Activitatea fizica pentru supravietuitorii unui AVC: ce exercitii sunt recomandate

Activitatea fizica imbunatateste functia inimii si profilul lipidic prin faptul ca iti scade nivelul colesterolului total. Ea iti scade tensiunea arteriala si iti reduce ritmul cardiac in perioadele de repaus. Faptul ca esti activ fizic iti imbunatateste rezistenta, echilibrul si sanatatea creierului pe termen lung, iar pentru supravietuitorii unui accident vascular cerebral (AVC), aceste beneficii pot face diferenta intre dependenta si independenta.

Pe langa aceste beneficii la nivel fizic, exercitiile iti pot spori increderea in sine si pot contribui la independenta ta, iar in acelasi timp pot reduce depresia si anxietatea.

De ce ar trebui sa faci exercitii fizice dupa un AVC?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Toata lumea stie ca sportul si activitatea fizica sunt benefice pentru sanatatea noastra, iar pentru supravietuitorii unui accident vascular cerebral, lucrurile nu stau altfel. Dupa ce au suferit un AVC, supravietuitorii pot sa se confrunte cu numeroase bariere pentru a deveni din nou activi din punct de vedere fizic, cum ar fi dizabilitatile, oboseala sau depresia. Desi startul poate fi unul destul de lent, exercitiile fizice sunt importante atat pentru a-i ajuta pe pacienti sa se recupereze dupa un AVC, cat si pentru a-i ajuta sa previna un al doilea AVC.

Din pacate, in ciuda numeroaselor beneficii pentru sanatate pe care le are activitatea fizica, prea putini medici "prescriu" exercitiile ca o forma de terapie. Asa ca nu uita: inceperea unui program de exercitii fizice este importanta pentru a grabi recuperarea dupa AVC. Afla din acest material de ce sunt necesare exercitiile si cum sa incepi sa le faci.

Ce sunt exercitiile aerobice?

Exercitiile aerobice (cunoscute si sub numele de exercitii "cardio") folosesc oxigenul pentru a satisface nevoile energetice ale organismului. Acest tip de exercitii ajuta la intarirea si imbunatatirea starii muschiului inimii (numit miocard), cat si a muschilor care ajuta respiratia. Asta inseamna imbunatatirea fortei de pompare a inimii, reducerea tensiunii arteriale si facilitarea circulatiei aerului in interiorul si in afara plamanilor.

Exercitiile aerobice includ: alergarea, inotul, ciclismul, mersul pe jos, drumetiile, dansul, kickboxing-ul, orele de aerobic si orice alta activitate in care bataile inimii si respiratia cresc pana la un ritm la care le poti mentine asa (adica stabile) pe tot parcursul acelei activitati. Exercitiile care te fac sa simti rapid ca nu mai poti sa respiri (cum ar fi sprintul), ca iti pierzi rasuflarea, nu sunt activitati aerobice.

Asocierea dintre exercitiile aerobice si accidentul vascular cerebral

Dupa un accident vascular cerebral, este important sa incepi sa faci exercitii aerobice si sa le transformi intr-o parte a rutinei tale zilnice. Sedentarismul (inactivitatea fizica) este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, asa ca exercitiile fizice te pot ajuta sa previi un al doilea AVC.

Exercitiile fizice aerobice, facute cu regularitate, te ajuta in mai multe moduri, mai ales cand vine vorba de:

•    scaderea tensiunii arteriale,
•    abilitatea de a merge,
•    intarirea musculaturii,
•    coordonare,
•    echilibru,
•    scaderea in greutate,
•    sanatatea mentala,
•    anduranta,
•    energie,
•    ameliorarea durerii,
•    imbunatatirea calitatii vietii pacientului.

Pe langa beneficiile fizice, s-a constatat ca exercitiile aerobice incurajeaza recuperarea cognitiva in cazul supravietuitorilor unui accident vascular cerebral. In cadrul unui studiu recent, cercetatorii au descoperit ca activitatea fizica (antrenamentele regulate) a imbunatatit semnificativ deficitele cognitive in randul supravietuitorilor unui accident vascular cerebral. Programele de antrenament, desfasurate pe o perioada scurta de pana la 12 saptamani, au fost totodata eficiente in privinta imbunatatirii functiei cognitive, la fel ca programele de antrenament care au inceput la 3 luni dupa AVC.

Nu uita!

Ar trebui sa fii evaluat(a) de medicul tau pentru a vedea daca poti sa participi la exercitii aerobice simple, cat mai curand posibil dupa ce ai avut accidentul vascular cerebral. Odata ce ai primit "unda verde" de la doctorul tau, ar trebui sa incepi sa faci exercitii fizice simple si sa le incluzi in rutina ta, pentru a te recupera mai repede.

Exercitiile pot imbunatati semnificativ functionarea creierului dupa un AVC

Antrenamentul structurat, cu mai multe exercitii fizice, poate imbunatati semnificativ functionarea creierului in cazul supravietuitorilor unui accident vascular cerebral, potrivit unei cercetari prezentate in 2017 de American Stroke Association (Asociatia Americana a AVC-ului). Deoarece nu exista medicamente pentru a imbunatati functia cognitiva a acestor pacienti, activitatea fizica - precum terapia fizica, aerobicul si antrenamentele de forta - a devenit o interventie cu cost scazut pentru a trata deficitele cognitive in randul celor care au supravietuit unui accident vascular cerebral.

Cercetatorii au descoperit ca un antrenament structurat ce include anumite activitati fizice a imbunatatit semnificativ deficitele cognitive, indiferent de durata programului de reabilitare (de exemplu, antrenamentele si exercitiile fizice facute pe o perioada mai lunga de 3 luni, precum si cele facute pe o perioada cuprinsa intre 1 si 3 luni au dus la imbunatatiri ale performantei cognitive).

 

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie: American Heart Association - https://newsroom.heart.org/news/exercise-can-significantly-improve-brain-function-after-stroke

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0