E posibil ca valorile colesterolului HDL (bun) sa fie prea mari?

Multi dintre noi se gandesc la colesterol ca la acea valoare care ar trebui sa fie cat mai scazuta cu putinta. In definitiv, colesterolul marit este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, insa cand vine vorba de colesterolul bun, HDL, lucrurile stau diferit.

Pentru multi dintre noi, nivelurile colesterolului sunt ceva mai complicate si este bine sa fim informati inainte de a lua medicamente pentru reducerea colesterolului. De exemplu, colesterolul HDL (acele lipoproteine de densitate mare - high density lipoproteins), cunoscut adeseori si drept colesterolul "bun", este de fapt benefic pentru inima.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează chestionarul disponibil aici, iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

Cand este benefic colesterolul

Exista doua tipuri principale de colesterol in organism si doar unul dintre ele este, de fapt, considerat un risc major pentru sanatatea inimii. Acesta este colesterolul LDL (acele lipoproteine de densitate mica sau joasa - low density lipoproteins), care contribuie la depunerile de grasimi care pot sa infunde arterele. Atunci cand aceste depuneri de aterom ingusteaza ori infunda arterele, un infarct miocardic (atac de cord) sau un accident vascular cerebral are mai mari sanse sa se intample. In cazul colesterolului LDL, cu cat sunt mai mici valorile, cu atat este mai bine pentru pacient.

Colesterolul HDL este util pentru inima. Acest tip de colesterol bun (HDL) poate sa elimine colesterolul LDL din sange si sa il transporte catre ficat, acolo unde poate fi procesat si eliminat. Un numar mai mare ce indica valoarea colesterolului HDL este de dorit, deoarece acesta, de obicei, indica un risc mai scazut de boli de inima.

Este intotdeauna bine ca valoarea colesterolului HDL sa fie mai mare?

Daca acest colesterol HDL protejeaza inima, ar trebui sa aiba valori cat mai mari cu putinta? Raspunsul depinde de anumiti factori. Majoritatea oamenilor vor descoperi ca nivelul colesterolului lor HDL nu urca pana la acele niveluri care sa fie considerate "prea mari" de medici. Desi nu a fost stabilita nicio limita superioara, colesterolul HDL nu creste in mod natural pana la acele niveluri considerate nesanatoase, in cazul persoanelor care au un organism care proceseaza si metabolizeaza normal colesterolul. In cazuri rare, cu toate acestea, nivelul colesterolului HDL poate ajunge sa fie prea mare.

Ce provoaca un nivel mare al colesterolului "bun"

Un articol din jurnalul "Science" a adus in discutie o varianta genetica rara care poate provoca cresterea exceptionala a nivelurilor colesterolului HDL. Aceasta varianta genetica altereaza modul in care colesterolul HDL functioneaza in organism si poate creste riscul de boli de inima. Aceasta varianta se gaseste intr-o molecula specificica, ce este cunoscuta ca SR-BI.

Mutatia in molecula SR-BI este cea care cauzeaza nivelurile crescute ale colesterolului HDL si un risc crescut de boli de inima. Pacientii care au fost studiati aveau niveluri ale colesterolului HDL mai mari de 95 (mg/dl). Aceste niveluri sunt anormal de mari, iar cercetatorii au descoperit ca unele dintre persoanele implicate in studiu aveau acest defect genetic rar.

Echilibrul colesterolului poate fi un factor important, pe care trebuie sa il luam in considerare, potrivit unei analize publicate in "Atherosclerosis". Un studiu mentionat in aceasta analiza a avut in vedere un grup mare de femei si barbati ce aveau un nivel variat al colesterolului HDL. Cercetatorii au descoperit ca acele persoane care aveau niveluri "extrem" de mari sau niveluri extrem de mici ale colesterolului HDL aveau un risc mai mare de deces, comparativ cu participantii care aveau niveluri moderate ale colesterolului bun. Potrivit acestui studiu, cele mai bune valori ale HDL-ului sunt 73 mg/dl (in cazul barbatilor) si 93 mg/dl, in cazul femeilor.

Nivelul colesterolului HDL       Categoria

Sub 40 mg/dl                           Risc de boli de inima

40-59 mg/dl                             Cu cat este mai mare, cu atat este mai bine

Peste 60 mg/dl                        Te protejeaza de bolile de inima

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Completează chestionarul disponibil aici, iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate gratuit!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0