Pericolul dislipidemiilor la persoanele care au si alte afectiuni

Dislipidemiile sunt mai periculoase cu cat sunt prezente la persoanele care au si alte afectiuni: obezitate, diabet, hipertensiune, cardiopatie ischemica etc.

Semnificatia dislipidemiilor este similara cu alti factori de risc (alimentatia dezechilibrata, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul). Cu cat exista mai multi factori de risc, cu atat probabilitatea bolilor cardiovasculare creste.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

• Exista factori de risc importanti in aparitia infarctului miocardic acut asupra carora se poate interveni si care prezic 90% din cazurile de infarct. Dintre acestia, cel mai mare impact il au fumatul si dislipidemia.

• Trebuie mentionat ca exista o mare probabilitate ca atunci cand se diagnosticheaza o dislipidemie sa existe si alte afectiuni metabolice, precum diabetul zaharat. O problema metabolica de tipul dislipidemiilor apare rareori singura.

Din aceasta observatie s-a nascut si conceptul de “sindrom metabolic”, un termen medical care desemneaza o grupare de boli metabolice asociata cu un risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare si a diabetului zaharat de tip II, si care, in criteriile de diagnostic, cuprinde doua tipuri de anomalii ale lipidelor (trigliceridele crescute si colesterolul HDL scazut). 

• O mare parte din bolile metabolice sunt inrudite la nivel de mecanisme biologice: obezitatea, diabetul tip II, dislipidemiile, bolile cardiovasculare, ficatul gras etc. Aceasta este profunzimea reala a problemei dislipidemiilor, afectiuni privite inca cu anumite rezerve, astfel incat obezitatea, in prezent, este o boala serioasa, epidemica, potential grava.
 


• Dislipidemiile cu valorile mult mai mari decat “normalul” sunt, in mod firesc, mai periculoase, decat cele cu valori aproape normale, sau chiar “normale”. O valoare foarte crescuta a colesterolului LDL semnifica, firesc, un risc cardiovascular mult mai mare decat o valoare usor crescuta, daca se analizeaza doar acest parametru.

Urmand acelasi principiu, o valoare foarte crescuta a trigliceridelor se asociaza cu un risc crescut de pancreatita acuta, desi corelatia nu este atat de bine demonstrata ca in cazul asocierii dintre colesterolul LDL si bolile cardiovasculare.

• Exista si un alt criteriu, la fel de important, reprezentat de proportia componentelor profilului lipidic (colesterol total, HDL-colesterol, LDL-colesterol, trigliceride). Cel mai important criteriu ramane, insa, ansamblul in care exista dislipidemia, mai precis, profilul metabolic global al persoanei.

• In concluzie, dislipidemiile variaza, ca gravitate, de la om la om si importanta lor trebuie gandita in functie de fiecare caz in parte.

Ce complicatii apar din cauza dislipidemiilor

Lista de complicatii care apar pe fondul unei dislipidemii include, spun specialistii:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

•    Un risc mai mare de boli cardiovasculare. Hiperlipidemia, afectiunea care se refera la valori mari ale lipidelor aterogenice (acele lipide care formeaza placile de aterom) si ale lipoproteinelor in plasma, poate avea drept rezultat formarea de placi de aterom in interiorul arterelor (asa numita placa aterosclerotica), iar placile acestea contribuie la dezvoltarea aterosclerozei si a bolilor arteriale coronariene.
•    Faptul ca ai valori scazute ale colesterolului HDL in plasma (numit uneori si "colesterolul bun", cel care este anti-aterogenic) este asociat cu un risc mai mare de boli cardiace.
•    Cand trigliceridele ating valori foarte ridicate in sange, exista un risc mai mare de pancreatita si de hepatosplenomegalie (cresterea simultana in volum a ficatului si a splinei).

 

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0