O noua descoperire ar putea salva mai multi pacienti cu AVC

Un nou studiu a constatat ca medicii au mai mult timp decat se credea anterior pentru a salva celulele creierului a caror alimentare cu sange a fost intrerupta de un cheag sangvin (numit si trombus).

 

Mult mai multe victime ale accidentelor vasculare cerebrale (AVC) decat se credea anterior pot fi salvate de la moarte (sau de o eventuala dizabilitate) daca doctorii indeparteaza cheagurile de sange care afecteaza circulatia sangelui la nivelul creierului, arata un nou studiu citat de nytimes.com.

"Aceste rezultate uimitoare vor avea un impact imediat si vor salva oamenii de la moarte sau de la o viata definita de dizabilitate. Chiar nu pot supraestima dimensiunile acestui efect", a declarat dr. Walter J. Koroshetz, director la un institut specializat pe afectiuni neurologice si AVC, intitulat "National Institute of Neurological Disorders and Stroke".

Cea mai importanta descoperire este ca, adeseori, exista mai mult timp la dispozitie (decat realizau medicii pana acum), timp in care celulele creierului (neuronii) pot fi inca salvate printr-o procedura de eliminare a cheagului de sange. Recomandarile si orientarile traditionale aveau stabilita o limita de sase ore dupa aparitia simptomelor unui accident vascular cerebral (AVC), iar specialistii spuneau ca, dupa acest interval, ar fi prea tarziu pentru a ajuta pacientul.

Studiul a aratat ca fereastra de timp ar putea fi extinsa pana la 16 ore. Cu toate acestea, concluziile acestui studiu nu se aplica la fiecare victima care a suferit un accident vascular cerebral. Cercetatorii au folosit un tip special de imagistica medicala la nivelul creierului pentru a identifica pacientii care inca aveau tesut cerebral viu, care ar fi putut fi salvat daca irigarea cu sange a creierului ar fi fost restabilita. Doar aproximativ jumatate dintre pacientii care au fost examinati se califica pentru acest tratament, cunoscut sub numele de trombectomie, procedura care foloseste un dispozitiv mecanic pentru a extrage cheagul (trombus) dintr-un vas de sange.

Studiul citat de The New York Times, in care au fost implicati 182 de pacienti de la 38 de spitale din Statele Unite ale Americii, a fost oprit mai devreme deoarece pacientii care au avut cheaguri de sange eliminate s-au simtit mult mai bine decat pacientii carora nu li s-a indepartat cheagul.

La 90 de zile dupa tratament, 45% dintre pacientii care au avut o trombectomie s-au simtit suficient de bine pentru a fi "independenti din punct de vedere functional", comparativ cu 17% dintre pacientii care nu au avut aceasta procedura chirurgicala. Rata de deces a fost de 14% in grupul pacientilor cu trombectomie, comparativ cu 26% in grupul pacientilor carora nu li s-a eliminat cheagul de sange.

Rezultatele au fost publicate in ianuarie 2018 in "The New England Journal of Medicine". Studiul a fost condus de cercetatorii de la Universitatea Stanford, iar echipa de oameni de stiinta a spus ca se asteapta ca Asociatia Americana a Inimii sa schimbe recomandarile (orientarile actuale) pentru tratamentul in cazul accidentului vascular cerebral, extinzand fereastra de timp pentru a fi efectuata o trombectomie. Aceasta este, in esenta, un tratament chirurgical care are ca scop extragerea cheagului dintr-un vas de sange.

Trombectomia poate reduce mortalitatea pacientilor

Trombectomia endovasculara pentru AVC-ul ischemic al unui vas mare de sange reduce substantial dizabilitatea pacientului, iar studiile randomizate recente au dus la modificarea recomandarilor actuale la nivelul intregii lumi. Este important, spun oamenii de stiinta, sa facem distinctia intre parametri de prognostic de tratamentul care modifica efectele. Varsta inaintata, de exemplu, este asociata cu un prognostic mai grav, indiferent de tratamentul oferit pacientului cu AVC.

 
 

Cu toate acestea, beneficiul diferential al trombectomiei (in comparatie cu tromboliza intravenoasa) a fost cel putin la fel de mare in cazul pacientilor cu varste de peste 80 de ani, in comparatie cu pacientii mai tineri. Intr-adevar, analiza studiilor de specialitate arata ca, in cazul populatiei cu varsta peste 80 de ani, mortalitatea a fost semnificativ redusa, de la 40% la 20%. Astfel, cercetatorii considera ca nu ar trebui sa existe nicio limita superioara de varsta pentru efectuarea trombectomiei.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

Nu-ti pune viata in pericol! Monitorizează-ți constant starea de sănătate!

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Analiza "Endovascular thrombectomy for stroke: current best practice and future goals", publicata in 2016 in Stroke and Vascular Neurology, autori Bruce C V Campbell, Geoffrey A Donnan, Peter J Mitchell, Stephen M Davis. (https://svn.bmj.com/content/1/1/16)

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0