Cele mai comune complicații în cazul anticoncepționalelor

Metoda contraceptivă pe care o folosești este o decizie personală și, din fericire, există multe opțiuni pe piață, dintre care o poți alege pe cea care ți se potrivește. Dacă ești o femeie activă din punct de vedere sexual, fie că ești într-o relație stabilă sau nu, poți lua în considerare contraceptivele orale, cunoscute și sub numele de „pilule contraceptive” sau „anticoncepționale”. Nu uita, însă, că acestea nu te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală și au numeroși factori de risc, care pot duce la diverse complicații.

Efecte secundare în cazul anticonceptionalelor

Deși anticoncepționalele sunt considerate sigure pentru a fi folosite de majoritatea femeilor, aceste pilule vin „la pachet” cu o serie de efecte secundare și riscuri. Organismul fiecărei femei reacționează diferit la hormonii care se găsesc în pilulele contraceptive, așa că este recomandat să mergi la medicul ginecolog înainte de a le lua, pentru că el îți poate recomanda cea mai bună variantă. De exemplu, unele femei se confruntă cu efecte secundare, precum:

  • scăderea libidoului;
  • greață;
  • sângerări apărute între menstruatii;
  • sensibilitatea la durere a sânilor.

Riscuri și complicații

Un risc extrem de serios, pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când iei anticoncepționale (în special dacă este vorba de pilule cu o combinație de hormoni, care au diferite doze de estrogen și progesteron), este riscul crescut de formare a unor cheaguri de sânge. Acestea pot duce la complicații precum:

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Tromboză venoasă profundă - aceasta este o afecțiune gravă care apare atunci când un cheag de sânge (tromb) se formează într-o venă localizată profund, în corp. Un cheag reprezintă o masă compactă de sânge care este într-o stare solidă, gelatinoasă. Cheagurile de sânge venoase profunde se formează, de obicei, în coapsă sau în partea inferioară a piciorului, dar acestea se pot dezvolta și în alte zone ale corpului. Alte nume pentru această afecțiune sunt: tromboembolismul, sindromul posttrombotic și sindromul postflebitic.

Infarctul miocardic - se mai numește și atac de cord; în timpul unui atac de cord, volumul de sânge care alimentează în mod normal inima cu oxigen este întrerupt, iar mușchiul inimii începe să moară. Unele persoane care suferă un atac de cord au semnale de alarmă, pe când altele nu au niciun fel de semne care să le ridice semne de întrebare.

Accidentul vascular cerebral (AVC) - un astfel de accident se întâmplă atunci când fluxul sangvin către o parte a creierului este întrerupt. Rezultatul este că țesutul creierului este privat de oxigen, lucru care poate avea consecințe devastatoare. Capacitatea de recuperare după un AVC depinde de severitatea acestuia și de cât de repede pacientul primește îngrijiri medicale.

Embolia pulmonară - conform definiției, embolia pulmonară este un cheag de sânge care apare în plămâni; acesta poate afecta o parte a plămânului, din cauza fluxului de sânge restricționat, poate să scadă nivelul de oxigen din sânge și poate afecta, totodată, și alte organe. Cheagurile de sânge multiple sau mari pot fi fatale. Cheagurile de sânge se pot formă dintr-o mulțime de motive, iar embolia pulmonară este, cel mai adesea, cauzată de tromboză venoasă profundă. Cheagurile de sânge care provoacă cel mai adesea embolia pulmonară încep să se formeze în picioare sau în zona pelvisului.

Categoriile de femei care au riscuri mari de a face complicații

 
 

În general, riscul de formare a unui cheag de sânge ca urmare a întrebuințării oricărui tip de contraceptive orale este mic. Potrivit Congresului American al Ginecologilor și Obstetricienilor, dintr-un total de 10.000 de femei, mai puțin de 10 vor dezvolt un cheag de sânge după ce au luat pilule contraceptive combinate timp de un an. Cu toate acestea, riscul de formare a unui cheag de sânge ca urmare a administrării pilulelor contraceptive este mai mare pentru anumite femei, iar printre acestea se numără:

  • femeile supraponderale sau obeze;
  • femeile care suferă de hipertensiune arterială;
  • femeile care au recomandată odihnă la pat (sunt inactive) perioade lungi de timp.

Pilulele contraceptive ce conțin o combinație de hormoni pot crește riscul de apariție a anumitor boli sau afecțiuni. Unele dintre aceste complicații pot fi grave, potrivit Mayo Clinic. Aceste complicații includ:

  • formarea de cheaguri de sânge în picioare;
  • înrăutățirea bolii vezicii biliare;
  • atac de cord;
  • accident vascular cerebral (fumatul crește foarte mult riscul acestor complicații);
  • tumori hepatice.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0