Cat de sigur este consumul de alcool dupa un atac de cord?

Un studiu din 2012, spunea ca consumul de alcool, dupa ce pacientul a suferit un atac de cord (asa cum mai este numit infarctul miocardic) ar putea fi sigur.

Pana la acel moment, oamenii de stiinta nu stiau clar daca persoanele care au trecut printr-un atac de cord ar trebui sa bea alcool. Insa studiul din 2012 de la Brigham and Women's Hospital (Harvard Medical School si Harvard School of Public Health) aducea informatii noi in aceasta ecuatie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetatoarea Jennifer Pai a studiat istoricul medical a aproape 2000 de barbati care erau consumatori de alcool cu moderatie. Printre aceia care au avut atacuri de cord, daca barbatii au continuat sa bea cu moderatie dupa infarct, riscul lor de deces din cauza bolilor cardiovasculare a scazut cu 45%, comparativ cu cei care au incetat sa bea alcool, scrie prevention.com.

Asadar, ce este moderatia? Jennifer Pai a definit limita superioara ca fiind 350 ml de bere pe zi, doua pahare de vin a cate 120 ml sau doua shot-uri de bauturi spirtoase de 45 ml. Jennifer Pai a spus ca cercetarea ei ar putea sa schimbe modul in care medicii privesc consumul moderat de alcool dupa un atac de cord.

"In trecut, era neclar daca barbatii ar trebui sa continue sa bea cantitati moderate de alcool dupa ce au avut un atac de cord. Studiul nostru arata ca un consum moderat de alcool nu ar trebui sa fie descurajat daca acesti barbati consumau deja alcool. De fapt, acest obicei poate sa imbunatateasca longevitatea", a spus Jennifer Pai.

Bolile de inima si alcoolul

Daca ai intrebari legate de consumul de alcool, verifica ce ai voie sa bei si cat discutand cu medicul tau. Daca ai fost recent internat(a) in spital si te intrebi cand poti sa bei alcool din nou, ar trebui sa il intrebi intotdeauna pe medicul tau si sa ii ceri sfatul in aceasta privinta, iar el iti va spune cand poti sa reincepi sa bei bauturi alcoolice.

Alcoolul va interactiona cu medicamentele tale?

Consumul de alcool poate afecta modul in care functioneaza medicamentele pe care ti le-a prescris medicul. Daca vrei sa bei si iei in mod regulat medicamente, ar trebui sa intrebi medicul sau farmacistul daca este un lucru sigur sa bei alcool.

Toata lumea ar trebui sa evite sa bea in exces alcool, dar aceasta regula este indeosebi importanta daca iei urmatoarele medicamente:

  • analgezice/calmante si tablete de tipul somniferelor - daca iei medicamente care te ajuta sa dormi sau medicamente pentru durere, aminteste-ti ca alcoolul va avea un efect mult mai puternic.
  • medicamente anticoagulante (impotriva formarii cheagurilor de sange) - existenta unei cantitati prea mari de alcool in organism poate interactiona cu procesul de coagulare a sangelui, asa ca daca bei alcool, este mai bine sa consumi doar o cantitate mica, regulat. Medicul tau sau specialistul care ti-a prescris anticoagulantele va putea sa te sfatuiasca in aceasta privinta.

Cat de sigur e consumul de alcool daca ai o afectiune a inimii?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O data ce te-ai recuperat, este in regula (pentru majoritatea oamenilor cu o boala de inima) sa bea alcool in limitele recomandate. Cu toate acestea, cere sfatul medicului tau ca sa stii daca este sigur pentru tine sa bei alcool si intreaba-l cat de mult poti sa bei. Daca ai fost diagnosticat(a) cu anumite boli ale inimii, cum ar fi unele tipuri de cardiomiopatie, cel mai bine este sa eviti in totalitate consumul de alcool.

Care sunt riscurile cardiovasculare asociate cu consumul de alcool?

Potrivit heart.org, daca bei prea mult alcool, acesta poate creste nivelul unor grasimi din sange, ca de pilda trigliceridele. Alcoolul poate duce la hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca si la un aport crescut de calorii. Consumul excesiv de alcool si bautul compulsiv pot duce la accident vascular cerebral. Alte probleme grave includ sindromul alcoolismului fetal, cardiomiopatia, aritmiile cardiace si moartea subita cardiaca.

 

Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic,

accident vascular cerebral sau boala arteriala periferica) ce va pot pune in pericol viata. Riscul este cu atat mai mare

cu cat s-a produs deja un eveniment cardiovascular major.


Nu-ti pune viata in pericol! !

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0