Colesterolul mare, legat de un risc mai mic de cancer la san

Potrivit celor mai recente cercetari, un diagnostic de colesterol marit (hipercolesterolemie) este strans legat de un risc mai scazut de cancer mamar.

Dupa ce au investigat 14 ani de date obtinute de la mai multe studii, de la peste 1 milion de oameni, cercetatorii au descoperit ca femeile diagnosticate cu o valoare crescuta a colesterolului au avut sanse mai mici de a dezvolta cancer la san, comparativ cu femeile care nu aveau colesterolul marit.

Speculand asupra acestor descoperiri, oamenii de stiinta au sugerat ca acestea arata ca administrarea statinelor poate oferi protectie impotriva cancerului la san si spun ca este nevoie de cercetari mai in profunzime pentru a confirma acest lucru.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cercetatorii de la Universitatea Aston din Marea Britanie si-au prezentat recent descoperirile la un congres al Societatii Europene de Cardiologie, tinut in Barcelona.

Cancerul mamar este cancerul care incepe atunci cand celulele se dezvolta anormal in tesutul sanului. Desi barbatii pot sa dezvolte si ei cancer la san, acesta este mult mai intalnit la femei.

Raportat la toate femeile de pe glob, cancerul mamar este cea mai comuna forma de cancer si a 5-a cea mai comuna cauza de deces datorat cancerului.

Toate celulele animale au nevoie de colesterol pentru a functiona normal si acesta este o componenta esentiala a peretilor (membranelor) celulelor. Colesterol, de asemenea, este important pentru productia vitaminei D, a compusilor care ajuta digestia si a hormonilor.

Colesterolul marit si cancerul

Sangele este cel care transporta colesterolul prin corp, in interiorul lipoproteinelor - mici picaturi de grasime acoperite cu proteine. Cu toate acestea, o cantitate prea mare de colesterol in sange este un factor de risc foarte cunoscut pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Cercetatorii din spatele noului studiu au remarcat, de asemenea, ca unele studii au sugerat ca un nivel ridicat al colesterolului in sange ar putea fi un risc pentru dezvoltarea cancerului.

Autorul principal al studiului, dr. Rahul Potluri, a explicat ca au descoperit anterior o asociere intre colesterolul marit si dezvoltarea cancerului mamar, asa ca el si colegii sai au conceput acest studiu pentru a urmari pacientii pe termen lung si pentru a aborda relatia dintre cei factori mai in profunzime.

Sanse mai mici de a face cancer la san

Studiul condus de dr. Rahul Potluri a colectat informatii de la peste 1 milion de pacienti care au fost internati la mai multe spitale din nord-vestul Angliei, intre anii 2000 si 2013. Cercetatorii au analizat dosarele pacientilor femei, cu varsta de 40 de ani si peste acest prag, care aveau sau nu un diagnostic de cancer la san in acel moment.

Pentru aceasta analiza ampla, echipa de cercetatori a inclus 16.043 de femei care au fost diagnosticate cu colesterol marit si un grup potrivit ca varsta alcatuit din acelasi numar de femei, fara colesterol mare, pentru compararea datelor. Varsta medie a femeilor studiate a fost de 66 de ani.

Dupa ce au comparat informatiile de pe o perioada de 14 ani (timp in care pacientele din cele doua grupuri au fost monitorizate), cercetatorii au descoperit o proportie mai scazuta a grupului cu colesterolul mare care a dezvoltat cancer la san in acest interval, comparativ cu grupul care nu a primit un astfel de diagnostic de colesterol peste valorile normale (0,5% comparativ cu 0,8%).

O analiza ulterioara a scos la iveala o probabilitate semnificativ mai mica de cancer mamar in randul pacientelor cu colesterolul marit, comparativ cu pacientele care nu au primit un astfel de diagnostic.

Grupul de femei care a fost diagnosticat cu colesterol marit la inceput a avut, de asemenea, rate mai mici de deces, comparativ cu grupul care nu a avut un nivel mare al colesterolului (13,8% comparativ cu 23,7%).

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0