5 lucruri pe care sa le faci dupa un infarct miocardic

Foarte multi oameni care au supravietuit unui atac de cord s-ar putea sa nu stie ce sa faca dupa un astfel de eveniment traumatizant.

Unul dintre lucrurile la care trebuie sa te astepti daca ai supravietuit unui infarct miocardic este faptul ca tratamentul va continua multa vreme dupa acest eveniment cardiovascular major. Vestea buna este ca atat tu, cat si cei dragi puteti face multe pentru a-ti imbunatati starea de sanatate si pentru a preveni un alt atac de cord.

Mai jos este o lista cu lucrurile pe care expertii spun ca le poti adopta pentru a face recuperarea mai usoara si pentru a te apara de viitoarele evenimente cardiovasculare.

1. Citeste fisa de externare cu atentie

 

 

Inainte de a te externa din spital, e important sa citesti raportul in detaliu, daca e cazul, impreuna cu asistenta si cu medicul tau. Pune intrebari de genul:

NEWSLETTER DEDICAT DOC
  • "Cand trebuie sa revin la spital? Sau cand trebuie sa vin la cabinetul medicului meu cardiolog?"
  • "Ce medicamente trebuie sa iau acum si cat timp trebuie sa urmez tratamentul cu aceste medicamente? Exista efecte adverse la care trebuie sa ma astept?"
  • "Daca am un stent pus sau am avut operatie de bypass, exista vreo etapa de follow-up de care am nevoie pentru aceasta procedura?"
  • "Exista o serie de simptome la care ar trebui sa fiu atent si care ar putea insemna ca am nevoie de ingrijiri medicale de urgenta?"

 

2. Cauta-ti un medic cardiolog (daca nu ai deja unul)

Daca nu ai deja un cardiolog, vorbeste cu personalul medical sau cu o persoana dintre apropiatii tai pentru a coordona urmatoarea intalnire sau programare la cabinetul unui medic cardiolog. Afectarea muschiului inimii de pe urma unui infarct miocardic ar putea necesita medicatie pe termen lung, care sa imbunatateasca functionarea inimii, sa tina sub control tensiunea arteriala si sa preia presiunea pusa pe inima ta. Un medic cardiolog va fi necesar pentru a gestiona aceste medicamente diverse pe termen lung.

 

 

3. Preocupa-te de dieta si de exercitiile fizice

 
 

Adeseori, pacientii primesc foarte putine detalii in legatura cu ce au voie sa manance si cum pot sa faca miscare sau exercitii fizice. Un medic nutritionist sau un program de slabit te pot ajuta in acest sens. Specialistii subliniaza ca exista o serie de modificari in stilul de viata pe care trebuie sa le respecti cu strictete dupa un atac de cord, pentru a-ti seta sanatatea pe drumul cel bun: sa nu fumezi, sa iti tii nivelul colesterolului sub control, sa faci miscare in mod regulat si sa iti tii sub control glicemia.

4. Intreaba cand poti reveni sau nu la activitatile normale

Nu iti fie rusine sa discuti cu medicul tau despre cand poti reveni la programul tau normal si despre cand poti face lucruri simple, cum este mersul la serviciu, calatoriile in afara orasului sau cand ai voie sa faci sex din nou.

 

 

5. Nu iti neglija psihicul

Cauta un psiholog sau un psihoterapeut dupa ce te externezi. Infarctul miocardic este o experienta traumatizanta, iar depresia este comuna dupa un atac de cord. Nu trebuie sa iti fie rusine cand vine vorba de a cauta un psihoterapeut ori un psiholog cu care sa poti vorbi deschis despre temerile tale sau anxietatea cu care te confrunti ca urmare a unui infarct miocardic.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore! Nu-ti pune viata in pericol!

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0