Cele mai mari greseli alimentare pe care le faci in weekend

Uneori este mult mai usor sa mananci sanatos in timpul saptamanii, comparativ cu weekendul. De exemplu, in timpul saptamanii exista o anumita structura a zilelor si de multe ori servesti la aceeasi ora micul dejun, pranzul si cina. Insa weekendurile iti pot sabota chiar si cele mai bune intentii, daca ti-ai propus sa ai o alimentatie sanatoasa.

 

"Sâmbăta si duminica pot fi cei mai rău inamic pentru silueta noastră", potrivit cercetătorilor de la Washington University School of Medicine din St. Louis. Ei au descoperit că subiecții studiului care urmează programe stricte de dietă și exerciții fizice tind să slăbească mai lent decât se aștepta, deoarece mănâncă mai mult în weekend decât în ​​timpul săptămânii. Subiecții din grupul de dietă au slăbit în timpul săptămânii, dar în weekend au încetat să mai slăbească pentru că mâncau mai mult si "uitau" ca trebuie sa aiba grija sa si aleaga alimentele.

Echipa lui Racette a urmărit 48 de adulți cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani care au luat parte la studiul CALERIE (Comprehensive Assessment of Long-term Effects of Reducing Intake of Energy). Indicele de masă corporală (IMC) a clasat subiecții ca fiind supraponderali sau greutate sănătoasă atunci când a început studiul. 

În urma unor studii anterioare care demonstrează că șoarecii și șobolanii trăiesc o viață mai lungă și mai sănătoasă atunci când urmează o dietă cu restricții calorice, studiul CALERIE este conceput pentru a determina dacă consumul de mai puține calorii pe o perioadă lungă de timp va încetini sau inversa unii dintre markerii comuni ai îmbătrânirii și boala.

„Dar șobolanii nu au weekend-uri așa cum o fac oamenii”, au spus cercetatorii . „În weekend, tiparele stilului de viață uman pot fi foarte diferite. Oamenii au evenimente sociale, petreceri la care să participe și, dacă au copii care fac sport, s-ar putea să fie la câmp toată ziua, bazându-se pe gustari sau fast-food pentru mâncare”.

Participanții la studiu au fost împărțiți în trei grupuri: primul și-a redus aportul zilnic de calorii cu 20 la sută, al doilea a crescut activitatea fizică zilnică cu 20 la sută, iar un al treilea grup de control nu a schimbat dieta sau nivelurile de activitate. Toate cele trei grupuri au fost monitorizate timp de un an. Ei țineau jurnalele alimentare, urmăreau exercițiile fizice cu accelerometre și erau cântăriți în mod regulat. Interesant este  că oamenii din studiu nu și-au dat seama întotdeauna că mănâncă mult mai multă mâncare în weekend.

„A fost surprinzător cât de consistente au fost constatările”, spune ea. „De asemenea, am fost surprinși de modul dramatic în care weekendurile au continuat să încetinească pierderea în greutate pe parcursul studiului”.

Înainte de începerea intervențiilor, cercetătorii au stabilit „linii de bază” pentru exercițiile și obiceiurile alimentare ale fiecărui participant la studiu. Aceste date pre-intervenție au determinat că participanții au consumat cele mai multe calorii sâmbăta. O medie de 36 la sută din totalul caloriilor lor proveneau din grăsimi în zilele de sâmbătă, dar mai puțin de 35 la sută provin din grăsimi în restul săptămânii. Creșterea în greutate tipică de weekend înainte de începerea intervențiilor de dietă și exerciții ar fi dus la o creștere medie de 9 kilograme pe an.

Când participanții la studiu au fost rugați fie să reducă caloriile cu 20 la sută, fie să crească activitatea cu o sumă similară, modelul a rămas același. Cei din grupul cu restricție calorică au mancat mai mult sâmbătă. Cei din grupul de exerciții au mâncat mai mult atât sâmbăta, cât și duminica. Drept urmare, persoanele din grupul cu restricție calorică au încetat să piardă în greutate în weekend, iar cei din grupul de exerciții fizice au luat în greutate în weekend.

„Oamenii care urmează dietă adesea nu pierd atât de mult în greutate pe cât ne-am aștepta, iar această descoperire ajută la sa ne explicam de ce”, au declarat cercetatorii care  recomandă moderarea și planificarea atentă pentru a evita capcanele de weekend.

Este adevarat ca zilele de la sfarsitul saptamanii pot fi  pline de evenimente, poti dormi pana mai tarziu sau iti schimbi rutina, asa ca de multe ori este tentant sa mananci chipsuri sau popcorn cu unt in timp ce te uiti la televizor., crezand ca sunt doar niste gustari nevinovate, care "nu se pun". Ca sa revii pe drumul cel bun, ti-am alcatuit o lista cu cele mai frecvente greseli in materie de dieta si de alimentatie sanatoasa pe care e bine sa le eviti in weekend.

Sari peste una dintre mesele principale ale zilei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sa dormi ceva mai mult in weekend este foarte recomandat, dar nu sari peste micul dejun. Incearca sa mananci in interval de o ora dupa ce te-ai trezit si la fiecare 3-4 ore dupa o masa, asa cum ai face in mod normal in timpul saptamanii. Daca nu mananci nimic la micul dejun, aceasta greseala iti va incetini metabolismul si te va determina sa mananci mai mult pe parcursul zilei. Daca ai un pranz copios planificat mai tarziu sau o cina in familie, nu te abtine si nu face greseala de a nu manca la micul dejun. Este important sa mananci regulat pe parcursul zilei, chiar si in weekend.

 

 

Iti acorzi o zi in care trisezi

Este bine sa te asiguri ca nu spui ca "esti la dieta" sau ca iti restrictionezi mesele doar in timpul saptamanii, pentru ca apoi sa faci excese culinare in weekend. O singura zi de "trisat" in ceea ce priveste alimentatia iti poate anula complet beneficiile dietei pe care o tii in mod normal in timpul saptamanii. In schimb, adopta mese echilibrate in toate cele 7 zile ale saptamanii, iar ocazional rasfata-te DOAR cu o gustare delicioasa. Sa trisezi complet in doua zile de weekend nu este inofensivpentru orice organism, chiar dacă respecti rutina grijulie în celelalte zile ale săptămânii, Organismul lucrează atât de mult pentru a fi stabil și pentru a-și menține homeostazia, încât activitățile excesive îl scot complet din curs. A avea două extreme de a mânca sănătos și apoi a ieși din plin don strategie cauzează un stres major, care este implicat în aproape toate bolile de îmbătrânire, oboseală cronică și epuizare suprarenală.l. Ca să nu mai vorbim de celelalte efecte ale exagerării cu alimente precum pizza, cartofi prăjiți și hamburger cu brânză sau snack-urile din fata TV la serialul preferat, cum ar fi balonarea, lipsa de energie și constipația.Asadar, ar fi mai bine să-ți permiti mici îngăduințe ici și colo, chiar dacă este zilnic si asta include si zilele de weekend. 

Uiti sa planifici mesele

Poate ca in weekend, nu prea stii cum se vor termina zilele tale, dar tot ar trebui sa incerci sa stabilesti un plan in ceea ce priveste mesele principale si gustarile de peste zi. Daca iesi in oras in timpul zilei, ia cu tine o gustare sau prepara-ti un sendvis sanatos pentru masa de pranz. De asemenea, poti sa iti pui la pachet, in frigider, un preparat sanatos, la fel cum ai face intr-o zi obisnuita in care mergi la serviciu, astfel incat nu va mai exista tentatia de a face alegeri alimentare nesanatoase.

Mananci noaptea tarziu

Multi medici nutritionisti ne avertizeaza in privinta gustarilor nocturne, mai ales in fata televizorului. Nu ai nevoie insa de mult "combustibil" inainte de a merge la culcare. Daca vrei, totusi, o gustare, alege ceva sanatos si nu in cantitati mari. Si, cel mai important: mananca acea gustare in bucatarie, pe o farfurie mica.

 

 

Faci excese cand mergi la restaurant

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu este nimic iesit din comun sa mananci in oras in weekend. Insa trebuie sa tratezi aceasta iesire la fel ca orice alta masa principala. Mare atentie la caloriile pe care le bei (alcool sau bauturi carbogazoase), sa nu mananci prea multa paine alba, sa nu iti comanzi si aperitiv, cat si un desert si sa nu mananci prea mult din felurile de mancare comandate. Un truc simplu: ia meniul rapid si fii prima persoana care comanda. In acest fel, nu vei fi influentat de alegerile altor persoane de la masa.

 

Faci excese la sala in cele doua zile libere 

Iar asta iti poate face o mare pofta de mancare.... Oamenii care merg  la sală  intensiv doar la sfârșit de săptămână, dar rămân relativ latenți și inactivi în timpul săptămânii se pot confrunta cu un apetit mai crescut in aceste zile, intrucat necesita mult efort să-ți pui mușchii in miscare după patru sau cinci zile în care nu-i lucrezi Corpului tău îi place să facă lucrurile cu moderație, așa că dacă te antrenezi intensiv, necesită o perioadă de recuperare. Practicarea intensa a exercițiilor fizice doar două zile pe săptămână și acelea,  consecutive, creează o mare stres asupra corpului tău, scade glicemia si deregleaza decsarcarea de insulina, creste nivelul de cortizol.. opteaza mai degraba pentru antrenamente regulate și constante de câteva ori pe săptămână și poate o dată în weekend, pentru a-ți construi în mod corespunzător mușchii, a-ți îmbunătăți ritmul cardiac și a crea forță reală,dar si pentru a tine in frau apetitul, odata ce corpul tau intelege ca e un efort constant la care trebuie sa se adapteze usor.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Weekends Slow Weight Loss, Researchers Find 2008 , Washington University School of Medicine

 
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0