Cum gasesti sustinerea de care ai nevoie, dupa un infarct miocardic

Un eveniment atat de traumatizant precum infarctul miocardic poate avea efecte devastatoare, atat emotionale, cat si fizice. De prea multe ori, persoanele care au suferit un atac de cord isi vor indrepta toata atentia pe recuperarea fizica si, din pacate, vor ignora nevoile in ceea ce priveste sanatatea mentala.

Sustinerea si sprijinul pot fi o parte vitala pentru tine, daca vrei sa redevii persoana care erai inainte de infarctul miocardic.

Participarea la un grup de suport (in care exista oameni care au trecut prin aceeasi experienta ca si tine) poate avea multe beneficii, cum ar fi:

  • Sporirea calitatii vietii,
  • Imbunatatirea capacitatii de a comunica cu medicul tau specialist si cu membrii familiei tale
  • O mai buna intelegere a afectiunilor cardiace
  • Sporirea abilitatii de a gestiona regimul de tratament/de medicatie
  • Vei adera mai bine la schimbarile pe care le faci in stilul tau de viata, pentru a-ti imbunatati starea de sanatate.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata cateva strategii care te ajuta sa gasesti grupul de suport care este cel mai potrivit pentru tine, dupa ce ai avut un infarct miocardic.

Intreaba-ti medicul sau pe cei de la spital

Majoritatea medicilor ar trebui sa cunoasca o lista cu grupurile de suport din zona ta geografica. Acest gen de program de recuperare te va ajuta sa gasesti (in interiorul grupului de suport) un loc extraordinar unde vei descoperi sprijin emotional si oameni care au trecut prin aceeasi experienta ca tine.

Contacteaza asociatiile de pacienti cu aceeasi problema ca a ta

Persoanele care au suferit un infarct miocardic pot apela la asociatiile de pacienti pentru a afla informatii si pentru recomandari legate de tratament, pentru a avea astfel un ajutor in plus in etapa de recuperare fizica. Unele asociatii de pacienti asigura o comunitate online, poti descoperi grupuri de suport in mediul online, pe anumite retele sociale, precum si articole cu informatii utile.

Cauta sustinerea si prijinul de care ai nevoie si pe social media
Retelele de socializare precum Facebook au un numar mare de grupuri active pentru supravietuitorii diverselor boli si afectiuni. Cauta in zona de "grupuri" si gaseste unul care ti se potriveste si discuta cu persoanele care, la fel ca tine, au supravietuit unui infarct miocardic.

Construieste-ti propria "retea" de suport si sustinere

Gaseste alte persoane care au avut un infarct miocardic si incepe sa construiesti, impreuna cu acestea, o echipa de suport sau sustinere. Acesta va deveni, practic, grupul tau de suport.

Poate vei intalni, in scurt timp, persoane care au supravietuit unui atac de cord in timp ce urmau un tratament specific sau poate vei cunoaste pe cineva de varsta ta, prin intermediul familiei si prietenilor, care a avut un infarct. Ia legatura cu aceste persoane, discuta cu ele si intreaba-le daca vor sa formati un grup de suport.

Un psiholog te poate ajuta

Daca ai nevoie de ajutor dupa un infarct miocardic, discuta cu un psiholog sau cu un alt profesionist specializat pe problemele sanatatii mintale. El sau ea te poate ajuta sa identifici "zonele" cu probleme si te poate ajuta apoi sa dezvolti un plan de actiune pentru a le schimba.

Mai exact, un psiholog te poate ajuta in urmatoarele aspecte:

  • te va educa in ceea ce priveste complianta, in respectarea tratamentului si a comportamentelor considerate sanatoase - imediat dupa ce ai fost spitalizat,
  • te va ajuta sa stabilesti o comunicare eficienta intre tine si membrii familiei tale,
  • va efectua evaluari in perioada de follow-up, pentru a determina cat de bine tu, pacientul, si cei din familia ta faceti fata perioadei de recuperare.

 

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: shutterstock.com

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0