Consumul de mei poate reduce colesterolul total (studiu)

Consumul de mei poate reduce colesterolul total, triacilglicerolii (cunoscuți în mod obișnuit ca trigliceride) și IMC-ul, conform unei revizuiri care a analizat date din 19 studii în care au fost incluse aproape 900 de persoane.

Meiul este un tip de cereală integrală, cu bob mic, rotund, folosit atât pentru consumul uman, cât și pentru hrana păsărilor și animalelor. Deși toate soiurile de mei aparțin familiei Poaceae, acestea diferă prin culoare și aspect. La fel ca majoritatea cerealelor, meiul este bogat în amidon, ceea ce înseamnă că este bogat în carbohidrați, dar conține, de asemenea, mai multe vitamine și minerale.

Meiul poate ajuta la controlul glicemiei și al colesterolului

Meiul oferă multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi contribuția la controlul glicemiei și la scăderea colesterolului și, fiind o cereală fără gluten, este o alegere viabilă pentru persoanele cu boală celiacă sau pentru cele care urmează o dietă fără gluten.

În plus, este considerat o cereală ideală pentru persoanele cu diabet. Un studiu pe 105 persoane cu diabet zaharat de tip 2 a stabilit că înlocuirea unei mese pe bază de orez cu una pe bază de mei a scăzut nivelul zahărului din sânge după masă. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Un studiu¹ de 12 săptămâni pe 64 de persoane cu prediabet a dat rezultate similare. După ce au mâncat 1/3 de cană (50 de grame) de mei pe zi, participanții au experimentat o scădere ușoară a nivelului de zahăr din sânge în perioadele în care nu se alimentau, dar și după masă, precum și o scădere a rezistenței la insulină.

Rezultatele unui studiu² publicat în 2021 în Frontiers in Nutrition, aduc sprijinul științific necesar eforturilor de a populariza și de a readuce meiul în diete, în special ca aliment de bază, pentru a combate prevalența în creștere a obezității și a supragreutății la copii, adolescenți și adulți.

Consumul regulat de mei poate scădea semnificativ colesterolul

Studiul a arătat că aportul regulat de mei a redus colesterolul total al participanților la studiu cu 8%, aducându-l de la niveluri ridicate la niveluri normale. 

A existat o scădere cu aproape 10% a colesterolului lipoproteinelor cu densitate scăzută și foarte scăzută (colesterolul LDL, cunoscut în mod obișnuit drept colesterol rău) și a nivelurilor de triacilglicerol din sânge. În plus, consumul de mei a dus la scăderea tensiunii arteriale, mai precis a tensiunii arteriale diastolice, cu 5%.

Autorii studiului spun că au fost foarte surprinși de numărul de cercetări care fuseseră deja întreprinse cu privire la impactul meiului asupra elementelor care influențează bolile cardiovasculare. Aceasta este prima dată când toate aceste studii au fost centralizate și analizate cu atenție pentru a testa semnificația impactului consumului de mei. Oamenii de știință au folosit o meta-analiză, iar rezultatele au arătat un impact pozitiv semnificativ asupra factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Studiul a mai arătat că aportul de mei a redus cu 7% IMC-ul persoanelor supraponderale și obeze (de la 28,5 ± 2,4 la 26,7 ± 1,8 kg/m 2 ), indicând posibilitatea revenirii la un IMC normal (<25 kg/m 2 ). Toate rezultatele se bazează pe un consum de 50 până la 200 g de mei pe zi, pe o durată cuprinsă între 21 de zile și trei luni.

Aceste constatări sunt influențate de comparații care arată că meiul este mult mai bogat în acizi grași nesaturați, cu niveluri de 2 până la 10 ori mai mari decât în grâul rafinat și orezul albit, precum și decât în varianta integrală a acestor cereale.

Această recenzie amplă subliniază și mai mult potențialul meiului drept cultură de bază, care are multe beneficii pentru sănătate. De asemenea, sprijină dovezile că aportul de mei poate contribui la o mai bună sănătate cardiovasculară prin reducerea nivelurilor nesănătoase ale colesterolului și prin creșterea consumului de cereale integrale și grăsimi nesaturate.

Se impun cercetări care să analizeze în amănunt beneficiile tuturor soiurilor de mei

Obezitatea și supragreutatea cresc la nivel global atât în țările bogate, cât și în cele mai sărace, amintesc cercetătorii, așa că nevoia de soluții bazate pe o alimentație mai sănătoasă este esențială. 

Aceste noi informații despre beneficiile pentru sănătate ale meiului susțin și mai mult nevoia de a investi mai mult în cereale, inclusiv în întreg lanțul valoric, de la soiuri mai bune pentru fermieri până la dezvoltarea afacerilor agricole.

Studiul a identificat o serie de domenii prioritare de cercetare viitoare, inclusiv necesitatea de a studia toate tipurile diferite de mei, de a înțelege orice diferențe în funcție de varietate, alături de diferitele tipuri de gătit și de prelucrare a meiului și impactul acestora asupra sănătății cardiovasculare. 

Având în vedere indicatorii pozitivi detectați până în prezent, se recomandă și o analiză mai detaliată a impactului meiului asupra gestionării greutății corporale. Se recomandă, de asemenea, să fie evaluați toți parametrii relevanți pentru a obține o înțelegere mai profundă a impactului consumului de mei asupra hiperlipidemiei și bolilor cardiovasculare.

O recomandare cheie a studiului este ca guvernele și industria să susțină eforturile de diversificare a produselor de bază cu mei. Având în vedere că meiul este rezistent din punct de vedere climatic, revenirea la acest produs de bază tradițional are foarte mult sens și este o soluție excelentă care ar putea fi punctul de cotitură în unele probleme majore de sănătate.

Atenție, acidul fitic din mei interferează cu absorbția de potasiu, calciu, fier, zinc și magneziu, de aceea este important ca aportul de mei să nu fie exagerat (nu mai mult de 30% din numărul total de calorii zilnice). 100 g de mei fiert au 119 calorii, 3,5 g proteine și 23,7 g de carbohidrați. 

Cum se prepară și se mănâncă meiul?

Având în vedere că meiul conține o serie de antinutrienți numiți polifenoli goitrogeni, care pot afecta funcția tiroidiană, provocând gușă, e bine ca, înainte de preparare, să fie înmuiat peste noapte, scurs și clătit. 

Meiul înlocuiește cu succes orezul atunci când este gătit; la o cană de mei se pun cam două căni de apă și se fierbe totul 20 de minute, apoi meiul se folosește în preparate la fel ca orezul (în pilaf cu multe legume, în salate de crudități etc.).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - The Glucose-Lowering Effect of Foxtail Millet in Subjects with Impaired Glucose Tolerance: A Self-Controlled Clinical Trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30326632/
1. Studiul „The Glucose-Lowering Effect of Foxtail Millet in Subjects with Impaired Glucose Tolerance: A Self-Controlled Clinical Trial”, apărut în Nutrients. 2018 Oct 15;10(10):1509. doi: 10.3390/nu10101509, autori: Xin Ren et al.
Frontiers in Nutrition - Can Millet Consumption Help Manage Hyperlipidemia and Obesity?: A Systematic Review and Meta-Analysis
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.700778/full 
2. Studiul „Can Millet Consumption Help Manage Hyperlipidemia and Obesity?: A Systematic Review and Meta-Analysis”, apărut în Frontiers in Nutrition (2021). DOI: 10.3389/fnut.2021.700778, autori: Seetha Anitha et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0