Cu ce este asociat sindromul metabolic si de ce sunt importante valorile lipoproteinelor

Sindromul metabolic se refera la o combinatie de factori: obezitatea, hipertensiunea arteriala, dislipidemia si rezistenta la insulina.

Sindromul metabolic duce la o stare care contribuie la inflamatia tesuturilor din corp si aproape ca dubleaza riscul ca pacientul sa sufere de o boala cardiovasculara. De asemenea, acest sindrom creste foarte mult riscul ca pacientul sa dezvolte diabet de tip 2.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicii de peste hotare au ajuns la un consens, potrivit specialistilor, sindromul metabolic este prezent daca o persoana are 3 sau mai mult de 3 dintre cele 5 probleme de sanatate de mai jos:

  1. Hiperglicemie (sau glicemie mare): glucoza din sange are o valoare de peste 100 mg/dL;
  2. valori reduse ale HDL-colesterolului (colesterolul "bun"); asta inseamna valori mai mici de 40 mg/dL (la barbati), valori mai mici de 50 mg/dL (la femei)
  3. trigliceride crescute - asta inseamna ca valorile trigliceridelor serice sunt mai mari de 150 mg/dL;
  4. hipertensiune arteriala - daca tensiunea arteriala are o valoare mai mare de 130/85 mm Hg;
  5. obezitate abdominala - daca circumferinta taliei este mai mare de 102 cm la barbati si mai mare de 88 cm la femei.

De ce sunt importante lipoproteinele (grasimile din sange) in acest caz

Sindromul metabolic este diagnosticat pe baza mai multor investigatii diferite. Pe langa circumferinta taliei, medicul va dori sa masoare si tensiunea arteriala, va dori sa afle ce valoare are glicemia, insa foarte importante sunt si lipidele (grasimile) din sange, iar in acest sens, va recomanda teste de sange pentru a afla valorile trigliceridelor si ale colesterolului.

Ce sunt lipoproteinele?

Colesterolul si trigliceridele sunt insolubile in apa si, prin urmare, aceste lipide (grasimi) trebuie sa fie transportate in asociere cu anumite proteine. Lipoproteinele sunt particule complexe, cu un miez central care contine esteri ai colesterolului (colesterol esterificat) si trigliceride, inconjurat de colesterolul liber, fosfolipide si apolipoproteine, care faciliteaza formarea si functionarea lipoproteinelor.

Oamenii de stiinta spun ca lipoproteinele din plasma (partea lichida a sangelui) pot fi impartite in 7 clase, in functie de dimensiunea lor, de compozitia lipidelor si de apolipoproteine: chilomicroni, fragmente de chilomicroni, colesterol VLDL, colesterol IDL, colesterol LDL, colesterol HDL si lipoproteina (a) sau Lp(a).

Ce trebuie sa retinem este ca: fragmentele de chilomicroni, lipoproteinele cu densitate foarte mica (VLDL), cele cu densitate intermediara (IDL), cele cu densitate mica (LDL) si lipoproteina (a) au toate un efect proaterogen (efect care produce ateroame), pe cand lipoproteinele cu densitate mare (HDL) sunt antiaterogene (impiedica formarea ateroamelor).

Care sunt rolurile lipoproteinelor in organism

Principalele tipuri de lipoproteine din sange care sunt analizate in cadrul profilului lipidic al unui pacient:

Colesterolul VLDL - aceste lipoproteine sunt alcatuite in principal din trigliceride, din unele molecule de colesterol si din mai putine proteine. Cu cat o lipoproteina contine mai multa grasime, cu atat ea este mai putin densa. Colesterolul VLDL este produs in ficat si este responsabil de distribuirea trigliceridelor catre celule.

Colesterolul LDL - Aceste lipoproteine contin mai mult colesterol decat trigliceride si proteine. Ele sunt responsabile de transportul colesterolului catre celulele care au nevoie de el.

Valorile mari ale LDL-colesterolului sunt asociate cu un risc crescut de boala cardiovasculara. Anumite forme ale LDL-ului (colesterolul LDL oxidat) au fost asociate cu accelerarea formarii aterosclerozei.

Colesterolul HDL - spre deosebire de lipoproteinele LDL, cele HDL sunt alcatuite din mai putin colesterol si din mai multe proteine, asa ca aceasta forma a colesterolului (HDL) este cea mai densa. HDL-ul este produs in ficat si in intestine, el este responsabil de transportul colesterolului de la celule inapoi catre ficat si din acest motiv, el este considerat colesterolul "bun".

Sa nu uitam de trigliceride - Analizele de sange facute pentru a determina colesterolul seric arata, totodata, si cantitatea de trigliceride prezente. Acestea sunt un alt tip de lipide care pot fi masurate in sange.

Cum putem reduce valorile lipoproteinelor

Atunci cand anumite lipoproteine (in special cele LDL) si trigliceridele depasesc valorile normale, creste riscul de boala cardiovasculara si in acest caz, pacientul trebuie sa tina cont de anumite masuri, pentru a reduce colesterolul din sange.

Anumite forme ale lipoproteinelor cu densitate mica (LDL) au fost asociate cu depozitele de grasimi ce se formeaza pe peretii arterelor importante din corp. Din cauza ca valorile mari ale LDL-ului sunt asociate cu dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare, el mai este numit si colesterol "rau".

Analizele de sange sunt esentiale in determinarea riscului cardiovascular, urmate de tratamentul prescris de medic. Pe langa medicamentele hipolipemiante prescrise, pacientului cu dislipidemie ori cu sindrom metabolic i se pot prescrie anumite suplimente ce contin ingrediente active care reduc colesterolul "rau" si care scad in acelasi timp trigliceridele. Dieta sanatoasa si un stil de viata activ sunt, de asemenea, importante.

 

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

"Introduction to Lipids and Lipoproteins", publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Kenneth R Feingold, Carl Grunfeld.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0