Este consumul de vin benefic pentru inima ta?

Cele mai multe ghiduri medicale sugereaza un consum moderat de alcool, adica nu mai mult de una sau doua bauturi alcoolice pe zi. Insa asta inseamna ca trebuie sa tinem cont si de dimensiunile paharului.

Probabil ca te intrebi de ce este vinul atat de popular. Pe langa aromele sale si capacitatea sa de a ajuta oamenii sa se relaxeze, vinul a castigat un fel de reputatie de alcool "sanatos", mai ales pentru ca, in trecut, cercetatorii au observat asocieri intre consumul de vin rosu in Franta si o incidenta scazuta a bolilor de inima.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate acestea, consumul de vin, dupa cum se stie, creste riscul unor probleme de sanatate grave, inclusiv ciroza hepatica, moarte subita cardiaca, cardiomiopatii alcoolice si tulburari ale ritmului cardiac. Consumul excesiv de alcool si folosirea gresita cronica sunt factori de risc care contribuie la o crestere a imbolnavirilor la nivel global, scrie medicalxpress.com.

Vinul si bolile de inima

Interesul fata de vin a crescut foarte mult inca din anii '70, cand studii internationale foarte ample au raportat pentru prima data o legatura intre consumul scazut pana la moderat de alcool si incidente scazute de boli arteriale coronariene (cunoscute si sub numele de cardiopatia ischemica) si decese asociate. Bolile arteriale coronariene sunt un grup de boli caracterizate de o reducere a fluxului de sange catre inima si sunt responsabile de un numar mare de decese la nivel mondial.

Rezultate similare s-au raportat in mod individual pentru vin, in special pentru vinul rosu. Acest fenomen a fost in cele din urma numit "paradoxul francez", dupa Renaud si de Lorgeril, doi oameni de stiinta care au devenit cunoscuti pentru aceasta cercetare, care au observat un risc relativ scazut de mortalitate asociata cu bolile arteriale coronariene in cazul bautorilor de vin rosu, in ciuda faptului ca aveau o dieta bogata in grasimi saturate.

Asta inseamna ca vinul rosu este bun pentru inima noastra? Aceasta este o intrebare complexa si specialistii inca nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste raspunsul. Mai multi factori trebuie luati in considerare pentru a explica aceasta situatie. Obiceiurile legate de consumul de alcool, caracteristicile stilului de viata si aportul de alimente sunt toate importante pentru ca indivizii sa aiba un profil cardiovascular sanatos.

Colesterolul, inflamatia, tensiunea arteriala

Vinul rosu contine peste 500 de substante chimice diferite. O clasa, numita polifenoli, a fost foarte investigata la scara larga, pentru a informa oamenii despre efectele aparente antioxidante si antiinflamatoare ale vinului rosu.

Se crede ca alcoolul si polifenolii au multe efecte pozitive asupra sanatatii. Unul dintre efecte este o contributie la cresterea nivelului colesterolului HDL (considerat colesterolul "bun") si o scadere a oxidarii colesterolului LDL (numit si colesterolul "rau"). Acesti factori contribuie, de asemenea, la o scadere a inflamatiei. Se mai crede ca polifenolii cresc sensibilitatea la insulina, iar acesti factori, dupa cum se intelege, imbunatatesc tensiunea arteriala.

Nu exista un model consistent cand vinul este comparat cu berea si cu bauturile spirtoase. Unele studii au raportat superioritatea vinului, pentru ca reduce bolile coronariene si mortalitatea. Alte studii raporteaza aceste aspecte in cazul berii si bauturilor spirtoase. Altii sunt de parere ca nu exista nicio diferenta. Acest lucru sugereaza ca alcoolul si polifenolii contribuie la explicarea paradoxului francez, pe langa factorii ce tin de stilul de viata.

Cat de mult alcool ar trebui sa bei?

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumul de alcool cu risc scazut si spune ca nu ar trebui sa bem mai mult de doua bauturi alcoolice standard pe zi si sa avem cel putin 2 zile pe saptamana in care sa nu consumam alcool. In acest caz, o bautura standard este definita ca 10 g de etanol pur.

Asociatia Americana a Inimii recomanda alcoolul cu moderatie - adica mai putin sau egal cu una sau doua bauturi pe zi, pentru barbati, si o bautura alcoolica pe zi, pentru femei. Aici o bautura alcoolica este definita ca: 350 ml bere, 120 ml vin, 45 ml bauturi spirtoase cu alcool de 80 de grade sau 30 ml de bauturi spirtoase cu alcool de 100 de grade.

Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate gratuit!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock+

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0