"Obezitatea sanatoasa", un real pericol pentru sanatatea cardiovasculara

Medicii sunt avertizati sa nu ignore riscurile tot mai crescute in ceea ce priveste sanatatea cardiovasculara a acelor persoane care sunt clasificate fie fiind "obezi sanatosi", fie sunt considerate a avea "o greutate normala" (oameni normoponderali), insa care au anomalii metabolice precum diabetul.

Academicienii de la Universitatea Birmingham (din cadrul unui institut de cercetari aplicate in domeniul sanatatii) au desfasurat cel mai mare studiu de acest fel pana in prezent, comparand greutatea si statusul metabolic cu riscurile bolilor cardiovasculare. Studiul a fost publicat pe 11 septembrie 2017 in jurnalul Colegiului American de Cardiologie.

Acest amplu studiu a aratat ca indivizii care sunt "obezi sanatosi din punct de vedere metabolic" (adica acele persoane care sunt obeze, dar care nu sufera de anomalii metabolice cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala si hipercolesterolemia) au un risc crescut de evenimente din categoria bolilor cardiovasculare, comparativ cu persoanele care au o greutate normala si nu au anomalii metabolice.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Oamenii de stiinta au folosit dosarele medicale in format electronic a 3,5 milioane de adulti britanici, iar initial participantii (toti, fara exceptie) nu sufereau de boli cardiovasculare. Academicienii au analizat apoi dosarul medical al fiecarui pacient, dupa o perioada (in medie) de 5 ani si 4 luni, pentru a evalua daca pacientii au continuat sa dezvolte fiecare dintre cele 4 tipuri de evenimente din categoria bolilor cardiovasculare: boala cardiaca coronariana, boala cerebrovasculara (in special accidentele vasculare cerebrale), insuficienta cardiaca sau boala vasculara periferica.

Pacientii au fost impartiti in 4 "fenotipuri dupa dimensiunea corpului", folosind ca punct de referinta indicele de masa corporala (IMC), care este calculat impartind greutatea corpului (kilograme) la valoarea inaltimii (metri) la patrat:

1. subponderali (IMC mai mic de 18,5)

2. normoponderali (IMC peste 18, dar sub 25)

3. supraponderali (IMC peste 25, dar sub 30)

4. obezi (IMC peste 30).

Trei anomalii metabolice au fost luate in considerare in timpul studiului: diabetul, hipertensiunea si hiperlipidemia. O persoana sanatoasa din punct de vedere metabolic a fost clasificata ca neavand anomalii metabolice.

Rezultatele au aratat ca acei indivizi care erau considerati "obezi sanatosi din punct de vedere metabolic" aveau un risc cu 49% mai mare de a dezvolta boala cardiaca coronariana, un risc cu 7% mai mare de a dezvolta o boala cerebrovasculara si un risc cu 96% mai mare de a avea insuficienta cardiaca, comparativ cu indivizii normoponderali considerati sanatosi din punct de vedere metabolic.

Important este ca studiul a mai aratat ca indivizii cu greutate "normala", cu una sau mai multe anomalii metabolice, prezentau un risc crescut de boala cardiaca coronariana, boala cerebrovasculara, insuficienta cardiaca si boala vasculara periferica, comparativ cu indivizii cu o greutate normala, fara anomalii metabolice.

Rezultatele acestei cercetari ridica o serie de intrebari referitoare la conceptul de "obezitate sanatoasa". Ani de zile, obezitatea sanatoasa din punct de vedere metabolic a fost subiectul unor dezbateri aprinse, mai ales ca se spune ca ar fi sau nu ar fi asociata cu un risc extrem de mare de boli cardiovasculare. Insa pana in prezent, studiile anterioare erau destul de limitate. Acum academicienii care au condus acest studiu subliniaza ca indivizii obezi, fara factori de risc metabolici, inca prezinta un risc mai mare de boala cardiaca coronariana, boala cerebrovasculara si insuficienta cardiaca decat indivizii care au o greutate normala si sunt sanatosi din punct de vedere metabolic.

Termenul de "obezitate sanatoasa metabolic" este, in mod clar, o afectiune care afecteaza oamenii, asa ca specialistii sugereaza ca acest termen sa nu mai fie folosit, pentru ca oamenii sa nu mai creada ca obezitatea poate fi sanatoasa.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0