Dislipidemia la femeile de peste 50 de ani: ce trebuie sa stii?

Dislipidemia se referă la valorile foarte mari ale unui tip de lipide (sau la valorile mai multor tipuri de lipide ori grăsimi) care se găsesc în sânge. La femei, s-a observat că valorile colesterolului cresc foarte mult după vârsta de 50 de ani. Din ce cauze se întâmplă acest lucru și ce e de făcut?

Sângele conține trei tipuri principale de lipide: lipoproteine cu densitate mare (HDL-colesterol, numit și colesterol bun), lipoproteine cu densitate scăzută (LDL-colesterol sau colesterol rău) și trigliceride. Dacă suferi de dislipidemie, acest lucru înseamnă, de regulă, că nivelurile colesterolului tău LDL sau că nivelurile trigliceridelor tale sunt mult prea mari. De asemenea, dislipidemia poate să însemne că valorile colesterolului HDL sunt prea mici. Vârsta înaintată este un factor de risc pentru colesterolul mărit, așa că trebuie să ai mare grijă la valori, mai ales după ce ai trecut de 50 de ani și mai ales dacă ești la menopauză.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Atât vârsta, cât și genul sunt factori de risc în dislipidemie

Înainte de menopauză, femeile, de regulă, au valori ale colesterolului total mai scăzute decât cele ale bărbaților. Pe măsură ce atât femeile, cât și bărbații înaintează în vârstă, colesterolul din sânge va avea valori care vor crește până aproape de vârsta de 60 sau 65 de ani. După vârsta de aproximativ 50 de ani, femeile au adesea valori mai mari ale colesterolului total decât bărbații de aceeași vârstă. Așadar, menținerea unui stil de viață sănătos este esențială în această etapă a vieții.

Ce determină creșterea valorilor colesterolului la femeile de peste 50 de ani?

Iată care sunt cauzele pentru care femeile trecute de 50 de ani se confruntă cu dislipidemia:

1. Valorile estrogenului

În timpul menopauzei, nivelurile estrogenului scad. Experții de la Harvard Medical School's Health Publication spun că acest lucru poate duce la creșteri ale valorilor colesterolului total, ale trigliceridelor și ale colesterolului LDL, acel colesterol rău. Nivelul scăzut al estrogenului contribuie, totodată, și la o scădere în ce privește colesterolul bun sau HDL-ul.

2. Stilul de viață sedentar

Potrivit American College of Sports Medicine, lipsa activității fizice contribuie la niveluri mai mari ale colesterolului LDL și ale trigliceridelor, precum și la scăderea colesterolului HDL. Oamenii în general, nu doar femeile, tind să fie mai puțini activi din punct de vedere fizic pe măsură ce înaintează în vărsa, însă lipsa activității fizice regulate duce la valori crescute ale colesterolului și la creșterea în greutate. Studiile științifice arată că exercițiile și mișcarea reduc colesterolul total, colesterolul LDL și valorile trigliceridelor, iar în același timp cresc nivelul colesterolului HDL.

3. Dieta bogată în grăsimi saturate și trans

O dieta bogată în grăsimi saturate și trans, combinate cu zaharuri și cu făină albă, mai ales în tinerețe, se transformă, de regulă, în valori mari ale colesterolului pe măsura înaintării în vârstă. În anii în care este tânără, corpul unei femei poate să nu prezinte efecte ale abuzului de grăsimi, dar după ce trece de 50 de ani, rezultatele analizelor de sânge pot fi șocante. Potrivit experților, o femeie poate stopa și chiar inversa efectele unei diete precare și considerate nesănătoase la orice vârstă, alegând să mănânce combinații potrivite de alimente și să favorizeze grăsimile nesaturate (ulei de măsline, nuci, semințe, avocado).

4. Obezitatea

Greutatea în exces este adesea o problemă pentru femei pe măsură ce îmbătrânesc. Kilogramele în plus nu se depun peste noapte, însă, ci se acumulează treptat. O creștere în greutate, în medie, de doar 2,3 kg pe an, începând cu decada a doua sau a treia de viață a unei femei se poate traduce în obezitate până când femeia ajunge la vârsta de 50 de ani.

Experții în nutriție spun că și faptul că avem doar câteva kilograme în plus contribuie la nivelurile crescute ale colesterolului. Ce poți face? Adoptă o alimentație cu mai multe legume și fructe, alături de carne slabă și pâine integrală, fără prăjeli și combinații nepotrivite (de exemplu pâine albă cu carne, gogoși, clătite, paste din făină albă cu carne etc.) și fă mai multe exerciții fizice (sau mai multă mișcare, în general), pentru a topi kilogramele și pentru a-ți îmbunătăți profilul lipidic, dar și pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate, în general. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Potențialele complicații corelate cu dislipidemia netratată

Potențialele complicații asociate cu dislipidemia sunt legate de depunerile în exces de lipide, deci grăsimi, de pe pereții interiori ai arterelor tale, în timp. Această afecțiune este cunoscută sub numele de ateroscleroză, care cauzează îngustarea arterelor. Mai mult, arterele devin mai rigide. Când acest lucru se întâmplă în cazul arterelor care alimentează cu sânge inima, complicațiile pot cauza o afecțiune numită boala arterială coronariană (cunoscută și sub numele de cardiopatie ischemică).

Dacă o arteră ajunge să fie complet blocată de un cheag de sânge, acesta poate opri circulația sângelui către inimă, împiedicând țesutul inimii să primească o cantitate suficientă de oxigen. Acest lucru poate cauza un infarct miocardic. Boala arterială coronariană poate, totodată, să ducă la slăbirea mușchiului inimii (numit miocard) în timp, și poate contribui la insuficiența cardiacă congestivă.

De asemenea, dislipidemia poate cauza boala vasculară periferică, ceea ce implică faptul că ateroscleroza a avut loc în alte părți ale corpului tău, nu la inimă. În plus, dislipidemia poate duce, totodată, la un AVC (accident vascular cerebral).

E bine de știut că ateroscleroza este o complicație a dislipidemiei care poate afecta atât femeile, cât și bărbații și este cauzată de depunerile de lipide în exces pe pereții interiori ai unei artere.

Colesterolul se găsește sub multe forme

O persoană (femeie sau bărbat) cu dislipidemie are valori anormale ale lipidelor în sânge, cum ar fi colesterolul și trigliceridele. Colesterolul poate avea mai multe forme:

• HDL - este cunoscut, cum spuneam, drept colesterolul bun. Femeile ar trebui să își mențină valorile colesterolului HDL la peste 50 mg/dL; pentru bărbați, colesterolul HDL ar trebui să aibă valori peste 40 mg/dL.
• LDL - este cunoscut și drept colesterolul rău și ar trebui să fie sub 100 mg/dL. Clasa de medicamente numită statine, în special, poate să ajute la scăderea valorilor colesterolului LDL.

Trigliceridele sunt componente ale grăsimilor și ale uleiurilor:

• valorile mari ale trigliceridelor sunt considerate peste 150 mg/dl.
• valorile mai mari de 500 mg/dl sunt considerate periculos de mari.

Dacă ai diabet, dislipidemia e și mai periculoasă

Persoanele cu dislipidemie asociată diabetului au cele mai rele scenarii din fiecare categorie: nu au suficient colesterol bun în sânge, au prea mult colesterol rău și au valori mari ale trigliceridelor. Din acest motiv, evaluarea riscului cardiovascular al acestor persoane este extrem de importantă, pentru că, lăsată netratată, dislipidemia poate duce la complicații majore.

Dacă ai peste 50 de ani, ai diabet și nivelul colesterolului LDL este prea mare, este important să iei măsuri pentru a controla ambele afecțiuni și pentru a reduce riscul de complicații asociate. Iată câteva recomandări generale, dar este esențial să discuți întotdeauna cu medicul tău pentru sfaturi personalizate și planuri de tratament adecvate:

Urmează un plan de alimentație sănătoasă

Dieta joacă un rol crucial în gestionarea diabetului și colesterolului LDL ridicat. Optează pentru o dietă echilibrată, bogată în legume, fructe, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Redu consumul de grăsimi saturate și trans, care pot crește colesterolul LDL și atenție la câți carbohidrați consumi și de care (medicul tău îți poate explica ce ai voie să mănânci și ce cantități).

Monitorizează glicemia

Menținerea glicemiei în limite normale este esențială pentru controlul diabetului. Monitorizează nivelul glicemiei conform indicațiilor medicului și ajustează tratamentul, dacă este necesar, după cum te sfătuiește acesta.

Medicație

Medicul tău poate decide să îți prescrie anumite medicamente pentru a controla diabetul și/sau nivelul de colesterol. Asigură-te că le iei conform prescripției medicale și mergi la controale regulate.

Exercițiu fizic

Activitatea fizică regulată poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL și la controlul diabetului. Cere sfatul medicului înainte de a aborda un program de exerciții și începe treptat, conform capacităților tale.

Pierderea în greutate

Dacă ai kilograme în plus, pierderea în greutate poate avea un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol și al glicemiei. Discută cu medicul sau cu un specialist în nutriție pentru a dezvolta un plan de gestionare a greutății.Renunță la fumat
Fumatul este nociv pentru sănătatea cardiovasculară și poate agrava complicațiile diabetului. Dacă fumezi, încearcă să renunți sau să cauți ajutor specializat pentru a te lăsa de fumat.

Limitarea alcoolului

Dacă bei alcool, consumă-l cu moderație. Excesul de alcool poate afecta glicemia și poate contribui la problemele de sănătate asociate cu diabetul și colesterolul ridicat.

Supraveghează regulat nivelul de colesterol

Fă-ți analize regulate pentru a monitoriza nivelul de colesterol și pentru a evalua eficacitatea planului tău de tratament.

Redu stresul

Stresul poate influența nivelul glicemiei și sănătatea cardiovasculară. Practicarea unor tehnici de gestionare a stresului, precum yoga, meditația sau respirația profundă poate avea beneficii semnificative.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Dyslipidemia 
https://www.msdmanuals.com/professional/endocrine-and-metabolic-disorders/lipid-disorders/dyslipidemia
Science Direct - Dyslipidemia in midlife women: Approach and considerations during the menopausal transition
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378512222001724
Studiul „Dyslipidemia in midlife women: Approach and considerations during the menopausal transition”, apărut în Maturitas, Volume 166, December 2022, Pages 14-20, https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2022.08.001, autori: Nare Torosyan et al.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0