5 alimente care iti cresc colesterolul, fara sa fie grasimi

Ceea ce mancam ne afecteaza nivelul colesterolului din sange, indeosebi cand este vorba de colesterolul "rau" (LDL). Probabil ca multi dintre noi stiu deja ca nu ar trebui sa facem excese cand consumam unt sau carnuri grase, dar anumite alimente pe care le mancam constant cresc valoarea colesterolului, chiar daca nu le putem considera grasimi propriu-zise.

O alimentatie bogata in colesterol, grasimi saturate si grasimi trans poate creste nivelul colesterolului si te poate supune unui risc de boli cardiovasculare, ne atrag atentia specialistii. Multe produse de origine animala, precum carnea si produsele lactate - contin grasimi saturate, in timp ce produsele de tip fast food si dulciurile ori produsele de patiserie au in compozitie grasimi trans.

Ficatul de pasare sau de la alte animale

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ficatul este o sursa excelenta de fier - mineral care poate fi benefic pentru sanatate - dar in acelasi timp, are un continut ridicat de colesterol. Sa nu uitam ca, de fapt, colesterolul este produs si depozitat in ficat, iar nivelurile cele mai mari de colesterol in carnurile ce provin de la diverse animale se gasesc in organe precum ficatul.

Specialistii spun ca nu trebuie sa consumam mai mult de 300 mg de colesterol (doza recomandata pentru un adult sanatos). O portie de 85 g de ficat de vita are 331 mg de colesterol. Asadar, daca stii ca ai colesterolul marit, renunta la preparatele cu ficatei si alege carnuri mai slabe.

Piureul de cartofi

Cartofii nu reprezinta problema in acest caz, pentru ca nu sunt o grasime, celelalte ingrediente din piure sunt, de fapt, "vinovatii". Multe tipuri de piure, in special piureul de cartofi pe care il comanzi cand iei masa la restaurant, contin portii generoase de unt, smantana dulce, lapte integral, smantana fermentata si crema de branza, iar in acest fel, un cartof care putea fi considerat un aliment sanatos se transforma intr-o "bomba" plina de grasimi saturate, spun medicii nutritionisti. Asa ca cel mai bine iti prepari acasa cartofii copti simpli, pe care ii servesti ca atare, fara smantana ori crema de branza.

Popcornul cumparat de la cinematograf

Este un preparat care poate crea dependenta, din pacate este plin de ulei, la care se adauga chiar si mai mult unt, pentru a-i da un plus de gust. De fapt, aceasta este problema. Cel mai bine este sa renunti la popcornul de acest gen daca ai colesterolul marit si sa optezi pentru o portie mica sau sa iti prepari popcorn acasa, fara unt si fara alte ingrediente nesanatoase.

Fructele de mare

Unele tipuri de fructe de mare sunt benefice pentru sanatate, insa altele sunt pline de colesterol. De exemplu, homarul nu reprezinta o alegere alimentara buna daca ai colesterolul marit sau suferi de boli cardiovasculare. O portie de 85 g de homar contine 61 mg de colesterol, iar aceasta valoare nu pune la socoteala si untul topit in care poti servi acest tip de carne. Daca iti plac fructele de mare, stai departe de sosurile cu unt si retine ca cele gatite folosind caldura directa, la cuptor sau pe gratar sunt mult mai sanatoase decat cele prajite.

Briosele

Nu toate briosele sunt preparate la fel. Desigur, poti gasi si variante mai sanatoase de briose, care sa nu contina grasimi saturate si care sa nu aiba colesterol. Insa unele tipuri de briose - mai ales acelea care au in compozitie multe alte ingrediente - ar putea sa contina pana la 8 g de grasime la o singura portie. O alegere mai sanatoasa ar fi sa prepari briose cu faina din grau integral, care ii asigura organismului o cantitate mare fibre, au mai putine grasimi si scad colesterolul.

Alcoolul

Prea mult alcool in organism iti creste tensiunea arteriala si valoarea trigliceridelor, spun expertii, pe cand consumul moderat de bauturi alcoolice (cel mult 5 grame pe zi) poate sa scada riscul de boala cardiovasculara. Cercetarile arata ca un consum sporit de alcool creste riscul de a dezvolta probleme la nivelul functionarii inimii, incepand de la 30 de grame pe zi (in cazul femeilor) si de la 45 de grame (in cazul barbatilor).

Produsele din cereale rafinate

O dieta bogata in carbohidrati rafinati (asa sum sunt painea alba, covrigii si pastele) are un impact negativ asupra nivelului de colesterol HDL sau colesterol "bun" din sange. Studiile1 arata ca, de fapt, cerealele sau granele rafinate, procesate intens, au un indice glicemic foarte mare, iar consumul acestui tip de carbohidrati poate duce la riscuri semnificativ mai mari de a avea colesterolul marit. Daca, insa, reduci consumul acestui tip de carbohidrati, iti vei imbunatati valorile colesterolului HDL.

Alte dulciuri ori deserturi

Ele nu sunt, conform definitiei, grasimi, insa pot contine anumit tipuri de grasimi "rele". Expertii ne reamintesc ca alimentele procesate si cele ambalate contin zahar intr-o forma sau alta, un zahar adauga (deci o cantitate mai mare). Cercetarile arata ca adaosul de zaharuri2 a fost asociat cu o crestere a colesterolului LDL, cu trigliceridele crescute si cu o scadere a colesterolului HDL.

Printre alimentele ce au adaos mare de zahar se afla: alimentele de patiserie, fursecurile, prajiturile, tortul, briosele, produsele din aluat foitaj, bomboanele si alte produse ambalate. In plus, bauturile indulcite cu zahar pot duce la cresterea in greutate si la inflamatia din corp, care pot sa aiba un impact negativ asupra valorilor colesterolului3.

Printre acestea se afla sucurile carbogazoase, bauturile energizante si alte bauturi indulcite tot cu zahar pe care le gasesti in comert - toate iti influenteaza, prin prisma zaharului, nivelul de colesterol, chiar daca nu sunt propriu-zis grasimi.

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • 1"High carbohydrate intake from starchy foods is positively associated with metabolic disorders: a Cohort Study from a Chinese population", 2015, Scientific reports; Rennan Feng, Shanshan Du, Yang Chen, Sining Zheng, Wei Zhang, Guanqiong Na, Ying Li, Changhao Suna.
  • 2"Effects of diet on high-density lipoprotein cholesterol.", decembrie 2011, in Current Atherosclerosis Reports, Siri-Tarino PW.
  • 3"Dietary sugars and cardiometabolic risk: systematic review and meta-analyses of randomized controlled trials of the effects on blood pressure and lipids.", publicat in iulie 2014, in The American Journal of Clinical Nutrition, autori: Te Morenga LA, Howatson AJ, Jones RM, Mann J.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0