Pacientii care au avut infarct miocardic sau AVC, rugati sa participe la un studiu

3000 de oameni din Marea Britanie care au suferit un infarct miocardic (asa cum mai este numit atacul de cord) sau un accident vascular cerebral (AVC) sau care sufera de boala arteriala periferica au fost recrutati in mai 2014 pentru un amplu studiu la nivel mondial, care a investigat medicamentele care ar putea reduce riscul acestor pacienti de a suferi un al doilea eveniment cardiovascular.

Noul studiu, numit FOURIER, a fost lansat in urma cu cativa ani in Marea Britanie, ca parte dintr-un program global (studiul avand loc si pe teritoriul Europei, Statelor Unite ale Americii, Canadei, Australiei, Asiei si Americii Latine), pentru a oferi mai multe dovezi pentru informarea si orientarea viitoarelor strategii in ceea ce priveste prevenirea recurentei unor evenimente cardiovasculare (precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul a investigat daca urmarea unui nou tip de tratament (despre care studiile au sugerat pana acum ca poate reduce nivelul colesterolului LDL cu aproape 50%), pe langa tratamentul cu statine, va reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore, comparativ cu terapia cu statine.

22.500 de oameni care au avut un accident vascular cerebral ischemic, un atac de cord sau care aveau la acel moment boala arteriala periferica au fost recrutati a nivel mondial pentru studiul clinic, care va dura pana in 2019, dupa cum se estima in 2014. Persoanele care participa la studiu vor primi un medicament experimental pentru scaderea colesterolului, in combinatie cu terapia optima cu statine sau vor primi doar terapia optima cu statine.

Peste 1800 de oameni au luat parte la faze incipiente ale studiilor, cu acest agent medicamentos, iar studiile in care pacientilor li s-a administrat substanta (pe langa tratamentul cu statine) au indicat ca medicamentul nou poate reduce nivelul colesterolului LDL cu peste 50%, comparativ cu terapia simpla cu statine. Noul medicament era inca in faza de testare in 2014 si nu este inca licentiat pentru a fi folosit la scara larga, scrie medicalnewstoday.com.

Din ce in ce mai multi oameni mor din cauza bolilor cardiovasculare, in fiecare an, decat din orice alta cauza. Daca ai avut deja un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral sau suferi de boala arteriala periferica, aceste afectiuni te supun unui risc mai mare de recurenta (de a suferi un al doilea eveniment cardiovascular de acest gen).

Cu toate acestea, riscul de recurenta sau de deces poate fi substantial redus cu o combinatie de medicamente (statine) care scad colesterolul, de medicamente care scad tensiunea arteriala si cu aspirina.

Colesterolul marit (hipercolesterolemia) este un factor major care contribuie la bolile cardiovasculare, asa ca este important ca pacientii care au suferit un eveniment cardiovascular precum cele de mai sus sa isi reduca nivelul colesterolului LDL ("rau"). pentru a-si reduce astfel riscul anual de atac de cord sau de accident vascular cerebral.

Ce poti face, ca pacient care a avut un eveniment cardiovascular major, pentru a preveni recurenta

Specialistii spun ca cel mai important este sa identifici factorii de risc care au cauzat primul AVC (sau alt gen de eveniment cardiovascular). Odata ce i-ai identificat si ai discutat cauzele acelui eveniment cu medicul tau specialist, este bine sa ai in vedere fiecare dintre acei factori de risc (sa abordezi problema individual) si sa descoperi metode prin care poti preveni recurenta unui astfel de eveniment. Strategiile care te ajuta sa previi recurenta vor fi diferite pentru fiecare factor de risc.

Nu uita: pacientii cu un infarct miocardic anterior sau cu un AVC anterior fac parte din grupul cu cel mai mare risc in ceea ce priveste evenimentele cerebrale si cardiovasculare viitoare.

* Renunta la fumat - acesta iti dubleaza riscul de a avea un alt AVC.

* Tine hipertensiunea arteriala sub control - este cel mai important factor de risc modificabil pentru accidentul vascular cerebral.

* Medicamentele sunt importante: ia-le asa cum ti-a prescris medicul tau, pentru ca ele sunt esentiale pentru recuperarea ta si pentru recurenta unui eveniment cardiovascular major. Aspirina are beneficii in preventia secundara a infarctului miocardic, iar studiile arata ca dozele zilnice mici spre medii de aspirina duc la o reducere a decesului si a recurentei infarctului si AVC-ului. Importante sunt si beta-blocantele, statinele si inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA).

* Tine sub control hipercolesterolemia - depunerile de colesterol sau de placi ateromatoase in artere pot bloca circulatia normala a sangelui catre creier sau catre inima.

* Tine diabetul sub control - pacientii cu diabet sunt de 4 ori mai predispusi sa aiba un AVC, in comparatie cu persoanele care nu au diabet.

* Alege o dieta sanatoasa - mentine-ti dieta cat mai saraca in calorii, in grasimi saturate, in grasimi trans si saraca in colesterol, pentru ca asa vei avea valori optime ale colesterolului in sange si iti vei reduce riscul de eveniment cardiovascular major.

* Exercitii fizice - desi rolul exercitiilor fizice ca atare nu este clar, analizele si studiile au descoperit ca reabilitarea cardiaca (etapa care include exercitii fizice) imbunatateste factorii de risc coronarieni si reduce riscul de evenimente cardiace majore in cazul pacientilor, dupa un infarct miocardic.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!
 

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • World Health Organization - http://www.who.int/cardiovascular_diseases/priorities/secondary_prevention/country/en/index1.html
  • National Stroke Association - http://www.stroke.org/we-can-help/survivors/stroke-recovery/first-steps-recovery/preventing-another-stroke
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0