Chirurgia bariatrica si regimul post-operator

În cazul multor persoane care suferă de acumularea kilogramelor în plus și la care regimurile de slăbire s-au dovedit nefolositoare, medicii pot recomanda chirurgia bariatrică sau operația de micșorare a stomacului.

Deși este o metodă radicală și agresivă în lupta contra obezității, chirurgia bariatrică poate aduce și alte beneficii în legătură cu profilaxia sau chiar ameliorarea diabetului zaharat, existând o legătură strânsă între obezitate și această afecțiune gravă. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Scăderea cantității de țesut adipos din organism determină organismul să tolereze mai bine zahărul în sânge și contracarează fenomenul rezistenței la insulină. Intervenția presupune reducerea dimensiunii stomacului sau intestinului pentru a susține pierderea în greutate.

Cu un număr tot mai mare de pacienți obezi în întreaga lume, chirurgia bariatrică a crescut în popularitate. Nu numai că s-a dovedit că operațiile bariatrice îmbunătățesc comorbiditățile legate de obezitate, dar au și avut un impact mare atât asupra calității vieții, cât și asupra speranței de viață a pacienților.

Cui i se recomandă chirurgia bariatrică?

Nu orice persoană cu surplus de greutate este încurajată să apeleze la chirurgia bariatrică, ci pacienții cu IMC mai mare de 40 kg / m2, ceea ce reprezintă în termeni medicali, obezitatea morbidă. Nu este în schimb, recomandată în condițiile unui IMC mai mic de 40 kg sau în prezența altor boli în stadii severe, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabet zaharat necontrolat, insuficiență hepatică, ficat gras și dislipidemii grave.

Chirurgia bariatrică este recomandată persoanelor între 16 și 65 de ani. La persoanele de peste 65 de ani, precum și la copiii cu obezitate morbidă sub 16 ani se impune evaluarea stării de sănătate cu și mai multă atenție.

Ce investigații se fac înainte de chirurgia bariatrică?

Înainte de operație, se impun consultații de către o echipă multidisciplinară, constituită din chirurg, cardiolog, medic generalist, psiholog și nutriționist. Testele impuse sunt:

  • analize complete de sânge;
  • analiza urinei;
  • testele pentru verificarea prezenței HIV și depistarea hepatitelor B și C;
  • test de sarcină pentru femeile de vârstă fertilă;
  • electrocardiograma;
  • radiografie toracică;
  • ecografie abdominală;
  • endoscopie (pentru a verifica starea muscoasei gastro-esofagiene, prezența bacteriilor Helicobacter pylori)

Tipuri de chirurgie bariatrică

Pierderea în greutate chirurgicală a fost definită ca fiind cea mai eficientă și de lungă durată formă de scădere în greutate. Există diferite tipuri de tratamente chirurgicale pentru obezitate. Cele patru intervenții chirurgicale bariatrice cele mai frecvent efectuate includ inelul gastric ajustabil, gastroplastia verticală, bypass gastric și derivația biliopancreatică (BPD), cunoscută și sub numele de comutator duodenal (DS).

Inelul gastric ajustabil

Inelul gastric ajustabil este de obicei efectuat laparoscopic și este o procedură restrictivă, ceea ce înseamnă că scăderea în greutate este indusă prin reducerea cantității de alimente care poate fi consumată la un moment dat. Această metodă este reversibilă și inelul este ușor de ajustat pentru o pierdere mai mare (sau mai mică) în greutate. Are o rată scăzută de complicații, dar s-a dovedit, de asemenea, că are o scădere în greutate mai puțin reușită pe termen lung decât alte tipuri de chirurgie bariatrică. Intervenția chirurgicală implică plasarea unei benzi în jurul stomacului proximal, la aproximativ 2 cm sub joncțiunea esofagogastrică, pentru a crea o pungă mică, de aproximativ 15 ml.

Banda este atașată pe un țesut subcutanat care este plasat pe teaca anterioară a rectului, permițându-i să fie umflat ca un balon. Scopul procedurii este ca pacienții să se simtă sătui mai repede atunci când mănâncă și mai mult din cauza spațiului redus pentru alimente și golirea mai lentă.  

Gastroplastia verticală

Și această operație se efectuează laparoscopic și, datorită ratei reduse de complicații, este cea mai frecventă intervenție chirurgicală bariatrică efectuată la nivel mondial. Este adesea procedura de elecție pentru pacienții cu risc ridicat, cu un IMC mai mare de 60. Această tehnică chirurgicală presupune îndepărtarea a 80% din stomac, astfel încât să se obțină un tub gastric de aproximativ 100 ml care permite limitarea aportului de alimente.

Bypass-ul gastric

Acesta implică crearea (laparoscopică) a unei pungi gastrice de 20-30 ml folosind cardia stomacului, separând-o de stomacul rămas, pilor și intestinul subțire proximal.

Deviația biliopancreatică (BPD)/ Comutatorul duodenal (DS)

Deviația biliopancreatică sau comutatorul duodenal sunt intervenții chirurgicale bariatrice mai rar efectuate, care presupun ca o parte din stomac și cea mai mare parte a intestinului subțire unde se realizează absorbția nutrienților să fie "retrase", determinând scăderea digestiei majorității produselor.

Chiar dacă acestea au ca rezultat cea mai mare pierdere în greutate, au și cea mai mare rată de mortalitate postoperatorie de 1,1%. În plus, sunt mai dificile din punct de vedere tehnic pentru chirurg și pot fi efectuate fie deschis, fie laparoscopic. 

Tipul de intervenție utilizată trebuie aleasă împreună cu medicul, în conformitate cu condițiile clinice individuale și preferințele pacientului. Așa cum am mai precizat, aceste operații pot fi efectuate prin operații clasice abdominale sau prin laparoscopie. 

Riscurile asociate chirurgiei bariatrice

Riscurile chirurgiei bariatrice sunt legate în principal de severitatea bolilor asociate cu obezitatea, iar principalele complicații pot fi:
- embolie pulmonară - blocarea unui vas de sânge în plămâni, cauzând dureri severe și dificultăți de respirație;
- vărsături, diaree și scaune cu sânge.
- sângerare internă la locul operației;
- crearea de fistule, "pungi" mici care se formează în interiorul regiunii operate;

Aceste complicații pot apărea chiar în timpul spitalizării și pot fi rezolvate de urgență de către echipa medicală. Cu toate acestea, în funcție de severitatea simptomelor, se poate impune o nouă operație pentru a corecta problema.

După chirurgia bariatrică pacienții pot prezenta unele complicații nutriționale, cum ar fi anemia, deficit de acid folic, vitamina B12 și calciu, care impun administrarea unor suplimente și diete specifice și monitorizare medicală. Malnutriția poate apărea în cazurile severe.

Recomandări înainte de chirurgia bariatrică

Renunțarea la fumat cu cel puțin 4-8 săptămâni înainte de operație reduce complicațiile postoperatorii după intervenția chirurgicală bariatrică, în special complicațiile plăgilor și cardiovasculare.De altfel, fumatul a fost asociat cu risc crescut de ulcere marginale, complicații infecțioase și respiratorii. 

Consumul mare de alcool poate crește riscul de complicații postoperatorii – în principal infecțioase și legate de vindecarea rănilor.

Înainte cu 2-4 săptămâni de chirurgia bariatrică, pacientul trebuie să urmeze o dietă cu conținut scăzut de calorii (1.000–1.200 kcal/zi) sau o dietă foarte scăzută în calorii (800 kcal/zi). S-a demonstrat că acest regim alimentar reduce volumul ficatului și complexitatea procedurii percepută de medicul chirurg.

Dieta după chirurgia bariatrică

O săptămână după intervenție se va respecta o dietă lichidă în care alimentele pot fi consumate sub formă lichidă, în volume mici, aproximativ 100 până la 150 ml, împărțite în aproximativ 6 până la 8 mese pe zi, cu un interval de două ore între mese. Alimentele trebuie să fie consumate lent și ingerarea lor poate dura până la 40 de minute.

Alimentele permise după chirurgia bariatrică în primă fază sunt ceaiuri, suc de fructe și legume, băuturi din soia naturale, apă de nucă de cocos, supă de casă din carne de vită, pui, pește sau legume. De asemenea, este important să se bea apă pe tot parcursul zilei, în cantități mici, alături de suplimentele prescrise de medic.

În continuare, pacientul va urma o "dietă moale", pentru aproximativ 15 zile - 1 lună. Pacientul va trebui să mestece bine alimentele bine și să le consume în cantități mici. Alimentele permise în timpul acestei faze sunt creme de legume, terciuri de fructe fierte sau crude, piureuri de legume, piureuri de proteine, piureuri de fructe.

După 30 de zile de la intervenția chirurgicală, pacientul poate introduce în alimentație alimente solide, cu un obiectiv de aproximativ 1.200 de calorii și 60-120 de grame de proteine pe zi. Dar acestea trebuie să fie bine mestecate și consumate în cantități mici, peste 6 mese pe zi, fluidele ar trebui să fie consumate între mese și este important consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a preveni deshidratarea. 

Din acest stadiu, pacientul poate mânca fructe, legume, cereale integrale, lapte și produse lactate, iaurt, brânzeturi slabe, carne, pește, paste de ou, orez, cartofi. Cerealele integrale și semințele vor fi consumate în cantități mici și în funcție de toleranță.

În timp ce malnutriția proteică este rară după intervenția chirurgicală bariatrică (cu excepția BPD/DS), mulți pacienți suferă de intoleranță la alimente bogate în proteine și ar trebui monitorizați în astfel de cazuri. 

Suplimentarea cu vitamine este, de asemenea, recomandată la externare, iar pacienților li se oferă adesea regimuri multivitaminice, inclusiv fier, calciu, suplimente cu vitamina D și vitamina B, cu monitorizare de rutină 1.

Este important de menționat faptul că pacienții pot prezenta, de asemenea, complicații dietetice, cum ar fi deshidratare, steatoree, sindrom de dumping și greață și vărsături cronice. Modul de preparare și consum a alimentelor sunt foarte importante atât înainte, cât și după chirurgia bariatrică, deoarece pacientul poate avea dificultăți de adaptare la noua dietă după operație!

Alimente interzise după intervenția bariatrică

În primele 3 luni după operație de reducere a stomacului, trebuie evitate următoarele:

  • Cafea, ceai de mate, ceai verde;
  • Piper, condimente de tip vegeta, muștar, ketchup sau sos Worcestershire; sucuri și băuturi răcoritoare "la doză", băuturi răcoritoare sub formă de praf și apă minerală carbogazoasă;
  • Ciocolată, bomboane, gumă de mestecat și dulciuri, în general;
  • Alimente prăjite;
  • Alcool.

De asemenea, alimente cum ar fi mousse de ciocolată, laptele condensat sau înghețata sunt foarte calorice și trebuie evitate, pentru că pot genera îngrășarea chiar și consumate în cantități mici.

Meniu dietetic după chirurgia bariatrică

  • masa#1 150 ml de ceai de plante sau 150 ml de cană de lapte sau iaurt degresat cu 1 felie de pâine prăjită și o felie de brânză albă
  • masa#2 150 ml de suc de portocale proaspătă stors, diluat și 150 ml de suc de morcovi
  • masa#3 150 ml de bulion de legume 150 ml de supă de pui sau curcan
  • masa#4 1 lingură morcovi pasați, 1 linguriță de carne de vită tocată și 1 lingură de supa de orez
  • masa#5 150 ml supă de pui și legume 150 ml de supă de pește și legume pasate cu 2 linguri de piure de cartofi
  • masa#6 150 ml de ceai de coajă de portocala, 150 ml de lapte degresat sau iaurt de băut, degresat și 1 craker sau o felie pâine prăjită din făină integrală, fără condimente.

În dieta lichidă și moale, ar trebui să se consume 50 -150 ml ml apă la fiecare 30 de minute. Dieta nu trebuie să conțină alimente cu zahăr, deoarece acestea nu sunt bine tolerate și pot provoca disconfort abdominal.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Evaluation of Nutritional Status Post Laparoscopic Sleeve Gastrectomy-5-Year Outcomes”, Obes Surg. 2018 Jun, Aliaa Al-Mutawa, Salman Al-Sabah, Alfred Kojo Anderson, Mohammad Al-Mutawa
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29197046/
National Library of Medicine - Post-Op Assessment and Management Of Obesity Surgery
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563131/
Guidelines for Perioperative Care in Bariatric Surgery: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) Society Recommendations: A 2021 Update
https://link.springer.com/article/10.1007/s00268-021-06394-9


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0