Despre echimoze (vânătăi): cauze, simptome, remedii naturiste

1.Ce sunt echimozele sau vânătăile?
    a.Tipuri de echimoze
    b.Diferența dintre echimoză, vânătaie, hematom și contuzie
    c.Simptomele echimozei
2.Care sunt cauzele apariției echimozelor sau vânătăilor?
    a.Accidente și leziuni
    b.Afecțiuni
    c.Echimozele la bebeluși
3.În cât timp trec echimozele?
4.Tratament pentru echimoze
    a.Tratament medicamentos
    b.Tratament naturist
    c.Bune practici
5.Cum se pot preveni echimozele?
 

Ce sunt echimozele sau vânătăile?

Echimoza este termenul medical folosit pentru a descrie o vânătaie. Cele mai multe vânătăi sau echimoze se formează atunci când vasele de sânge de la suprafața pielii sunt afectate de impactul rezultat în urma unui traumatism. Forța impactului face ca vasele de sânge să se spargă, iar sângele este prins sub piele, acolo unde formează o mică zonă de acumulare, care transformă culoarea pielii din acea zona. Așadar, pielea capătă culoare violet sau roșu închis, dar poate fi și neagră sau albastră.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tipuri de echimoze

Există trei tipuri principale de echimoze, clasificate în funcție de zona în care apar. Astfel, avem:
1.    Echimoze sau vânătăi subcutanate, care se formează în țesutul aflat sub stratul de piele.
2.    Echimoze sau vânătăi intramusculare, ce apar la nivelul mai profund al mușchilor.
3.    Echimoze sau vânătăi periosteale, care se produc la nivelul oaselor. 

Vânătăile oaselor, sau periosteale, apar în urma unei lovituri superficiale asupra unui os. Schimbarea culorii pielii, în acest caz, este consecința acumulării de sânge și de alte fluide la nivelul zonei afectate. Vânătăile periosteale nu trebuie confundate cu fracturile de os, care presupun leziuni mai serioase și la un nivel mai profund al osului.  Deși vânătăile periosteale pot apărea la orce os, cel mai des sunt afectate oasele aflate mai aproape de suprafața pielii, cum ar fi oasele genunchilor, coatelor, claviculei sau degetelor. 

Diferența dintre echimoză, vânătaie, hematom și contuzie

Echimoza apare atunci când sângele se scurge din capilarele sparte în țesutul din preajmă, țesut situat sub piele. Acest lucru duce la decolorarea pielii. Pe măsură ce țesutul se vindecă, zona unde există echimoza poate să își schimbe culoarea din violet sau purpuriu ori albastru închis, până la o culoare galbenă sau verde. De obicei, echimozele necesită între una și trei săptămâni pentru a se vindeca și pentru a dispărea de pe piele.

Zonele de pe corp care au echimoze au un aspect diferit de cel al hematoamelor, care sunt de fapt, zone umflate, ce se formează atunci când sângele se acumulează și se încheagă în exteriorul unui vas sanguin. Hematoamele pot avea un aspect diferit, ieșit în relief (este o proeminență), pe când aria unei echimoze este plată.

Deși majoritatea echimozelor sunt vânătăi, există și excepții. Ce trebuie să reținem, pentru a le diferenția corect, este că vânătăile sunt cauzate, de obicei, de un traumatism, cum ar fi atunci când persoana cade sau se lovește, pe când echimozele nu sunt întotdeauna rezultatul unui traumatism. Anumite afecțiuni și tulburări pot cauza apariția unor echimoze pe piele.

În ceea ce privește contuziile, acestea apar tot în urma unor traumatisme, dar pot avea consecințe mai grave, cum ar fi rupturile tendinoase, capsulo-ligamentare sau musculare. Dacă este vorba despre o contuzie ușoară, aceasta poate fi însoțită de echimoză, hematom sau serom (acumulare de lichid la nivelul unui țesut sau al unui organ). 

Simptomele echimozei

După cum spuneam, echimoza este decolorarea pielii (fără ca aceasta să aibă porțiuni ieșite în relief) cauzată de prezența sângelui în țesuturi, din vasele sanguine sparte. Un fapt mai puțin știut este că echimozele pot să apară și în membranele mucoase, cum ar fi cele din interiorul gurii.

Așadar, termenul de echimoză descrie o arie plată, de obicei de culoare albastră sau violet (purpurie), ce măsoară un centimetru sau mai mult în diametru. Principalul simptom al echimozei este schimbarea culorii pielii pe zona lezată. Această arie poate fi sensibilă la atingere, așa încât persoana simte durere. Echimozele își schimbă, treptat, culoarea (pielea își revine treptat la culoarea normală, pe măsură ce se vindecă) și dispar pe măsură ce organismul reabsoarbe sângele care s-a scurs sub piele.

Echimozele in sine nu sunt de obicei un motiv de ingrijorare. La fel ca invinetirea pielii, echimozele apar cel mai des pe picioare si pe brate si sunt adeseori rezultatul unor traumatisme minore, cum ar fi faptul ca persoana s-a lovit de mobila. Echimozele apar foarte frecvent pe acele zone unde pielea este foarte subtire, cum ar fi pleoapele sau buzele.

Care sunt cauzele apariției echimozelor sau vânătăilor?

Majoritatea echimozelor apar în urma loviturilor și accidentelor, dar există și o serie de afecțiuni medicale asociate cu o prezență mai frecventă a acestora. 

Accidente și leziuni

De obicei, echimozele apar în urma accidentelor sportive, unde intră nu numai cele în timpul practicării unui sport anume, ci și cele de la sală sau alergat. De multe ori, accidentele se soldează cu consecințe mai grave, cum ar fi fracturi osoase, luxații și entorse, dizlocări sau tendinite. Pe lângă mișcările greșite, coliziunile și hazardul, accidentele sportive se pot întâmpla mai ușor pe fondul unei traume osoase sau musculare existente, în combinație cu repetarea unei mișcări sau al unui exercițiu care forțează zona traumatizată. 

Afecțiuni

Aici intră mai multe tipuri de boli, precum cele de mai jos:

1. Trobocitopenia

Trombocitopenia este o afecțiune caracterizată printr-un deficit de trombocite, adică sub limita normală de 150.000 – 350.000 de plachete per microlitru. Trombocitopenia poate apărea ca urmare a mai multor afecțiuni preexistente, iar simptomele variază în funcție de severitatea bolii. Printre acestea se regăsesc și echimozele care apar pe întreaga suprafață a corpului, sub formă de pete roșii, violet sau maronii. 

2. Leucemia

Leucemia este o formă de cancer caracterizată printr-un comportament anormal al leucocitelor, la nivelul măduvei osoase. Printre simptomele frecvente se numără transpirația excesivă, în special pe timp de noapte, stare de oboseală și de slăbiciune, pierdere în greutate neintenționată, dureri osoase și sensibilitate musculară. De asemenea, sângerările și echimozele pot apărea mai ușor și mai des, pe fondul unui sistem imunitar slăbit și a fragilității musculare și osoase. 

3. Boala von Willebrand

Boala von Willebrand este o tulburare cauzată de deficiența factorului von Willebrand, care duce la hemoragii frecvente și prelungite. Cel mai frecvent simptom ale bolii sunt echimozele, care apar cu ușurință, sângerările nazale, sângerările prelungite după o accidentare, sângerările gingivale și fluxul menstrual abundent. 

4. Hemofilia de tip A

Hemofilia presupune o deficiență de factori de coagulare la nivelul sângelui, care este, de regulă, transmisă genetic. Simptomele sunt cauzate de o deficiență genetică a factorilor de coagulare VIII, IX sau XI și pot fi: sângerare facilă și/sau spontană, prezența echimozelor, care apar cu ușurință, sângerări nazale și gingivale, hemoragie prelungită în urma unei intervenții chirurgicale, hemoragii interne. 

5. Hemofilia de tip B

Este o afecțiune genetică rară, prin care organismul nu produce deloc, sau în cantități limitate, factorul de coagulare IX. La fel ca hemofilia de tip A, simptomul principal este proasta coagulare a sângelui și sângerări prelungite. De asemenea, sângerările pot fi remarcate și la nivelul fecalelor sau al urinei, iar hemoragiile interne pot afecta articulațiile, ducând la inflamarea acestora. Echimozele apar frecvent la pacienții cu hemofilie de tip B. 

6. Varice

Venele varicoase apar atunci când sistemul vascular nu funcționează la parametri normali, ceea ce duce la dilatarea vaselor de sânge și acumularea de sânge în zonele dilatate. Pe lângă aspectul neplăcut, venele varicoase pot da dureri și inflamație locală, iar, în cazuri severe, pot cauza ulcerații. Venele varicoase sunt prezente, cel mai des, la nivelul picioarelor. 

7. Tromboza venoasă profundă

Este o afecțiune gravă, care necesită asistență medicală imediată. Aceasta apare pe fondul formării de cheaguri de sânge în venele profunde ale corpului. Printre simptome se numără umflarea picioarelor, crampele musculare și dureri inexplicabile la nivelul tălpilor și gleznelor. De asemenea, pielea de pe picioare poate prezenta echimoze apărute fără cauză. 

Echimozele la bebeluși

Echimozele la bebeluși apar, de obicei, din cauza unor traumatisme minore, cum ar fi accidentările în pătuț sau în scaunul de joacă. Țesuturile sugarului sunt extrem de fragile, așa încât, chiar dacă impactul a fost unul minor, e posibil ca pielea micuțului să se învinețească. Cu toate acestea, este important de reținut că anumite afecțiuni, cum ar fi trombofilia de tip B, se manifestă încă din primele luni de viață, iar un diagnostic timpuriu poate duce la o gestionare mai bună a bolii. Dacă remarci sângerări sau echimoze frecvente la bebeluș, este important să mergi la medic cât mai repede.

În cât timp trec echimozele?

De regulă, modificarea în culoare a echimozei este cel mai bun indicator pentru ritmul de vindecare al echimozei sau vânătăii. De la culoarea închisă, vânătaia va căpăta, pe parcurs, o culoare albastră, apoi galben-verziu, urmată de revenirea la culoarea normală a pielii.  În mod normal, o vânătaie se vindecă în aproximativ două săptămâni, dar procesul de vindecare depinde de mai mulți factori, cum ar fi:
-    Intensitatea și zona în care s-a produs traumatismul
-    Vârsta (persoanele mai tinere trec printr-un proces mai rapid de recuperare)
-    Afecțiuni preexistente

Tratament pentru echimoze

Deși majoritatea echimozelor trec de la sine, poți lua în calcul și forme de tratament, pentru accelerarea procesului de vindecare. 

Tratament medicamentos

Medicamentele antiinflamatoare, atât sub formă de pastile, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, cât și sub formă de geluri, pot ajuta în recuperarea mai rapidă și atenuarea durerii din zona afectată.
De asemenea, cremele cu vitamina K pot ajuta la coagularea eficientă a sângelui. Există creme pe bază de vitamina K ce reduc severitatea echimozelor după un tratament cu laser. Este suficient să aplici, cu mișcări blânde, crema direct pe vanataie, de cel puțin două ori pe zi.

Tratament naturist

Pe langa opțiunile medicamentoase, poți apela și la unele remedii din plante medicinale, cum ar fi:
-    Aloe vera – potrivit cercetărilor, gelul de aloe vera are proprietăți calmante și analgezice, deci poate combate cu succes durerea și inflamația cauzate de echimoze. Dacă ai echimoze, poți aplica aloe vera direct pe zona afectată. Trebuie să te asiguri, însă, că folosești un gel cu 100% aloe vera pur. 
-    Arnica este o plantă medicinală despre care se știe că reduce inflamația și edemul, prin urmare este un aliat ideal în tratamentul vânătăilor de pe piele. Un unguent pe bază de arnică, aplicat extern, local, poate reduce în mod eficient echimozele.

Bune practici

Pentru a accelera vindecarea, te poți folosi și de următoarele soluții simple și la îndemână:
-    Aplică un pachet cu gheață pe zona afectatp, pentru a reduce inflamația. Învelește pachetul de gheață într-un prosop înainte și lasă-l pe vânătaie timp de 15 minute. Repetă o dată la câteva ore. 
-    Odihna este foarte importantă, iar aici ne referim la relaxarea zonei afectate. Dacă echimoza este pe picior, încearcă să stai cu piciorul ușor ridicat, atunci când te odihnești.
-    Nu în ultimul rând, ferește zona afectată de lovituri, chiar și de un impact ușor cu obiectele și suprafețele de jur. 

Cum se pot preveni echimozele? 

Este destul de dificil să eviți vânătăile, dar poți preveni o parte dintre acestea prin atenție sporită atunci când practici un sport, mergi la sală, conduci sau alergi. De exemplu, dacă îți place să te plimbi cu patinele cu rotile sau cu bicicleta, o sugestie utilă este să îți iei genunchiere și cotiere, pe care le poți folosi și când practici anumite sporturi. Există, de asemenea, suporturi de protecție pentru glezne, umeri, coapte și șolduri, care pot fi de ajutor în activități cu risc de accidentare mai ridicat. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - What’s Causing These Black and Blue Marks?
https://www.healthline.com/health/bruise 
NHS - What are bruises?
https://www.nhs.uk/common-health-questions/accidents-first-aid-and-treatments/what-are-bruises/ 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0