Ce optiuni de tratament exista pentru dislipidemie

Dislipidemia se refera la niveluri foarte mari (considerate nesanatoase) ale lipidelor sangvine (grasimilor din sangele tau). Una sau mai multe tipuri de lipide poate atinge valori mari, iar in acest caz se poate vorbi de dislipidemie. Din fericire, dislipidemia se poate trata.

Sangele tau contine trei tipuri principale de lipide:

•    lipoproteine cu densitate mare/ridicata (HDL);
•    lipoproteine cu densitate mica/scazuta (LDL);
•    trigliceride.

Daca ai dislipidemie, de regula, acest lucru inseamna ca valorile trigliceridelor tale si nivelul colesterolului tau LDL sunt prea mari. De asemenea, acest lucru poate sa insemne ca nivelul colesterolului HDL (numit si colesterol "bun") este prea scazut.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Un simplu test de sange care verifica ce valori ai in privinta colesterolului LDL, colesterolului HDL si trigliceridelor va scoate la iveala daca ai niveluri prea mari, prea mici sau te situezi in limitele normale.

Ce optiuni de tratament ai daca ti s-a pus diagnosticul de dislipidemie

Cele mai folosite medicamente pentru a trata dislipidemia sunt statinele. Ele ajuta la reducerea colesterolului LDL, prin faptul ca intervin in productia de colesterol care are loc in ficat. 
Exista mai multe tipuri de statine. Toate aceste medicamente functioneaza putin diferit, adica unele sunt mai puternice, pe cand altele sunt ceva mai slabe.

Medicul tau, totodata, iti poate prescrie si alte medicamente pentru colesterol. Acestea pot fi luate pe langa terapia cu statine sau pot sa inlocuiasca o statina.

Aceste medicamente (din "clasa" non-statinelor) includ substante precum:

•    ezetimib;
•    o clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de fibraţi;
•    inhibitori de PCSK9.

Si modificarile pe care le faci in stilul de viata te pot ajuta

Specialistii subliniaza ca schimbarile in stilul tau de viata te pot ajuta sa iti tii sub control nivelul colesterolului si al trigliceridelor. Primul pas, in acest sens, este sa iti schimbi dieta. Modificarile ar trebui sa includa si faptul ca incepi sa consumi mai putine grasimi saturate, mai putin zahar si tipuri de zaharuri procesate si mai putin alcool.

Totodata, adaugand mai multe fructe, legume, proteine slabe si cereale integrale in dieta ta te poate ajuta sa reduci nivelul colesterolului LDL (numit si colesterol "rau"). Activitatea fizica pe care o faci zilnic si scaderea in greutate te pot ajuta, de asemenea, sa iti imbunatatesti profilul lipidic.

Care este viitorul tau, ca pacient cu diagnostic de dislipidemie?

Cu ajutorul statinelor sau fibraţilor, precum si cu ajutorul unui stil de viata sanatos poti sa tii sub control dislipidemia. Secretul succesului este sa continui sa iti iei medicamentele daca acestea sunt eficiente (adica daca observi ca iti tin sub control valorile colesterolului si trigliceridelor) si daca vezi ca nu te confrunti cu niciun fel de efecte adverse.
Daca urmezi sfaturile medicului tau, vei putea sa tii dislipidemia sub control si vei putea sa iti reduci riscul de afectiuni cardiovasculare.


 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0