Riscul de AVC ischemic la pacientul cu dislipidemie necontrolata terapeutic

Accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic este una dintre cele mai importante cauze de mortalitate din lume, iar dislipidemia se numara printre principalii factori favorizanti.

Cu toate ca studiile epidemiologice au furnizat date contradictorii in privinta asocierii dislipidemiei cu accidentul vascular cerebral ischemic, nu poate fi negata influenta dislipidemiei in aparitia bolilor cardiace coronariene si, in general, a riscului cardiovascular. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentele cu medicamente pe baza de statine sunt utilizate la scara larga pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral ischemic, prin diminuarea concentratiei lipidelor din sange. In plus, in cazul pacientilor cu un accident vascular cerebral anterior, statinele reduc riscul de accident vascular cerebral ischemic. 

Citeste si Riscul de a avea un al doilea accident vascular cerebral

 

Controlul terapeutic al dislipidemiei este esential pentru diminuarea eventualelor riscuri, printre care si cel de AVC ischemic. Analiza datelor de la mai mult de 160.000 de participanti in 24 de studii clinice randomizate a aratat ca tratamentul cu statine scade cu pana la 21% riscurile si complicatiile legate de primul accident vascular cerebral ischemic nefatal suferit.

Obiectivul principal al tratamentului dislipidemiei este colesterolul LDL (numit si colesterol "rau"), mai precis scaderea acestuia. In functie de prezenta altor factori de risc - cum ar fi fumatul, hipertensiunea arteriala, varsta, sexul, diabetul zaharat, alte forme de boli aterosclerotice (boala arteriala periferica, anevrism aortic abdominal, etc.) sunt stabilite diferite obiective pentru nivelurile colesterolului LDL si, implicit, diferite tratamente.

In timp ce netratarea dislipidemiei creste riscul de afectiuni cardiovasculare, printre care si de accident vascular cerebral (AVC), tratarea dislipidemiei poate avea, totodata, anumite efecte secundare, insa nici pe departe la fel de periculoase ca riscul netratarii acestei afectiuni.

De pilda, tratamentul cu statine poate creste, la unii pacienti, toxicitatea, avand reactii adverse precum:

•    Simptome gastrointestinale
•    Dureri de cap
•    Insomnii
•    Hepatita toxica
•    Mialgie (n.r. dureri musculare)

Dislipidemia poate sa apara si acompaniata de sindromul metabolic (n.r. sindromul rezistentei la insulina). In cazul acesta, riscul de accident vascular cerebral, precum si de alte afectiuni cardiovasculare creste considerabil.

Potrivit specialistilor, dislipidemia asociata cu sindromul metabolic presupune indeplinirea a cel putin 3 dintre urmatoarele conditii:

•    Colesterol HDL scazut (mai mic de 40 mg/dL, in cazul barbatilor, sau sub 50 mg/dL, pentru femei)
•    Nivel ridicat de trigliceride (mai mare de 150 mg/dL)
•    Obezitate centrala (n.r. formarea depozitelor de grasime in jurul taliei sau abdomenului, precum si in partea superioara a trunchiului)
•    Hipertensiune arteriala sau administrarea unui tratament pentru hipertensiune
•    Glicemie ridicata sau administrarea unui tratament pentru glicemia mare.

Dislipidemia este un factor de risc pentru accidentul vascular ischemic

Accidentul vascular cerebral ischemic este o cauza majora de morbiditate si de mortalitate. Chiar daca dislipidemia este un factor de risc major pentru boala cardiaca coronariana (numita si cardiopatie ischemica), rolul ei in patogeneza si dezvoltarea AVC-ului ischemic este mai putin clar. Studiile epidemiologice au oferit rezultate contradictorii in ceea ce priveste asocierea dislipidemiei cu accidentul vascular ischemic. Insa in general, se stie ca nivelurile foarte mari ale colesterolului LDL par sa creasca riscul de AVC ischemic.

Totodata, nivelurile scazute ale colesterolului HDL (numit colesterol "bun") par sa fie asociate cu un risc mai mare de AVC ischemic, pe cand importanta trigliceridelor crescute este mai putin clara.

Potrivit National Institutes of Health, in studiile clinice, statinele au redus complet riscul de AVC ischemic in randul pacientilor cu sau fara boala cardiaca coronariana, insa informatiile in ceea ce priveste efectele altor medicamente ce modifica nivelul lipidelor din sange asupra riscului de AVC sunt limitate. Este important sa retinem ca la pacientii care au avut anterior un AVC, statinele reduc riscul de AVC ischemic si cel al altor evenimente cardiovasculare, insa cresc riscul unui AVC hemoragic.

Oamenii de stiinta spun ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a identifica ce categorii de pacienti cu AVC (dar fara boala cardiaca coronariana) vor beneficia mai mult de pe urma tratamentului cu statine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0