că nu trebuie să uiți să îți iei tratamentul chiar dacă ești în vacanță sau călătorești doar pentru câteva zile.

În cazul în care medicul ți-a prescris suplimente menite să reducă valoarea colesterolului, ia-le întocmai așa cum te-a sfătuit. Pe lângă suplimentele cu Omega 3, care reduc valoarea trigliceridelor, există și alte substanțe active care te ajută să reduci nivelul colesterolului. 

De exemplu, monacolina K este un compus chimic benefic, care pare să scadă nivelul colesterolului. Acest ingredient se găsește în unele statine și are efect hipolipemiant, însă este conținut și în unele suplimente orale pe bază de drojdie de orez roșu japonez.

S-au găsit dovezi, în urma unor ample cercetări, că drojdia de orez roșu este folosită cu rezultate bune în tratarea hiperlipidemiei (valorilor mari ale colesterolului). Studiile arată că drojdia de orez roșu conține cantități mari de monacolina K și că acest tip de drojdie poate să scadă nivelul de colesterol seric total, nivelul LDL-colesterolului (așa-numitul colesterol rău) și nivelul trigliceridelor.

Colesterolul mărit poate fi prevenit sau evitat?

Alegerea alimentelor sănătoase și a combinațiilor potrivite de alimente, precum și exercițiile fizice sunt două modalități de a reduce riscul de a ajunge la valori prea mari ale colesterolului.

Atenție la alimentație

Mănâncă mai puține alimente cu grăsimi saturate (cum ar fi cele din carnea roșie și brânzeturile grase, tip brie sau gorgonzola), renunță la grăsimile trans (se află în unele margarine, produse de patiserie, prăjeli, sosuri din comerț) și alege grăsimi mai sănătoase. Acestea includ carnea slabă, avocadoul, nucile, semințele, uleiul de măsline. 

Poți mânca și unt, care este sănătos în cantități mici, cam o lingură pe zi, dar nu cu pâine și nici cu cartofi; de exemplu, pune o linguriță de unt și una de ulei de măsline în legumele trase la tigaie (fasole verde, conopidă, ardei etc.), deoarece această combinație este una sănătoasă, iar grăsimea ajută la absorbția mai bună a elementelor nutritive din legume.

În plus, caută să consumi mai des alimente care sunt bogate în acizi grași Omega 3, cum ar fi macroul, sardinele, somonul, heringul, nucile și migdalele.

Limitează aportul de zahăr și produse cu zahăr și nu consuma carnea cu pâine sau cu cartofi (doar dacă este vorba de pește, acesta poate fi mâncat cu cartofi), ci doar cu legume și grăsimi sănătoase, cum spuneam. 

Nu sări peste exercițiile fizice

Și dacă nu-ți place sau nu ai timp să mergi la sală, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să ai activitate fizică. Mergi la plimbare sau Ia un curs de yoga, ieși cu bicicleta singur, cu cineva din familie sau cu prietenii ori pur și simplu găsește câteva exerciții fizice pentru care nu ai nevoie de cine știe ce echipamente, pe care să le faci în casă ori în curte. Important este să faci măcar 30 de minute de activitate în cinci dintre cele șapte zile ale săptămânii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - How to lower your cholesterol 
https://www.nhs.uk/conditions/high-cholesterol/how-to-lower-your-cholesterol/
Cleveland Clinic - High-Cholesterol Foods to Eat and Avoid 
https://health.clevelandclinic.org/high-cholesterol-foods-to-eat-and-avoid/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0