Lipidele sangvine: ce sunt, de cate tipuri sunt, ce roluri au in dislipidemie

Tulburarile lipidice sunt importante, in primul rand, datorita relatiei acestora cu boala vasculara aterosclerotica si, in special, cu boala coronariana.

Principalele tipuri de lipide sanguine sunt colesterolul si trigliceridele

Colesterolul si trigliceridele sunt transportate prin intermediul lipoproteinelor. Colesterolul este o componenta esentiala a membranelor celulare, intra in componenta hormonilor steroizi si a acizilor biliari, iar trigliceridele au rol in transferul energetic dinspre alimente spre celule.

Lipoproteinele sunt clasificate pe baza densitatii pe care o prezinta

Particulele cu densitatea cea mai mica (chilomicronii) sunt prezente in sange doar dupa consumul unor alimente cu continut gras. Densitatea cea mai mare o au lipoproteinele cu densitate mare (colesterolul HDL). Mai putin dense sunt lipoproteinele cu densitate mica (colesterolul LDL). Densitatea cea mai mica o au lipoproteinele cu densitate foarte mica (VLDL), care contin, in special, trigliceride.  

Colesterolul LDL este acea fractiune cunoscuta sub numele de "colesterol rau", deoarece transporta grasimile din ficat si le depune pe peretii arterelor, contribuind la formarea placilor de aterom. HDL este denumit "colesterolul bun", deoarece recupereaza colesterolul din tesuturile in care se gaseste in cantitati ridicate (tesut adipos, muschi) si il transporta spre ficat, de unde este eliminat.

Studiile epidemiologice au stabilit ca riscul de aparitie a bolii cardiace aterosclerotice creste proportional cu cresterea nivelului de colesterol LDL;  invers, cu cat nivelul de colesterol HDL este mai mare, cu atat scade riscul producerii cardiopatiei ischemice.

Deoarece cea mai mare parte a colesterolului seric este reprezentata de LDL, nivelurile crescute ale colesterolului total se asociaza cu un risc crescut de boala coronariana. Fiecare crestere de 10% a colesterolului sau a colesterolului LDL , iar fiecare crestere cu 5% a colesterolului HDL reduce riscul cu aproximativ 10%.

Cresterea colesterolului total si a lipoproteinelor cu greutate moleculara mica (colesterol LDL) sunt considerate principalele tinte de urmarit, din cauza ca aceste valori pot fi modificate prin schimbarea stilului de viata si prin terapii medicamentoase. Multiple studii clinice randomizate au aratat ca reducerea colesterolului total si a colesterolului LDL poate sa previna boala cardiovasculara.

Lipidele sangvine au functii specifice

Lipoproteinele din sange indeplinesc anumite roluri, iar in functie de relevanta lor, acestea sunt:

•    Chilomicronii - acestea sunt particule mari care transporta grasimile alimentare din intestin, prin sistemul circulator. In muschi si in tesutul adipos, exista o enzima care va indeparta o parte mare din trigliceridele din chilomicroni, prin ardere, pentru a obtine energie in muschi, sau prin depozitare, ca energie, in tesutul adipos (grasime). Ramasitele chilomicronilor sunt luate de ficat.

•    Lipoproteine cu densitate foarte mica sau VLDL (very-low-density lipoprotein) - acestea sunt similare cu chilomicronii, in sensul ca sunt bogate in continutul de trigliceride. Intre mese, "alimentarea" cu trigliceride a organelor este realizata de aceste lipoproteine, iar ramasitele sale (proteinele cu densitate intermediara sau IDL) sunt, de asemenea, reciclate catre ficat. Aici, o fractiune a colesterolului VLDL isi pierde mult mai multe trigliceride si devine colesterol LDL.

NEWSLETTER DEDICAT DOC
 

•    LDL - aceasta este o lipoproteina bogata in colesterol, care transporta colesterolul catre tesuturi, acolo unde este folosit de celulele ce se dezvolta si care au nevoie de colesterol. Alternativ, el poate fi depozitat in artere cand se gaseste in exces si este depasita capacitatea de eliminare a sa din organism. Acest LDL si-a castigat renumele de colesterol "rau".

•    HDL - aceasta este o lipoproteina bogata in colesterol, care este cunoscuta si drept colesterolul "bun", deoarece principala sa functie este sa elimine colesterolul din celule si tesuturi si sa il transporte inapoi la ficat, pentru excretie.

Valorile recomandate ale lipoproteinelor si ale trigliceridelor

Colesterolul HDL (bun) - valoarea optima: mai mare de 40 mg/dl (la barbati) si mai mare de 50 mg/dl (la femei).

Colesterolul LDL (rau): ideal ar fi sa fie o valoare mai mica de 100 mg/dl.

Trigliceride: valoarea optima ar fi ca acestea sa aiba sub 100 mg/dl.

 

Ce probleme apar din cauza hiperlipidemiei

Hiperlipidemia este un tip de dislipidemie. Colesterolul mare poate duce la depunerile de placi de aterom pe peretii vaselor tale de sange, ceea ce iti poate bloca arterele si poate cauza hipertensiune arteriala, un accident vascular cerebral, o boala cardiaca sau un infarct miocardic. Trigliceridele marite cresc riscul de a dezvolta sindrom metabolic, care, la randul sau, iti creste riscul de boli de inima si de alte afectiuni, precum diabetul. 



 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0