Ciocolata – sănătoasă sau nu?

Ciocolata e de multe ori prietenul nostru cel mai bun după o zi grea, ca modalitate de răsfăț sau idee de cadou. Are un gust delicios și ne face să ne simțim mai bine, în doar câteva minute.

Dar poate fi vorba și de mai mult atunci când ne referim la ciocolată? E sănătoasă sau dăunătoare? Îngrașă sau ne ajută să slăbim? Deși renumele ei înclină mai mult spre un aliment dăunător, răspunsul ar putea să te surprindă. Tot mai multe studii realizate de laboratoare și centre de renume din întreaga lume confirmă că ciocolata, sau mai exact boabele de cacao, sunt un aliment extrem de sănătos.

Maiașii au fost printre primii care au descoperit beneficiile acestei plante. În America Centrală și zona Mexicului, popoarele foloseau cacao în diferite remedii, ca plantă medicinală. Ulterior, exploratorii spanioli au promovat praful de cacao în Europa și Asia. Din păcate pentru noi, industria nu i-a făcut cinste acestei plante miraculoase, ci a transformat-o într-un aliment comercial, cu foarte multe adaosuri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De aceea, înainte de a vă uimi cu beneficiile ciocolatei pentru sănătate, trebuie să știți că nu orice ciocolată se bucură de această onoare. Pentru că de multe ori este prelucrată în exces și vândută sub formă de tablete care au doar 20-30% cacao în compoziție si extrem de mult zahar si grasimi hidrogenate, ciocolata pe care o găsim în comerț are uneori mai multe efecte negative decât pozitive, fiindcă zahărul, uleiurile și substanțele chimice din compoziția ei ne îmbolnăvesc sau îngrașă. Ca să vă bucurați fără regrete de ciocolată, căutați întotdeauna variantele cu cel puțin 80% cacao și unt de cacao, vizitați des raioanele de produse bio din magazine. Alegand o ciocolata mai scumpa, ii pretuiti mai mult valoarea, consumand cantitati mai mici, asa cum de fapt ar si trebui, ciocolata finã fiind un produs pretios, pe care trebuie doar sa-l degustam cu eleganta!

Beneficiile ciocolatei negre

Reduce riscul de boli cardiovasculare

Substanțele active din cacao, mai exact flavonoizii, stimulează arterele să elibereze oxid de azot, compus chimic cu efect relaxant asura întregului sistem circulator. Rezultatul este o mai bună circulație a sângelui și risc mai mic de cheaguri. alături de o reducere subtilă a tensiunii arteriale. Proprietățile de scădere a tensiunii arteriale ale cacaoului au fost legate de formarea de oxid nitric (NO) endotelial care promovează vasodilatația și, în consecință, scade tensiunea arterială. În plus, ciocolata neagră scade colesterolul „rău” și îl echilibrează pe cel „bun”. 

Un studiu de la Harvard a descoperit că consumul zilnic a unui pătrat mic de ciocolată neagră poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială. Studiul se alătură cercetărilor în creștere privind beneficiile pentru sănătatea inimii ale flavonoidelor, compuși din ciocolata neîndulcită care provoacă dilatarea vaselor de sânge. Studiul a analizat 24 de studii pe ciocolată care au implicat 1.106 persoane. S-a descoperit că ciocolata neagră, cea care conține cel puțin 50 până la 70% cacao, a scăzut tensiunea arterială la toți participanții, dar mai ales la cei cu hipertensiune arterială. Eric Ding de la Harvard Medical School și Brigham and Women's Hospital, un coautor al studiului, spune că cercetătorii au descoperit, de asemenea, că ciocolata crește sensibilitatea la insulină, bună pentru scăderea riscului de diabet.

Ciocolata cu o proporție mai mare de solide de cacao - cum ar fi ciocolata neîndulcită sau neagră - va conține mai multe flavonoide. Ciocolata neagră, de exemplu, conține de la 46 la 61 mg catechină, un tip de flavonoid, în 100 de grame (aproximativ o uncie), în timp ce ciocolata cu lapte conține doar 15 până la 16 mg, notează studiul. Bărbații și femeile în vârstă de 55 de ani și peste reprezintă acum cea mai mare parte a consumatorilor de ciocolată neagră, potrivit celor mai recente cifre de la firma de cercetare de piață Mintel.

Într-un sondaj din mai 2008 al consumatorilor care au cumpărat ciocolată pentru ei înșiși în ultimul an, două treimi dintre cei peste 55 de ani au spus că au ales ciocolată neagră. Printre cei de 65 de ani și peste, preferința pentru întuneric a fost și mai mare - aproape 75 la sută, dar cercetatorii  avertizează că procesarea comercială plus zahărul adăugat în batonul mediu de ciocolată neagră poate contracara o mare parte din beneficiile sale.

Alte studii au sugerat că „producția modernă a ciocolatei poate induce pierderi de peste 80% din flavonoidele originale din boabele de cacao”, raportează cercetătorii, iar zahărul adăugat poate contribui la creșterea în greutate, ceea ce poate crește riscul unei persoane de a face cardiovascular. boli și diabet.

Cel mai bun sfat este moderarea - plus alegerea ciocolatei cu cea mai mică cantitate de zahăr și cea mai mare cantitate de cacao. Pentru cei care doresc ca micul lor pătrat de ciocolată neagră să aibă cea mai mare concentrație de flavonoide, alegeti mărci care conțin „cel puțin 70 la sută cacao”.

Îmbunătățește funcțiile cognitive

Ciocolata neagră crește oxigenarea la nivel cerebral și îmbunătățește circulația sângelui spre creier. În acest mod acționează benefic asupra concentrării, memoriei, atenției și reflexelor noastre.

Anumite studii au demonstrat că persoanele care consumă ciocolată neagră rezolvă mai rapid problemele, au un timp de reacție mai scurt și sunt mult mai tonice din punct de vedere al activității cerebrale.

Este un excelent antioxidant

Boabele de cacao sunt bogate în flavonoizi, polifenoli și catechine, arginina, dar și în fibre, fier și magneziu. De altfel, ciocolata neagră este recomandată de multe ori persoanelor cu deficit de fier sau magneziu.

Cât despre antioxidanții enumerați, ei sunt importanți pentru sistemul nostru imunitar și pentru lupta acestuia cu toxinele și cu radicalii liberi. Antioxidanții „curăță” organismul și previn îmbătrânirea prematură a acestuia.

Ne face mai fericiți

Nu-i așa că atunci când suntem stresați, nervoși sau triști simțim nevoia să mâncăm ciocolată? Și asta fiindcă după ce consumăm produse cu cacao, serotonina și endorfinele din corpul nostru cresc considerabil. Acești hormoni reduc stresul, oboseala și depresia și ne fac instant să ne simțim mult mai bine.

Ne ajută în sala de sport

Mulți sportivi consumă ciocolată la micul dejun, înainte de antrenamente și chiar între acestea. Și asta fiindcă ciocolata neagră crește anduranța la efort și susține dezvoltarea masei musculare. Îți oferă energie și va face ca antrenamentul să fie mai eficient.

Nu îngrașă, ci slăbește

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Când vorbim despre ciocolată neagră cât mai pură, vorbim despre un aliat neprețuit pentru dietă. Fiindcă antioxidanții din compoziția boabelor de caco topesc grăsimea abdominală, antrenează metabolismul și arderile pe durata dietei. Așa că dacă aveți voie să mâncați deserturi în timpul regimului, câteva bucățele de ciocolată neagră sunt alegerea potrivită.

Nu în ultimul rând, este un aliment afrodiziac

Ciocolata nu este degeaba cadoul ideal pentru partenerul de cuplu. Aceleași substanțe care ne îmbunătățesc starea de spirit ne și fac să fim mai îndrăgostiți. Creierul nostru este stimulat să se simtă atras de persoanele din jur, iar faptul că suntem relaxați și zâmbitori nu poate avea decât efecte pozitive asupra relației de cuplu.

Ca efecte secundare, trebuie stiut ca la persoanele care fac des infectii herpetice, un consum mai mare de ciocolata poate declansa aparitia veziculelor dureroase, din cauza argininei continute. 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.aarp.org/health/medical-research/info-03-2011/dark-chocolate-can-help-lower-your-blood-pressure.html

Effect of cocoa on blood pressure, 2017, Monitoring Editor: Karin Ried, Peter Fakler, Nigel P Stocks, and Cochrane Hypertension Group

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0