O noua metoda de calcul pentru colesterolul LDL

Un studiu recent sugerează că există o nouă modalitate prin care se poate calcula colesterolul LDL din sânge, prin care se evită nevoia de a posti (deci de a nu mânca nimic) înainte de această analiză. Rezultatele pot fi chiar mai precise decât un test standard pentru colesterol în cazul celor care nu au mâncat înaintea analizei, spun oamenii de știință.

Colesterolul LDL, denumit și colesterolul rău, este un tip de lipoproteină care transportă colesterolul în sânge de la ficat către alte părți ale organismului. Colesterolul este o substanță grasă esențială pentru funcționarea normală a corpului, dar dacă ai colesterolul LDL crescut, acest lucru sporește riscul de a dezvolta boli de inimă și ateroscleroză, adică acumularea de plăci grase pe pereții arterelor.

În cadrul unui studiu direct prin care s-au făcut mai multe comparații, cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine au arătat că o nouă metodă de calculare a colesterolului rău LDL din sânge este mai precisă, mai exactă decât vechea metodă folosită în rândul oamenilor care nu au postit înainte să li se recolteze sângele pentru acest test.

Rezultatele acestei cercetări sugerează că perioada de post, deci perioada în care să nu mănânci nimic înainte de analiza pentru testarea colesterolului ar trebui eliminată pentru majoritatea oamenilor, făcând astfel analiza mult mai convenabilă pentru pacienți.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Colesterolul LDL poate fi măsurat și în alt mod decât cel clasic

Noua metoda prin care se calculează colesterolul LDL (sau lipoproteinele cu densitate scăzută) a fost dezvoltată de dr. Seth Martin și de colegii săi de la Johns Hopkins Medicine cu mai mulți ani în urmă. Alți cercetători din SUA și din alte zone ale lumii au confirmat acuratețea extraordinară a acesteia, iar metoda a fost adoptată de cel puțin o companie națională importantă de diagnostic din SUA încă din anul 2018.

„Deși noua metodă de calculare a colesterolului LDL este ceva mai complexă, partea bună este că poate fi efectuată folosindu-se informația care este deja colectată în mostra de sânge pentru profilul lipidic standard și este automatizată în computerul laboratorului de analize pentru a obține un rezultat mai exact. De vreme ce mostrele de sânge (luate după ce persoana nu s-a abținut de la mâncare) au acum un grad mai mare de acuratețe, este mai convenabil pentru pacienți, deoarece aceștia pot să vină în orice moment la laborator și nu trebuie să revină dacă au mâncat în prealabil”, a declarat dr. Seth Martin, profesor la Johns Hopkins University School of Medicine.

Dr. Martin și colegii săi au demonstrat că metoda Friedewald subestima nivelurile colesterolului LDL, în special în cazul oamenilor cu trigliceridele mărite. Trigliceridele sunt acizi grași care tind să aibă valori mai mari la oamenii care se confruntă cu obezitatea și care suferă de diabet și cresc după ce persoana mănâncă. Metoda Friedewald a fost dezvoltată bazându-se pe mostre de sânge luate pe nemâncate, iar acest aspect a rămas multă vreme o condiție necesară pentru calcularea colesterolului.

Metoda Friedewald estimează colesterolul LDL folosind următoarea formulă: colesterolul total minus colesterolul bun (sau lipoproteinele cu densitate înaltă/ridicată sau HDL colesterol), minus trigliceridele împărțite la 5. Această ecuație, spun cercetătorii, aplică tuturor oamenilor un factor care generalizează și nu ia în calcul variabilele în rândul fiecărui individ.

Cu aceeași informație de care este nevoie pentru a calcula colesterolul, folosită și în metoda Friedewald, noua metodă de calcul folosește un tabel dezvoltat de medicii de la Johns Hopkins, cu 180 de factori diferiți pentru a calcula mai precis colesterolul LDL și pentru a personaliza evaluarea profilului lipidic al unei persoane.

Această nouă ecuație este următoarea: colesterolul total minus colesterolul HDL minus valoarea trigliceridelor, împărțite la o valoare specifică luată dintr-un tabel. Noul test nu durează mai mult pentru a oferi rezultatele pacienților și medicilor, iar costul este același, spun oamenii de știință.

Ce faci dacă ai colesterolul LDL crescut?

Scăderea nivelului de colesterol LDL crescut este esențială pentru reducerea riscului de boli de inimă și ateroscleroză. Iată câteva modalități de a scădea colesterolul LDL:

Alimentație sănătoasă

Nu trebuie să renunți complet la grăsimi, ci doar să le elimini pe cele trans (care pot fi în prăjeli și în unele margarine și produse de patiserie), să le consumi cu moderație pe cele saturate (carne grasă, produse lactate integrale) și să folosești mai mult așa-numitele grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin, avocadoul, nucile și semințele. De asemenea, lasă deoparte zahărul și alimentele care combină zahărul cu făina albă și cu grăsimile, deoarece acestea cresc foarte mult colesterolul LDL.

Consumă alimente bogate în fibre, precum ovăzul, fasolea, mazărea și fructele, deoarece acestea ajută la reducerea colesterolului LDL crescut. Mănâncă mai multe legume, deoarece sunt bogate în antioxidanți și fitonutrienți care pot contribui la reducerea colesterolului LDL. Optează pentru carne slabă de pui sau curcan și pește bogat în acizi grași Omega 3, cum ar fi sardinele, heringul, somonul și tonul. Ceaiul verde conține antioxidanți și compuși numiți catechine, care pot avea un efect modest asupra reducerii colesterolului LDL, deci poți bea o cană dimineața, înainte de micul dejun.

Mișcare regulată

Exercițiile fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau înotul, pot crește nivelul de colesterol bun HDL, contribuind în același timp la reducerea nivelului de colesterol LDL. Slăbitul, în caz de supragreutate sau obezitate, este important pentru reducerea nivelului de colesterol LDL.

Renunțarea la fumat și alcool în exces

Fumatul poate reduce nivelurile de colesterol HDL și poate crește nivelurile de colesterol LDL, de aceea renunțarea la fumat are un impact pozitiv asupra profilului lipidic. Dacă bei alcool, e bine să știi că aportul excesiv de alcool tinde să crească nivelurile de colesterol LDL, de aceea rezumă-te la o porție pe zi, dacă ești femeie sau cel mult două porții dacă ești bărbat.

Medicamente (la sfatul medicului)

În cazurile în care modificările stilului de viață nu sunt suficiente pentru a controla nivelul de colesterol LDL, medicul îți poate prescrie medicamente, cum ar fi statinele (rosuvastatină, atorvastatină etc.) sau alte medicamente hipolipemiante, care pot ajuta la scăderea colesterolului LDL crescut.

Există și suplimente care te pot ajuta dacă ai LDL crescut?

Există câteva suplimente alimentare care pot contribui la scăderea nivelului de colesterol LDL, dar trebuie reținut că acestea nu ar trebui să înlocuiască o alimentație sănătoasă și un stil de viață echilibrat. Înainte de a lua orice supliment, este întotdeauna recomandat să ceri sfatul medicului.

Fibre solubile

Suplimentele de fibre solubile, cum ar fi psyllium și beta-glucan, pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL. Aceste fibre formează un gel în tractul digestiv, care ajută la reducerea absorbției de colesterol din alimente.

Ulei de pește

Suplimentele de ulei de pește, care conțin acizi grași Omega 3, cum ar fi EPA și DHA, pot avea efecte benefice asupra profilului lipidic. Acestea pot ajuta la reducerea trigliceridelor și a colesterolului LDL.

Niacină (vitamina B3)

Niacina este un supliment care poate crește nivelul de colesterol HDL și reduce nivelul de colesterol LDL. Cu toate acestea, niacina poate avea efecte secundare, cum ar fi înroșirea pielii și senzația de căldură, și trebuie administrată sub supraveghere medicală.

Drojdie de orez roșu

Studiile clinice au arătat că suplimentele cu drojdie de orez roșu pot reduce nivelul de colesterol LDL la anumite persoane. De fapt, monacolina K, o substanță din drojdia de orez roșu, are un efect similar cu cel al lovastatinei și poate ajuta la inhibarea unei enzime implicate în producția de colesterol în organism.

Când e bine să-ți verifici valorile colesterolului?

Verificarea valorilor colesterolului este importantă pentru monitorizarea sănătății cardiovasculare și prevenirea bolilor de inimă. În general, copiii și adolescenții nu sunt supuși screening-ului regulat al colesterolului, cu excepția cazurilor în care există un istoric familial de niveluri ridicate de colesterol sau alți factori de risc. Adulții cu vârste de peste 20 de ani ar trebui să își verifice nivelul de colesterol cel puțin o dată la fiecare 5 ani. Aceasta este o recomandare generală pentru adulții tineri, indiferent de gen. Pentru adulții de peste 30 de ani, ar fi bine ca verificarea nivelului de colesterol să fie făcută ca parte a unui control medical anual de rutină. 

Dacă ai factori de risc pentru boli de inimă sau pentru niveluri ridicate de colesterol, medicul de familie îți poate recomanda să îți verifici colesterolul mai des sau de la o vârstă mai tânără. Factorii de risc includ istoricul familial de boli de inimă, fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea și altele.

Dacă ai fost diagnosticat cu colesterol mărit, medicul îți va face recomandări pentru schimbarea stilului de viață și, în unele cazuri, va prescrie și medicamente. Pentru a verifica eficacitatea tratamentului și pentru a detecta eventualele efecte secundare, în acest caz este posibil să fii chemat la analize mai repede de un an (după trei luni, de exemplu sau după șase luni).

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus - LDL: The "Bad" Cholesterol
https://medlineplus.gov/ldlthebadcholesterol.html
Pub Med - The effects of foods on LDL cholesterol levels: A systematic review of the accumulated evidence from systematic reviews and meta-analyses of randomized controlled trials
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33762150/
Studiul „The effects of foods on LDL cholesterol levels: A systematic review of the accumulated evidence from systematic reviews and meta-analyses of randomized controlled trials”, Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2021 May 6;31(5):1325-1338. doi: 10.1016/j.numecd.2020.12.032. Epub 2021 Jan 16, autori: Malin Schoeneck, David Iggman
NCBI - Comparison of Low-Density Lipoprotein Cholesterol Assessment by Martin/Hopkins Estimation, Friedewald Estimation, and Preparative Ultracentrifugation

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0