3 motive sa iti verifici colesterolul cat mai repede

Crezi ca esti prea tanar(a) ca sa iti faci griji in legatura cu nivelul colesterolului? Nu bine sa cazi in aceasta capcana, deoarece colesterolul este un factor foarte important cand vine vorba de sanatatea fiecaruia dintre noi.

Poate ca nu se afla in topul listei tale de cu motive de ingrijorare care au legatura cu starea de sanatate, dar noi cercetari au gasit o legatura intre colesterolul marit si afectiunile grave, dincolo de atacul de cord si accidentul vascular cerebral. In plus, colesterolul marit este adeseori ereditar si poate sa apara din senin, fara sa iti dea semnale de alarma, chiar la o varsta frageda.

Iata o lista cu cateva motive care ar trebui sa te convinga sa iti testezi chiar astazi nivelul colesterolului in sange:

NEWSLETTER DEDICAT DOC

1. Un produs secundar al functiilor colesterolului (in studiile efectuate pe soarecii de laborator), cum este hormonul estrogen, arata un studiu al institutului Duke Cancer Institute; avand prea mult din acest hormon, el poate alimenta cresterea si raspandirea celor mai frecvente tipuri de cancer de san, spun oamenii de stiinta, potrivit womenshealthmag.com.

2. Persoanele cu colesterol LDL (colesterolul rau) au mai multe depozite de (placi de) amiloid, care sunt asociate cu dementa si cu boala Alzheimer, in interiorul creierului pe masura ce inainteaza in varsta, arata un studiu publicat in revista "JAMA Neurology".

3. O dieta alcatuita din alimente care contin mult colesterol (cum ar fi carnea procesata, alimentele ambalate facute la cuptor si alimentele prajite) este daunatoare atat pentru silueta ta, dar a fost legata si de pierderea auzului, potrivit unui studiu publicat in "The Journal of Nutrition".

Ce indica testul pentru colesterol

Colesterolul marit, in sine, de obicei nu are semne sau simptome. Un test complet se face pentru a determina daca nivelul colesterolului tau este mare si estimeaza riscul tau de a dezvolta boli coronariene.

Un grup de teste complete pentru colesterol, numite si "profilul lipidic", include calcularea a patru tipuri de lipide din sangele pacientului:

  • colesterolul total - acesta este o suma a continutului de colesterol din sange.
  • colesterolul HDL (lipoproteine cu densitate mare) - acesta este numit uneori si colesterolul "bun", deoarece ajuta la indepartarea colesterolului LDL, mentinand astfel arterele curate si deschise, iar in acest fel, sangele circula mai bine prin ele.
  • colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate scazuta) - acesta este numit si colesterolul "rau"; prea mult colesterol rau in sange determina acumularea de depozite grase (placi) in arterele pacientului (ateroscleroza), ceea ce reduce fluxul sangvin. Uneori, in aceste placi se produce o ruptura, ceea ce duce la atac de cord sau accident vascular cerebral.
  • trigliceridele - acestea sunt un anumit tip de grasime in sange. Atunci cand mananci, corpul tau transforma orice calorii de care nu are nevoie in trigliceride, care sunt stocate in celulele grase. Nivelurile mari ale trigliceridelor sunt asociate cu mai multi factori, cum ar fi: persoana este supraponderala, mananca prea multe dulciuri sau consuma alcool in exces, fumeaza, este sedentara sau are diabet (cu niveluri foarte mari ale glucozei in sange).

Adultii care au un risc mediu de a dezvolta boli coronariene ar trebui sa isi testeze colesterolul o data la fiecare 5 ani, incepand cu varsta de 18 ani. Testarea colesterolului trebuie sa se faca mai des daca rezultatele initiale la aceste teste au fost anormale, sau daca persoana are un risc crescut de boli cardiovasculare.

 
 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0