Expunerea la soare si colesterolul

Valul de caldura din lunile de vara vine insotit de multe neplaceri, pe langa disconfortul termic. Pentru pacientii cu probleme cardiovasculare, zilele caniculare si cele cu multa umiditate pot provoca si mai multe neplaceri. Insa ce se intampla vara cu valorile colesterolului?

Inima e nevoita sa "munceasca" mai mult

Majoritatea oamenilor sanatosi tolereaza destul de bine aceste schimbari, precum caldura toropitoare, razele puternice ale soarelui ori procesul de evaporare a umiditatii (cand fiecare molecula de transpiratie se evapora rapid de pe pielea noastra). Insa persoanele cu inima slabita sau afectata de bolile cardiovasculare intampina dificultati in zilele caniculare. De exemplu, arterele ingustate din cauza depunerilor de colesterol pot limita fluxul de sange in directia pielii, iar daunele facute de un infarct miocardic pot limita actiunea inimii de a pompa suficient sange pentru a alunga caldura din organism.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Evaporarea solicita, totodata, si sistemul cardiovascular. Transpiratia ne ajuta sa ne racorim organismul, eliminand caldura insa, in acelasi timp, sa nu uitam ca eliminam prin transpiratie sodiu, potasiu si alte minerale de care avem nevoie in organism.

Nivelul colesterolului variaza in functie de anotimp

Potrivit unui studiu din 2004, valorile colesterolului pot varia odata cu anotimpurile, atingand cele mai inalte niveluri in lunile de iarna, potrivit unui articol din aprilie 2004, din "Archives of Internal Medicine".

Potrivit acestui articol, o multime de studii au sugerat ca valorile colesterolului sunt mai mari toamna si iarna, in comparatie cu ce valori are colesterolul in lunile de primavara si de vara. Desi mecanismul de la baza acestui fenomen nu este clar, o astfel de variatie ar putea rezulta intr-un numar mai mare de pacienti diagnosticati cu hipercolesterolemie in timpul iernii, se mai arata in acest articol.

Expunerea la soare influenteaza colesterolul seric

Expunerea la soare reduce riscul de boli de inima, arata o alta cercetare. Valorile mari ale colesterolului sunt asociate cu afectiuni vasculare, precum boala cardiaca coronariana, accidentul vascular cerebral ischemic si claudicatia intermitenta (o ocluzie a arterelor de la picioare care duce la durere si dizabilitate).

Autorii unui studiu recent, din 2017, au comparat efectele suplimentarii vitaminei D cu expunerea la soare, pentru a vedea ce metoda a fost mai eficienta in reducerea factorilor de risc, scrie sunlightinstitute.org.

Un grup de participanti, cu valori insuficiente ale vitaminei D in sange, a fost impartit in doua grupuri, cu protocoale experimentale diferite: un grup a fost tratat prin expunerea la soare a bratelor si a fetei, intre orele 11.00 si 15.00, iar celalalt grup a fost tratat cu 1000 de unitati internationale de vitamina D. Un al treilea grup a avut participanti cu valori considerate "normale" ale vitaminei D si a servit drept grup de control, care nu a avut parte de niciun tratament.

Valorile colesterolului total si valorile componentelor colesterolului (HDL si LDL) au fost, de asemenea, masurate pentru a determina efectele pozitive (sau negative) ale celor doua protocoale de tratament.

Rezultatele au fost surprinzatoare. Ambele grupuri experimentale au avut cresteri semnificative ale valorilor vitaminei D in organism. Cu toate acestea, rezultatele in privinta colesterolului au variat. O scadere semnificativa in nivelul colesterolului total a fost observata in grupul de participanti expusi la soare, iar nivelul colesterolului HDL (cel "bun") si cel al colesterolului LDL ("rau") au scazut, de asemenea.

Chiar si asa, in grupul de oameni care a beneficiat de suplimentul de vitamina D, o crestere semnificativa a fost observata in cazul colesterolului total. Tot in acest grup, colesterolul HDL (cel "bun") a crescut semnificativ, iar colesterolul LDL (cel "rau") a crescut si el, dar nu intr-un mod semnificativ. Cu alte cuvinte, expunerea la soare este un factor protector impotriva bolilor cardiovasculare, arata sursa citata.

"Lumina soarelui ar putea avea efecte cardiovasculare benefice, independente de productia de vitamina D. Vitamina D ar putea actiona, in aceste circumstante, ca un marker pentru expunerea la lumina soarelui si pentru efectele sale benefice postulate", noteaza Richard B. Weller in studiul "Beneficiile pentru sanatate ale expunerii la radiatiile UV prin productia de vitamina D sau pe cai ce nu au legatura cu vitamina D".

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 


Sursa foto: shutterstock.com

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0