Cine ar trebui sa se testeze pentru hepatita C

Hepatita C este o afectiune infectioasa a ficatului, aparuta in urma infectarii cu virusul hepatic C. Transmiterea acestui virus se face prin contact direct cu sangele unei persoanel infectate.

Simptomele acestei boli pot fi cu usurinta trecute cu vederea, mai ales in primele stadii. Cu cat hepatita evolueaza mai mult, cu atat ficatul este mai afectat iar riscul de ciroza hepatica creste si el. Asadar, este importanta diagnosticarea timpurie a acestei afectiuni, astfel incat sa fie tratata din timp pentru a reduce riscurile la care virusul hepatic C te expune.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oricine ar trebui sa se testeze pentru hepatita C, mai ales acum ca testarea este la indemana oricui, existand posibilitatea de a face un banal test de saliva pentru depistarea viruslui hepatic C. Exista insa cateva situatii care impun imediat testarea pentru hepatita C – iata despre ce situatii este vorba!

Persoanele care si-au injectat droguri in trecut – persoanele care si-ai injectat substante interzise in trecut, chiar si ocazional, in urma cu multi ani, trebuie sa fie constiente de faptul ca e posibil sa fi fost infectate cu virusul hepatic C. Asadar, in aceasta situatie, testarea este recomandata. Bineinteles, si persoanele care inca isi injecteaza droguri trebuie sa isi faca testul pentru hepatita C.

Persoanale care au suferit transfuzii inainte de 1990 – intrucat la acea vreme nu existau seringi de unica folosinta, iar normele de igiena nu erau respectate intru totul, orice persoana care a suferit transfuzii inainte de 1990 ar trebui sa se testeze pentru hepatita C. De asemenea, pe atunci nu se facea screening-ul pentru donatorii de sange, asa ca se putea dona sange infectat.

Persoanele nascute inainte de 1990 – tot din cauza ca nu existau seringi de unica folosinta inainte de 1990, medicii recomanda testarea tuturor persoanelor nascute inainte de 1990 intrucat o banala injectie le-ar fi putut infecta cu acest virus hepatic.

 

 

Persoanele care au beneficiat de transplant de organe ori de tesut inainte de 1992 – pacientii care donau organe sau tesuturi nu erau supuse unui screening pentru depistarea hepatitei C, ceea ce inseamna ca multi dintre acestia puteau suferi de aceasta afectiune si o puteau transmite fara probleme.

Bebelusii nascuti de mame infectate cu hepatita C – riscul de transmitere a virusului hepatic de la mama la bebelus in timpul nasterii este mic, insa exista. Asadar, dupa implinirea varstei de 2 ani, acestia trebuie neaparat sa fie testati.

Partenerii sexuali ai unor pacienti infectati cu virusul hepatic C – daca partenerul de viata este infectat cu acest virus hepatic, trebuie sa iti faci testul pentru depistarea virusului. Cu toate ca rata de infectare este mica, ea exista asa ca trebuie sa fii precaut.

Cadrele medicale care intra in contact cu sangele pacientilor infectati – orice persoana care lucreaza in domeniu medical si intra in contact cu sangele pacientilor infectati ar trebui sa se testeze in mod regulat pentru hepatita C si nu numai.

Persoanele care si-au facut un tatuaj/ piercing intr-un mediu nesteril – daca ti-ai facut un tatuaj sau un piercing intr-un salon care nu iti prezinta incredere, in care e posibil ca normele de igiena sa nu fi fost respectate, ar trebui sa iti faci analizele pentru a descoperi, daca este cazul, virusul hepatic.

Persoanele care isi fac manichiura la salonul de infrumusetare – daca obisnuiesti sa iti faci manichiura la salon si sangerezi usor, trebuie sa te testezi pentru hepatita C.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0