Omega 3 in forma pura reduc riscurile de instalare sau reaparitie a evenimentelor cardiovasculare [studiu]

Un nou studiu scoate la iveala faptul ca o doza de 4 grame dintr-un ester etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA) ar putea fi o modalitate noua de a preveni complicatiile cardiovasculare in cazul pacientilor cu trigliceride marite care au boli cardiovasculare sau diabet zaharat.

Studiul* de anul acesta arata ca administrarea unei doze mari dintr-un ester etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA), care este o forma pura si stabila de acizi grasi Omega 3 din categoria EPA, pe baza de prescriptie medicala, reduce semnificativ ocurenta primelor evenimente cardiovasculare, evenimentelor ulterioare de acest gen si numarul total de evenimente cardiovasculare ischemice (reducand inclusiv ocurenta infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral si deceselor asociate) in randul pacientilor care au un risc cardiovascular crescut, in ciuda faptului ca acestia urmau deja o terapie pe baza de statine. Rezultatele acestei cercetari ample au fost prezentate recent, in cadrul sesiunii stiintifice anuale a Colegiului American de Cardiologie.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Expertii spun ca, in comparatie cu capsulele placebo, esterul etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA), care este o forma pura de acizi grasi Omega 3, a redus rata de ocurenta in ceea ce priveste primele evenimente cardiovasculare si decesele ulterioare din cauze cardiovasculare, a redus si ocurenta de infarct miocardic non-fatal sau de accident vascular cerebral, ocurenta de proceduri necesare pentru boala arteriala coronariana (cum ar fi folosirea stenturilor) sau a redus necesitatea spitalizarilor pentru cei cu angina instabila cu pana la 30%. Aceste rezultate au demonstrat ca aceasta forma pura de Omega 3 ofera o protectie mai buna la nivel cardiovascular decat se demonstrase anterior.

O analiza anterioara in ceea ce priveste reducerea numarului de evenimente cardiovasculare cu ajutorul esterului etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA), care s-a axat in principal pe prima ocurenta a evenimentelor cardiovasculare majore adverse, a aratat o reducere cu 25% a acestora.

Prin cea mai recenta analiza, cea data publicitatii in martie 2019, cercetatorii au vrut sa determine masura in care esterii etilici ai acidului eicosapentaenoic (EPA) au redus numarul total de evenimente cardiovasculare (atat cele care aveau loc pentru prima data, cat si cele care se repetau ulterior).

Autorul principal al studiului acesta, dr. Deepak L. Bhatt, profesor de medicina la Harvard Medical School, spune ca avand in vedere totalitatea evenimentelor cardiovasculare - nu doar cele care se intampla prima data, ci si cele care se repeta, oamenii de stiinta au observat ca esterii etilici ai acidului eicosapentaenoic (EPA), adica o forma de inalta puritate a acizilor grasi Omega 3, asigura o reducere si mai mare in ce priveste numarul de evenimente cardiovasculare ischemice. "Din perspectiva unui pacient, cu siguranta, cat si din punctul de vedere al unui medic, ceea ce conteaza cel mai mult este impactul esterului etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA) asupra totalului de evenimente cardiovasculare majore.", spune dr. Deepak L. Bhatt.

El a mai spus ca pacientii cu trigliceride marite care au in acelasi timp si diagnostic de ateroscleroza sau de diabet sunt indeosebi vulnerabili cand este vorba de riscul de a se repeta complicatiile cardiovasculare, asa ca oamenii de stiinta si-au propus sa descopere noi modalitati pentru a preveni reaparitia evenimentelor cardiovasculare si pentru a salva astfel vieti.

Pe o perioada de urmarire a pacientilor de aproximativ 5 ani, au existat aproape 3000 de evenimente cardiovasculare majore. Dintre acestea, 1606 erau evenimente care au avut loc pentru prima data si 1303 au fost evenimente care au reaparut, iar acestea includeau 762 de evenimente care au avut loc a doua oara, 272 de evenimente cardiovasculare care s-au repetat a treia oara si 269 de evenimente care s-au repetat a patra oara sau chiar de mai multe ori.

Expertii din cadrul acestei cercetari au explicat in cadrul reuniunii Colegiului American de Cardiologie ca, in cazul pacientilor care au urmat un tratament cu esteri etilici ai acidului eicosapentaenoic (EPA), evenimentele ce aveau loc prima oara au fost reduse cu pana la 25%, evenimentele care au avut loc a doua oara au fost reduse cu pana la 32%, evenimentele cu o a treia ocurenta au fost reduse cu pana la 31%, iar evenimentele ce aveau a patra ocurenta sau care au avut loc de mai mult de patru ori s-au redus aproape la jumatate (48% fiind procentul inregistrat). Medicamentul ce contine forma de inalta puritate a acidului eicosapentaenoic (EPA) a prevenit 1 din 5 decese asociate problemelor cardiovasculare.

Concluzia cercetatorilor a fost urmatoarea: cu ajutorul medicamentelor ce au la baza acidul eicosapentaenoic (EPA), un tip de acid Omega 3, se poate preveni primul infarct miocardic, insa exista si potentialul de a se preveni al doilea accident vascular cerebral (AVC) si poate chiar al treilea eveniment cardiovascular fatal.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore! Nu-ti pune viata in pericol!

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

* Studiul "Effects of Icosapent Ethyl on Total Ischemic Events: From REDUCE-IT", publicat in martie 2019, in Journal of the American College of Cardiology, autori: Deepak L. Bhatt, Gabriel Steg, Michael Miller, Eliot A. Brinton, Terry A. Jacobson, Steven B. Ketchum, Ralph T. Doyle Jr., Rebecca A. Juliano, Lixia Jiao, Craig Granowitz, Jean-Claude Tardif, John Gregson, Stuart J. Pocock, Christie M. Ballantyne.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1