Ce principii active din suplimente pot fi recomandate pentru sustinerea functiei cardiovasculare

Suplimentele alimentare pot să îți ajute oasele, mușchii și multe alte părți ale corpului. Însă te-ai întrebat vreodată dacă pot fi acestea recomandate pentru susținerea bunei funcționari a inimii sau a sistemului cardiovascular?

Cercetările arată că unele suplimente nutritive ar putea să reducă valorile colesterolului seric, ar putea îmbunătăți tensiunea arterială și ar putea ține sub control alte lucruri care te supun unui risc mare de boală coronariană. 

Așa că astăzi ne-am gândit să îți explicăm pe scurt ce principii active din suplimentele nutritive pot fi recomandate pentru a susține funcția cardiovasculară.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce trebuie să știi despre inimă

Mai ales că, spre deosebire de alte organe cu rată de regenerare mare, inima are o abilitate mai redusă de refacere, dată fiind funcția ei permanentă. Într-o mică măsură, are și inima capacitatea de a crea țesut muscular nou și, eventual, de a se repara. 

Cu toate acestea, rata de regenerare este atât de lentă, încât nu poate remedia tipul de daune cauzate de un atac de cord de exemplu sau de ischemie a țesutului cardiac. De aceea, vindecarea rapidă care urmează unui atac de cord creează țesut cicatricial în locul țesutului muscular funcțional.

Afla cum unele substanțe nutritive pot să îți ajute inima să facă față procesului de regenerare și o funcționare optimă.

Principii active din suplimente

Drojdia de orez roșu

Bogată în monacolina K, drojdia de orez roșu este un remediu folosit de sute de ani în Japonia pentru menținerea sănătății cardiovasculare 1. Monacolina K este o substanță cu formulă chimică similară cu cea a statinelor, având beneficii similare în reducerea nivelului colesterolului  LDL („rău”), prevenind formarea aterosclerozei- rigidizarea vaselor prin procesul inflamator al endoteliului, dublat de oxidarea acestuia. Poți să îți protejezi inima consumând nato- un fel de mâncare japonez bogat în drojdie de orez roșu, în asociere și cu hidroxitirozolul din uleiul de măsline, sau poți recurge la un supliment care le conține pe amândouă.

Niacina

Cunoscută și sub numele de vitamina B3, niacina este implicată în metabolismul carbohidraților și al grăsimilor (lipidelor). În dozele din suplimentele alimentare, niacina este un vasodilatator puternic, care face ca vasele de sânge să crească în diametru. Totodată, niacina scade semnificativ și în mod constant valorile colesterolului "rău" (LDL) din sânge și pe cele ale trigliceridelor și în același timp crește valorile colesterolului "bun" (HDL). Medicul tău curant îți poate recomanda ce doze de niacina să iei, în funcție de problemele pe care le ai.

Uleiul de pește de mare adâncime

Acizii grași Omega-3 din ulei de pește pot să reducă nivelurile trigliceridelor (un tip de grăsime dăunătoare din sânge) cu până la 30%. De asemenea, Omega-3 pot îmbunătăți tensiunea arterială. 
Cea mai buna opțiune este să mănânci pește gras, potrivit recomandărilor specialiștilor, de cel puțin două ori pe săptămână și ar fi cu atât mai bine dacă alegi un pește bogat în acizi grași Omega-3, precum peștele de la mare adâncime (somon). Dacă nu ești un fan declarat al peștelui, ia suplimente pe bază de Omega-3, din ulei de pește de mare adâncime.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Acizii grași polinesaturați Omega-3 din peștele gras (Omega-3 cu lanț lung (LCn3)), inclusiv acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA)), precum și din plante (acidul alfa-linolenic (ALA)) au beneficii asupra sănătății cardiovasculare.  

Potrivit unui studiu din 2020, creșterea LCn3 reduce ușor riscul de mortalitate și evenimente ale bolii coronariene și reduce trigliceridele serice. Creșterea ALA reduce ușor riscul de evenimente cardiovasculare și aritmie2.

Există dovezi științifice puternice care arată că acizii grași Omega-3 pot să reducă semnificativ trigliceridele din sânge. Totodată, Omega-3 sunt responsabili de o ușoară îmbunătățire a valorilor colesterolului HDL (sau colesterolul "bun"). Atenție, însă, la cantitatea de Omega-3 pe care o ingerezi: pentru că sunt, totuși, grăsimi, s-a observat în multe studii că acești acizi grași cresc ușor nivelul de colesterol LDL.

Coenzima Q10 sau CoQ10

Corpul nostru produce în mod natural mici cantități din această enzimă, cunoscută și ca ubiquinol. Ca supliment nutritiv, coenzima Q10 poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, fie când este administrată ca atare, fie când este luată împreună cu medicamentele. Persoanele cu insuficiență cardiacă au tendința de a avea o deficiență a coenzimei Q10 în sânge și în țesutul muscular al inimii.

Deoarece coenzima Q10 mărește producția de ATP și energia celulară, ar trebui să ajute, teoretic, inimile care sunt sănătoase.
Poate cea mai puternică dovadă în favoarea coenzimei Q10 în tratamentul insuficienței cardiace congestive este studiul Q-SYMBIO 3. În timpul studiului de 2 ani, participanților li s-a administrat 100 mg de coenzima Q10 de trei ori pe zi.

După 2 ani de administrare, oamenii au ajuns la concluzia că au existat cu 43% mai puține evenimente cardiace adverse majore în grupul tratat față de grupul placebo. În plus, a existat o îmbunătățire semnificativă a severității simptomelor. Coenzima Q10 este sigură și bine tolerată de organism, deși există o formă care se absoarbe mai bine în fluxul sangvin, ubiquinolul.

Magneziul

Acesta este un nutrient pe care îl putem numi, impropriu, "anti-stres". El practic calmează lucrurile, funcționând ca un fel de agent care "relaxează". Magneziul relaxează (adică dilată) arterele, lucru care scade tensiunea arterială și ușurează munca inimii (mușchiul inimii pompează sângele mult mai ușor). În plus, magneziul ajuta la scăderea glicemiei, un motiv major de îngrijorare pentru diabet și pentru sindromul metabolic, mai ales că ambele cresc riscul afecțiunilor cardiovasculare.

Un studiu a arătat că administrarea suplimentelor cu magneziu poate reduce tensiunea arterială și că acestea sunt benefice pentru funcționarea generală a inimii. Un alt studiu a arătat că aportul de potasiu din alimentație poate îmbunătăți și el funcționarea inimii, așa că este bine să iei magneziul în combinație cu potasiul.

Ceaiul verde

Există cercetări care arată că acest tip de ceai (atât extractul din frunzele arborelui de ceai, cât și băutura propriu-zisa) poate să scadă colesterolul LDL și să reducă trigliceridele, în timp ce crește nivelurile colesterolului HDL (considerat colesterolul "bun"). El nu este un supliment, însă poate fi un aliat care te ajută să te protejezi de bolile cardiovasculare.

Un studiu a analizat una dintre componentele-cheie ale ceaiului verde, un antioxidant numit EGCG (galatul de epigalocatehina), pentru a vedea capacitatea acestuia de a proteja inima. Studiul arată beneficii semnificative ce apar odată cu consumul a cinci-șase cești de ceai verde pe zi. Extractul de ceai verde este, de asemenea, disponibil ca supliment, sub formă de capsule.

Oțetul 

Prin consumul de oțet, crești producția de bilă și ajuți să susții funcția ficatului, care sunt ambele foarte importante pentru procesarea și crearea colesterolului bun. Consumul de oțet și de ulei de măsline pot contribui la sănătatea vezicii biliare, prevenind diskinezia și implicit la combaterea acumulării de colesterol LDL „rău” în organism.

Zincul

Și zincul pare să aibă efecte protectoare în bolile coronariene și cardiomiopatie, astfel că alimentele  bogate în zinc precum leguminoase, nuci, cereale integrale, unele lactate fermentate etc.,s-au dovedit că susțin funcția cardiacă și previn deteriorarea mușchiului cardiac. 

L-carnitină

L-carnitina este un aminoacid necesar pentru a transporta grăsimile în mitocondrii (locul din celulă unde grăsimile sunt transformate în energie). Producția adecvată de energie este esențială pentru funcționarea normală a inimii. Mai multe studii care au utilizat L-carnitina au arătat o îmbunătățire a funcției inimii și o reducere a simptomelor de angină pectorală.

Persoanele cu insuficiență cardiacă congestivă au o oxigenare insuficientă a inimii, ceea ce poate afecta mușchiul inimii. Astfel de daune pot fi reduse prin administrarea de suplimente cu L-carnitină. Administrarea acesteia poate ajuta, de asemenea, la reducerea daunelor și complicațiilor în urma unui atac de cord.

Inozitol

Un carbohidrat găsit în corpul nostru, inozitolul poate ajuta, de asemenea, să țină sub control nivelul de zahăr din sânge prin îmbunătățirea sensibilității la insulină. Pe lângă adoptarea unui plan alimentar sănătos care este bogat în nutrienți și sărac în grăsimi și calorii și pierderea în greutate, inozitolul poate reduce rezistența la insulină, spun specialiștii. Un studiu mai vechi a constatat că femeile care au luat 4 grame de inozitol în fiecare zi și-au îmbunătățit sensibilitatea la insulină, tensiunea arterială și nivelul colesterolului - toți factori care pot scădea riscul de boli de inimă.

Folat (acid folic)

S-a demonstrat că acidul folic (vitamina B) reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral la persoanele cu tensiune arterială ridicată. În timp ce acidul folic este cel mai bun atunci când este luat din alimente precum legumele, fasolea și fructele citrice, unele persoane cu boală celiacă sau cu o boală inflamatorie intestinală precum boala Crohn ar putea avea nevoie de suplimente cu acid folic. Un studiu mai vechi arată că acidul folic, luat zilnic, ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral 4.

Anumite medicamente utilizate pentru tratarea tulburărilor autoimune, sau medicamente pentru convulsii pot afecta, de asemenea, modul în care organismul absoarbe folații. Discută cu medicul care te monitorizează înainte de a începe un supliment de folat și pentru a determina cea mai bună doză în cazul tău.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Efficacy of red yeast rice extract on myocardial infarction patients with borderline hypercholesterolemia: A meta-analysis of randomized controlled trials”, Sci Rep. 2020; 10: 2769., Bunleu Sungthong, Chenchira Yoothaekool, Sornsalak Promphamorn, Wiraphol Phimarn
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7026145/
2 Studiul „Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease”, Cochrane Database Syst Rev. 2020 Feb 29;3(3):CD003177, Asmaa S Abdelhamid, Tracey J Brown, Julii S Brainard, Priti Biswas, Gabrielle C Thorpe, Helen J Moore
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32114706/
3 Studiul „Effect of coenzyme Q10 in Europeans with chronic heart failure: A sub-group analysis of the Q-SYMBIO randomized double-blind trial”, Cardiol J. 2019;26(2):147-156. doi: 10.5603/CJ.a2019.0022., Anne Louise Mortensen, Franklin Rosenfeldt, Krzysztof J Filipiak
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30835327/
4 „Efficacy of Folic Acid Therapy in Primary Prevention of Stroke Among Adults With Hypertension in China”m JAMA. 2015;313(13):1325-1335. doi:10.1001/jama.2015.2274, Yong Huo, MD; Jianping Li, MD, PhD; Xianhui Qin
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2205876

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0