Cauzele si factorii de risc in dislipidemie

Dislipidemia este un termen care se refera la niveluri neobisnuit de mari ale unor lipide sangvine (din sangele tau). Acesta contine trei tipuri principale de lipide: colesterol HDL, colesterol LDL si trigliceride. Daca ai dislipidemie, asta inseamna de regula ca nivelurile colesterolului tau LDL sau valorile trigliceridelor tale sunt prea mari. Totodata, dislipidemie inseamna si atunci cand nivelul colesterolului tau HDL ("bun") este prea scazut.

Care sunt cauzele dislipidemiei?

Mai multe comportamente pot duce la instalarea dislipidemiei. Acestea includ:

•    fumatul,
•    obezitatea si un stil de viata sedentar,
•    consumul de alimente care sunt bogate in grasimi saturate si in grasimi trans.

Si consumul excesiv de alcool poate sa contribuie la nivelurile mari ale trigliceridelor tale.

Care sunt factorii de risc in dislipidemie?

Daca te intrebai cine are riscul mare de a avea dislipidemie, trebuie sa te gandesti mai intai la antecedentele medicale ale celor din familia ta.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

De exemplu, ai un risc mai mare de dislipidemie primara daca unul dintre parintii tai sau ambii tai parinti au avut dislipidemie.

Varsta inaintata este, de asemenea, un factor de risc pentru colesterolul crescut (numit si hipercolesterolemie).

Femeile tind sa aiba niveluri mai reduse ale colesterolului LDL comparativ cu barbatii, dar asta se intampla doar pana la menopauza. Acesta este momentul in care valorile colesterolului LDL la femei incep sa creasca.

Alte afectiuni medicale care iti pot creste riscul de dislipidemie sunt:

•    diabetul de tip 2,
•    hipotiroidismul,
•    boala cronica de rinichi.

Totodata, un nivel scazut al colesterolului HDL ("bun") este asociat cu valori mari ale colesterolului LDL ("rau"), desi cele doua numere nu par sa mearga intotdeauna in aceeasi directie.

Poti preveni dislipidemia

Incearca sa mentii o greutate normala, adoptand o dieta sanatoasa si facand miscare in mod regulat. De asemenea, daca fumezi, ar trebui sa renunti la acest viciu, spun specialistii.
Daca esti ingrijorat in legatura cu dislipidemia, discuta cu medicul tau specialist despre cum te poti feri de aceasta si ce alimente te pot ajuta sa cresti valorile colesterolului HDL.

Daca ai antecedente medicale familiale si ai rude care au avut colesterolul marit, incearca sa duci un stil de viata sanatos inainte ca valorile colesterolului tau sa inceapa sa creasca si inainte de a ajunge la niveluri anormal de mari.

Daca urmezi sfaturile si recomandarile medicului tau, ar trebui sa reusesti sa tii dislipidemia sub control si sa iti reduci riscul de afectiuni cardiovasculare.

 

 


Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0