Dislipidemia la copii: simptome, diagnostic, tratament

Principala ingrijorare cand este vorba de dislipidemie este faptul ca ea creste riscul de boli cardiovasculare (infarct miocardic si accident vascular cerebral) la varsta adulta. Tocmai de aceea, este bine ca parintii sa stie daca micutul lor are dislipidemie si sa recunoasca semnele ori simptomele acestei afectiuni.

Dislipidemia poate lua multe forme in copilarie, inclusiv:

  • dislipedemia familiala sau genetica;
  • dislipidemiile datorate bolilor renale, afectiunilor hepatice sau diabetului;
  • dislipidemie aparuta din cauza anumitor medicamente;
  • dislipidemie din cauza problemelor legate de stilul de viata, cum ar fi obezitatea, dieta si prea putina activitate fizica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Principalul motiv de ingrijorare este ca dislipidemia creste riscul de boli cardiovasculare, iar studiile au aratat ca lipoproteinele cu densitate scazuta (colesterolul LDL) in randul adolescentilor sunt asociate cu leziuni de natura aterosclerotica. Leziunile acestea sunt mai prevalente si chiar mai pronuntate atunci cand alti factori de risc, cum ar fi obezitatea si hipertensiunea, sunt prezenti.

Simptomele dislipidemiei la copii

Exista foarte putine simptome legate de dislipidemie in copilarie. Exceptia este hipercolesterolemia familiala forma homozigota. In aceasta boala genetica, pacientul poate sa se confrunte cu xantoame planare, xantoame tendinoase (la tendonul lui Achile) si cu arcul cornean. Datorita manifestarilor pe piele, hipercolesterolemia familiala homozigota este adeseori diagnosticata de un dermatolog pediatru.

Ce teste de laborator ar trebui sa ceara medicul, pentru a confirma diagnosticul de dislipidemie?

Abordarea medicului pentru a pune un diagnostic corect este screeningul lipidelor sau efectuarea unor teste de sange pentru a vedea profilul lipidic al copilului sau adolescentului. De asemenea, o abordare bazata pe antecedentele medicale familiale a fost folosita pentru diagnosticare. Cu toate acestea, in unele cazuri, abordarea bazata pe istoricul medical al familiei a facut ca multi copiii cu niveluri ridicate ale colesterolului LDL sa nu fie depistati.

Abordarea actuala recomandata este ca toti copiii ar trebui sa fie testati (analizarea profilului lipidic) intre 9 si 11 ani. Aceasta este varsta la care concentratiile de lipide sunt cele mai predictive, sunt cele mai apropiate de valorile obtinute la adulti. Acest interval de varsta evita scaderea nivelului colesterolului LDL observata adesea in perioada pubertatii. De asemenea, aceasta este varsta la care procesul aterosclerotic incepe sa se dezvolte mai agresiv.

Nivelul concentratiilor lipidelor plasmatice (mg/dl) la copii, adolescenti si adulti tineri

Nivel la limita/borderline

Colesterol total sub 170 mg/dl

Colesterol LDL sub 110 mg/dl

Valori mari

Colesterol total egal cu sau peste 200 mg/dl

Colesterol LDL egal cu sau peste 130 mg/dl

Valori foarte mari

Colesterol total 170-199 mg/dl

Colesterol LDL 110-129 mg/dl

Tratament dislipidemie copii

Daca medicul a putut sa confirme ca pacientul copil are dislipidemie, probabil ca tu, ca parinte, te intrebi ce fel de tratament ar trebui initiat.

Prima abordare pentru tratamentul dislipidemiei este modificarea stilului de viata. Aceasta abordare include schimbari in alimentatie si in ceea ce priveste activitatea fizica a copilului.

Dieta ar trebui si ea modificata (daca copilul are 12 luni sau este mai mare). Grasimile saturate ar trebui sa reprezinte mai putin de 10% din calorii. Colesterolul ar trebui sa fie sub 300 mg/zi. O dieta mai stricta ar insemna ca grasimile saturate sa reprezinte mai putin de 7% din caloriile pe care le consuma copilul, iar colesterolul din alimente sa fie mai putin de 200 mg pe zi.

O dieta sanatoasa este obtinuta prin cresterea aportului de fructe, legume, cereale integrale, produse lactate degresate (cu cat mai putine grasimi) si carne slaba, cum este carnea de pasare de curte (fara piele) si pestele.

Bauturile indulcite cu zahar si alimentele procesate ar trebui reduse pe cat posibil. Cresterea aportului de fibre, pe langa alimentele de origine vegetala, ar putea fi benefica pentru dieta copilului tau.

Activitatea fizica este incurajata. 60 de minute de activitate fizica pe zi este intervalul recomandat, iar activitatea poate fi moderata pana la viguroasa. De asemenea, este recomandat ca adolescentii si copiii sa petreaca mai putin de 2 ore pe zi ca "timp sedentar".

Tratamentul farmacologic (pentru nivelul ridicat al colesterolului LDL): atunci cand este indicat, medicul poate recomanda tratament medicamentos care poate imbunatati dramatic profilul lipidelor din sange. Statinele sunt preferate pentru tratamentul farmacologic initial, in cazul copiilor de 8 ani si celor peste aceasta varsta. Exista si alte clase de medicamente disponibile, cum ar fi cele care blocheaza absorbtia colesterolului. Medicul va recomanda cea mai buna terapie in cazul copilului, pe baza analizelor si antecedentelor medicale.

Obiectivul tratamentului este sa se ajunga la un nivel al colesterolului LDL mai mic de 130 mg/dl sau cel putin o reducere cu 50% a acestor valori ale colesterolului "rau".

TE-AR MAI PUTEA INTERESA


 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0