Cele 6 tipuri de joaca esentiale in dezvoltarea copilului tau

Joaca nu mai este de multa vreme considerata o simpla activitate distractiva, terapeutii descoperind ca aceasta are un rol esential in dezvoltarea celor mici.

Inca din anul 1920, Mildren Parten, sociolog si cercetator in cadrul Institutului pentru Dezvoltarea Copilului al Universitatii Minnesota, a identificat 6 tipuri de joaca esentiale in dezvoltarea copilului.

  1. Joaca fara ocupatie – copilul are o activitate mai degraba statica si executa miscari aparent intamplatoare, haotice, fara un scop anume. Acest stil de joaca este imprevizibil.
  2. Joaca solitara – copilul este extrem de preocupat de joaca sa, astfel incat pare sa nu ii observe pe ceilalti copii. Acest tip de joaca este specific copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 3 ani.
  3. Joaca de tip spectator – copilul este interesat de modul in care se joaca alt copil, il urmareste cu interes, insa nu se alatura. Poate interveni cu intrebari sau sugestii, insa nu se implica propriu-zis.
  4. Joaca paralela – copilul mimeaza modul in care alti copii se joaca, insa nu se alatura acestora. Este posibil sa foloseasca o jucarie asemanatoare si miscari imitative, insa nu merge mai departe.
  5. Joaca asociativa – acest tip de joaca implica mai mult interes pentru partenerul de joaca decat pentru jucaria sau jocul in sine. Joaca asociativa este primul tip de joaca care implica interactiuni sociale intre copii, in timp ce se joaca.
  6. Joaca cooperanta –acest tip de joaca implica organizare precisa, reguli de joc si un scop comun. Interpretarea unor roluri si munca in echipa fac parte din acest tip de joaca.

Citeste si Tehnici prin care poti combate anxietatea de separare a copiilor

Potrivit spuselor lui Mildred Parten, fiecare dintre aceste tipuri de joaca il invata pe copil ceva asa ca toate sunt la fel de importante in dezvoltarea micutilor.

Recomandarea experților DOC

In timp ce in primii ani de viata primele 4 tipuri de joaca sunt cele mai exploatate de catre copii, pe masura ce acestia inainteaza in varsta, prefera mai degraba ultimele doua tipuri de joaca, in timp ce primele nu mai reprezinta interes.

Este extrem de important pentru copii sa se joace pentru ca astfel isi dezvolta abilitati cognitive si sociale.

Daca vrei sa iti ajuti copilul sa se dezvolte in mod armonios si sa fie pregatit pentru viata de adult, fa-ti timp si joaca-te cu el. Mamele se implica intr-un mod mai instructiv si verbal in joaca cu copiii, in timp ce tatii se implica mai mult din punct de vedere fizic in joaca cu cei mici. Asadar, joaca cu ambii parinti este importanta pentru dezvoltarea armonioasa a copilului.

Nu numai copiii au insa de castigat de pe urma acestei activitati, ci si parintii. In timp ce se joaca cu copiii, adultii beneficiaza de o crestere a nivelulului de oxitocina din creier, iar legatura pe care o are cu copilul este intarita.

In ceea ce priveste modul in care te poti juca cu cel mic, exista o multime de variante, incepand de la jocurile banale precum leapsa sau baba-oarba si pana la karaoke sau joc de roluri, aveti o multime de optiuni distractive, trebuie doar sa le puneti in aplicare.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0