Ceaiurile pe care trebuie sa le eviti daca ai afectiuni hepatice

Ceaiurile sunt sanatoase, avand o multime de beneficii pentru sanatate. Exista insa situatii in care unele ceaiuri pot dauna organismului – iata despre ce situatii este vorba!

Unele ceaiuri sunt daunatoare pentru ficat, mai ales daca sunt consumate in cantitati foarte mari, in mod regulat, ori daca suferi de o afectiune hepatica serioasa precum hepatita C ori chiar ciroza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ceaiul verde

Ceaiul verde, spre exemplu, este contraindicat in caz de afectiuni hepatice. Ceaiul verde este obtinut printr-un proces care nu implica fermentare, iar asta inseamna ca proprietatile sale antioxidante raman intacte in urma procesarii, spre deosebire de ceaiul negru, spre exemplu, care trece prin procesul de fermentare. Datorita proprietatilor sale antioxidante, ceaiul verde este folosit de mii de ani in scopuri terapeutice, acesta fiind benefic pentru organism. Ei bine, in cazul pacientilor cu afectiuni hepatice, ceaiul verde poate dauna ficatului, agravand simptomele bolii.

Catehinele, ingredientele active din ceaiul verde, ataca moleculele protectoare ale organismului, cauzand daune severe ficatului. Oamenii de stiinta nu au descoperit inca mecanismul prin care catehinele creeaza probleme ficatului, insa banuiesc ca ar fi vorba despre un cumul de factori precum factorii genetici, dieta si consumul de alcool, care asociati cu ceaiul verde ataca ficatul.

Mai daunator insa decat ceaiul verde este extractul de ceai verde, adesea folosit pe post de supliment alimentar, in special in curele de slabire. Medicii au avut de-a face cu cazuri de hepatita acuta declansata de consumul de extract de ceai verde. In ceea ce priveste persoanele care sufera deja de hepatita ori de alta afectiune hepatica, extractul de ceai verde este complet interzis intrucat pune sanatatea pacientului in pericol.

 

 

Tataneasa

Ceaiul de tataneasa este extrem de popular, mai ales in zonele rurale, unde este folosit pentru tratarea unui numar mare de afectiuni. Specialistii ne previn insa, spunand ca tataneasa nu este deloc indicata in caz de afectiuni hepatice. Tataneasca contine un grup de substante toxice care poarta denumirea de alcaloizi de pirolizidina, substante care au un impact negativ asupra sanatatii ficatului. In Statele Unite ale Americii comercializarea de tataneasa este interzisa.

Din nefericire, romanii folosesc adesea ceaiul de tataneasa chiar pentru tratarea afectiunilor ficatului precum hepatita, iar acest lucru este cat se poate de daunator.

Kava kava

Kava kava, planta a carei denumire stiintifica este piper methysticum, este cunoscuta si sub denumirea de piper halucinogen, din cauza efectelor pe care aceasta le are. Folosita in unele parti ale lumii in ritualuri religioase si pentru tratarea anxietatii si a insomniilor, kava kava este complet interzisa persoanelor care sufera de afectiuni hepatice. Ceaiul de kava kava poate cauza probleme de ficat si persoanelor sanatoase, insa persoanele care sufera deja de afectiuni hepatice pot declansa ciroza prin consumul de ceai de kava kava. Substantele din planta kava kava sunt toxice pentru ficat, cauzand hepatotoxicitate, adica aparitia leziunilor la nivelul ficatului.

Pacientii care sufera de afectiuni hepatice precum hepatita C ori ciroza trebuie neaparat sa se consulte cu medicul in ceea ce priveste contraindicatiile pe care afectiunea hepatica le are. Medicul este cel in masura sa ofera o lista a alimentelor/ ceaiurilor permise si nepermise, astfel incat viata pacientului sa nu fie pusa in pericol.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0