Omega 3 ajuta persoanele care au suferit un infarct

Potrivit noilor recomandari ale American Heart Association (Asociatiei Americane a Inimii), doctorii ar trebui sa aiba in vedere prescrierea de suplimente de ulei de peste persoanelor care au suferit un infarct si pacientilor cu insuficienta cardiaca cronica.

Asociatia sustine ca uleiul de peste poate prelungi durata de viata a pacientilor respectivi. Pe de alta parte, suplimentele respective nu pot fi recomandate pentru prevenirea aparitiei problemelor cardiace, a spus dr. Davis Siscovick, autorul raportului. Acest lucru se datoreaza faptului ca studiile clinice au testat efectele uleiului de peste in cazul persoanelor care nu sufera de boli cardiace.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Desi spre exemplu, participantilor cu risc ridicat de boli cardiace, din cauza diabetului sau nivelului ridicat de colesterol, li s-a prescris suplimente de ulei de peste in cadrul catorva studii. Doar unul dintre acestea a avut rezultate.

„Multe persoane iau suplimente de ulei de peste sperand sa previna bolile cardiace” recunoaste Siscovick. „Dar nu exista dovezi in acest sens”. Uleiul de peste este bogat in acizi grasi Omega-3, care sunt considerati sanatosi pentru inima. Pestele gras, tonul, macroul sau somonul, reprezinta o sursa buna, dar multe persoane recurg la suplimente.

 

Un studiu a aratat ca aproximativ 8% dintre adultii din Statele Unite, aproape 19 milioane de persoane, au luat suplimente de ulei de peste in ultima luna, potrivit asociatiei. Noile recomandari se bazeaza pe analiza a 15 studii clinice care au testat efectele uleiului de peste asupra sanatatii. 13 dintre acestea s-au desfasurat dupa anul 2002, fiind ultima data cand Asociatia americana a inimii a prezentat recomandari privind uleiul de peste.

„Am considerat ca este timpul sa reanalizam aceste studii si constatarile acestora”, a spus Siscovick. „Am dorit sa-i indrumam pe medici, pentru ca pacientii au frecvent intrebari despre suplimentele de ulei de peste.” Cu toate acestea, nu toti specialistii sunt de parere ca recomandarile sunt de ajutor. „Sincer, nu pot sa sustin acest studiu. Cred ca este un deserviciu adus opiniei publice” sustine dr. Steven Nissen, presedintele sectiei de medicina cardiovasculara la Clinica Cleveland din Ohio.

Nissen considera ca nu exista dovezi convingatoare legate de beneficiile uleiului de peste pentru pacientii cu probleme cardiace. Acesta a subliniat ca studiile la care au participat persoanele care au supravietuit unui infarct au concluzii impartite, aspect mentionat si de Asociatia Inimii in raportul sau. In ceea ce priveste recomandarea referitoare la insuficienta cardiaca, Nissen sustine ca se bazeaza doar pe un singur studiu care nu a identificat efecte semnificative asupra starii de sanatate a pacientilor. „Ar fi trebuit (Asociatia Americana a Inimii) sa spuna ca inca nu s-a ajuns la o concluzie” a sugerat acesta.

 

Omega-3 eliberat pe baza unei retete este uneori folosit pentru a trata nivelul foarte ridicat trigliceride. Bineinteles ca suplimentele de ulei de peste poate fi eliberat si fara prescriptie medicala. Partial, Nissen este preocupat de acest aspect: Unii pacienti cu probleme cardiace, a spus acesta, s-ar putea duce in magazinele de produse alimentare sanatoase pentru a obtine ulei de peste, cel mai probabil in locul unei prescriptii medicale. „Ma tem ca acest lucru contravine serios interesului public” a spus Nissen.

Important este ca suplimentele cu ulei de peste pe care le alegem sa fie procurate din surse de incredere si sa contina o cantitate suficienta de acizi grasi, pentru ca efectele sa fie cu adevarat vizibile. contine 1200 mg Omega-3 pur.

 
 

 

 

Pentru ultimele sale recomandari, Asociatia Americana a Inimii a analizat studiile clinice la care au participat supravietuitorii unui infarct. In cadrul fiecarui studiu, pacientii au fost repartizati aleatoriu fie sa adauge ulei de peste la medicamentatia standard, fie sa se rezume la ingrijirile medicale standard (si, in unele cazuri, sa ia pastile placebo).

Doua studii mai vechi (inainte de 2002) au aratat ca uleiul de peste a scazut riscul de deces sau de infarct si accident vascular cerebral cu aproape 15%. Studiile mai recente nu au demonstrat astfel de beneficii. Un studiu din 2008 a testat uleiul de peste la pacientii cu insuficienta cardiaca, boala cronica, progresiva in care inima nu mai pompeaza sangele suficient de eficient pentru a raspunde nevoilor organismului. Per total, riscul de a fi internati sau de deces in urmatorii patru ani al pacientilor care luau suplimente de ulei de peste a scazut cu 8%.

Pe baza acestor studii, medicii ar putea sa adauge suplimentele de ulei de peste la gama de tratamente, sustine Asociatia inimii. Dar raman unele intrebari: De ce, spre exemplu, studiile recente la care au participat pacientii care au suferit infarct, nu au aratat niciun beneficiu pentru sanatate?

Asociatia Americana a Inimii a mentionat o posibila explicatie: Pacientii din ultimele studii erau mult mai predispusi sa urmeze un tratament cu statine sau sa fi suferit o angioplastie sau alta procedura de curatare a arterelor dupa producerea unui infarct. Asadar, este posibil ca uleiul de peste sa nu aiba aproape niciun efect atunci cand pacientul urmeaza deja tratamentul standard „maximal”.

Cum ii ajuta suplimentele de ulei de peste pe pacientii cu probleme cardiace? Potrivit spuselor lui Siscovick, dovezile sugereaza ca acesta nu previne nici aparitia placilor care blocheaza arterele, nici producerea unui infarct. In schimb, spune acesta, uleiul de peste ar putea sa conduca la reducerea riscului de tulburare a ritmului cardiac, potential fatal. Reanaliza s-a concentrat doar asupra studiilor referitoare la uleiul de peste si nu la acizii grasi omega-3 din peste. Asociatia Americana a Inimii a recomandat de mult timp consumul de peste gras cel putin de doua ori pe saptamana.
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0