Ceaiurile te pot ajuta sa te lasi de fumat

Felicitări! Dacă citești acest articol însemnă că ai luat una dintre cele mai bune decizii pentru sănătate ta - să scapi de dependența ta. Indiferent de cât timp ai acest viciu și de motivele care te-au adus în acest punct, primul pas este să te informezi cu privire la pașii care urmează.

Cu cât ai fost mai mult timp fumător, cu atât procesul de eliminare a toxinelor din organism și de schimbare a obiceiurilor va fi mai îndelungat. Deși va fi un proces dificil și de durată, trebuie să ai încredere în decizia ta.

Fumatul și sănătatea orală

Când inhalezi fum de țigară, toxinele și substanțele chimice pot influența capacitatea naturală a corpului de a trata o posibilă infecție din zona bucală. Mai mult, fumatul provoacă, de asemenea, umflarea și subnutriția gingiilor. Acest lucru se datorează faptului că nicotina din tutun îngustează vasele de sânge și reduce fluxul de sânge către gingii.

Există numeroase studii care sugerează că persoanele care fumează sunt mult mai predispuse să dezvolte boli ale gingiilor și sunt predispuse la apariția unor probleme mai grave ale gingiilor care duc la extracția dinților, spre deosebire de nefumători. Există multe dezbateri cu privire la faptul dacă vapatul este la fel de rău ca fumatul când vine vorba de dinți și gingii. Dar, deși efectele pe termen lung ale țigărilor electronice încă nu sunt bine cunoscute, există dovezi substanțiale care sugerează că vapatul este extrem de dăunător sănătății bucale și cu siguranță nu este o alternativă sigură.

Cum te ajută ceaiurile să te lași de fumat

Există multe moduri prin care îți poți „păcăli” organismul să nu mai simtă nevoia de nicotină și unul dintre ele este chiar la îndemână: consumul de ceaiuri. Anumite infuzii din plante medicinale au efect calmant, antidepresiv, antioxidant și purificator, toate cu efecte benefice pentru perioada ta de acomodare cu noul stil de viață.

Aceste ceaiuri trebuie să completeze aportul tău zilnic de lichide, așa că încearcă să bei și cel puțin 1,5 litri de apă plată. Vei vedea că în această perioadă vei transpira mai mult și vei avea nevoie de mai multă hidratare. Infuzia se realizează din plante sau frunze uscate, adăugate într-un vas cu apă clocotită, pe care îl acoperi timp de 5-10 minute. Evită pliculețele cu ceai din comerț, pentru că din păcate conținutul lor nu este atât de natural pe cât ar trebui.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ceaiuri antifumat - Iată cu ce plante trebuie să te aprovizionezi:

Mușețel

Datorită rolului sau calmant și antidepresiv, va reduce starea de nervozitate și neliniște pe care le poți avea, în special în primele zile fără țigări; bea 2-3 căni de infuzie pe zi, fără zahăr sau alți îndulcitori

Eucalipt 

Deși puțin mai greu de procurat, ceaiul de eucalipt te va ajuta într-un mod diferit: aroma sa puternică îți va crea o senzație neplăcută în preajma fumului de țigară. Dacă bei o cană de ceai de eucalipt pe zi, de fiecare dată când vei aprinde o țigară vei avea senzația de greață.

Ghimbir

Ghimbirul este un puternic antioxidant, care te va ajuta să elimini toxinele din organism; în plus, ghimbirul calmează senzația de vomă pe care o poți experimenta uneori în timpul sevrajului.

Cimbrișor

La fel că și în cazul eucaliptului, ceaiul de cimbrișor consumat constant timp de câteva zile îți vă produce o reacție neplăcută în preajma mirosului și fumului de tutun.

Iasomie

Bea 2-3 căni de ceai de iasomie pe zi, în special seara sau când ești foarte stresat, fiindcă te va ajuta să te calmezi; poți combina iasomia și cu puțin ceai verde, pentru a potența efectul antioxidant

Sunătoare

Sunătoarea este o plantă folosită în scop medicinal de secole. Este utilizată pentru a trata simptomele sevrajului la nicotină, depresiei, simptomele menopauzei, tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD), tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC), printre multe alte afecțiuni. Potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, sunătoarea s-a dovedit a fi la fel de eficientă ca un antidepresiv standard atunci când este administrată pentru depresie ușoară și moderată pentru o perioadă scurtă de timp. 

Ceaiul de sunătoare se recomandă doar seara, pentru că sunt un puternic efect calmant și îți poate provoca somnolență; însă te va ajuta să scapi de anxietate seara, când vei simți nevoia să fumezi după cină sau când ieși cu prietenii în oraș.

Deși sunătoarea pare a fi în sigură atunci când este administrată, poate interfera cu eficacitatea medicamentelor prescrise și eliberate fără prescripție medicală, inclusiv antidepresive, medicamente pentru tratarea infecțiilor cu HIV și SIDA, medicamente pentru prevenirea respingerii organelor la pacienții cu transplant, şi contraceptive orale 1. Sunătoarea nu este recomandată persoanelor însărcinate sau care alăptează.  

Citește și Beneficiile renuntarii la fumat & metode eficiente
 

Ceai verde

Potrivit unui studiu mai vechi, ceaiul verde ajută la diminuarea nevoii de a fuma, fiind recomandat astfel dacă vrei să scapi de dependența de nicotină. Acest tip de ceai poate avea beneficii care merg dincolo de faptul că te ajută să te lași de fumat. Un studiu din 2018 a concluzionat că consumul acestuia de cel puțin două ori pe zi a ajutat la reducerea riscului de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) la coreenii cu vârsta peste 40 de ani 2. Fumatul este principalul factor de risc pentru BPOC.

La începutul studiului, rata de incidență a bolii pulmonare obstructive cronice la persoanele care nu au băut niciodată ceai verde a fost de 14,1%. Rata de incidență a scăzut la 5,9% după ce aceștia au crescut consumul de ceai verde la cel puțin două ori pe zi.

Menta

Menta are un efect relaxant asupra mușchilor sistemului digestiv, combate flatulența și stimulează fluxul de bilă și alte sucuri digestive. Uleiul volatil din mentă acționează ca un anestezic ușor pentru peretele stomacului, ceea ce ajută la atenuarea senzației de greață.

De asemenea, menta ameliorează anxietatea și tensiunea. Acolo unde durerile de cap sunt asociate cu probleme digestive, menta poate fi de ajutor. Este un ceai care poate relaxa nervii atunci când tânjești după o țigară. Mai poți încerca ceaiul de valeriană, și el cu efect antidepresiv, sau ceaiul de anason sau rubarbă, ambele cu efect împotriva constipației.

Planta lobelia nu este recomandată

Planta lobelia (Lobelia inflata) a fost promovată pentru a ajuta oamenii să lupte împotriva efectelor sevrajului de nicotină și se găsește în multe produse anti-fumat. Ingredientul activ din lobelia este lobelina, despre care se crede că are acțiuni similare asupra organismului ca nicotina.

Lobelia este o plantă cu potențial toxic, de aceea nu este recomandată ca metodă de a renunța la fumat. Este, de asemenea, în baza de date a plantelor otrăvitoare a Agenţiei pentru alimente şi medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA). Lobelia poate provoca simptome precum gura uscată, transpirație abundentă, greață, vărsături, diaree, tremor, bătăi rapide ale inimii, confuzie, convulsii și comă. În doze mai mari, poate provoca chiar și deces3.

Persoanele cu boli de inimă, hipertensiune arterială, boli de inimă, sensibilitate la tutun, paralizie, dificultăți de respirație sau care se recuperează după un șoc prezintă un risc deosebit de mare. Lobelia este contraindicată copiiilor și persoanele care sunt însărcinate sau care alăptează. 

Schimbări ale stilului de viață

Există, de asemenea, modificări ale stilului de viață, de la dietă la somn, care te pot ajuta să renunți la fumat. Cu toate că aceste produse naturiste despre care ți-am vorbit mai sus sunt o metodă naturală de a diminua simptomele neplăcute ale sevrajului, nu te baza doar pe ele atunci când vrei să te lași de fumat. Sportul este obligatoriu, pentru că te va ajuta să eliberezi endorfine și să te concentrezi pe o altă activitate în afară de fumat. Vei simți nevoia să mănânci tot timpul câte ceva, așa că fă-ți bastonașe din legume proaspete precum morcovul și ardeiul și ține la îndemână mici gustări precum iaurtul, midgalele și nucile.

Asigură-te și că bei suficientă apă. A rămâne hidratat este o măsură preventivă excelentă pentru a gestiona poftele. Limitează și aportul de cofeină și de zahăr. Un studiu leagă băuturile cu cofeină și băuturile dulci (cum ar fi băuturile energizante) cu fumatul crescut 4. Respirația profundă și meditația ajută și ele dacă vrei să renunți la fumat. 

Renunțarea la fumat nu este un proces ușor, dar s-ar putea să găsești o oarecare ușurare încercând să scapi de această dependență cu ajutorul acestor ceaiuri antifumat, împreună cu alte forme de tratament, cum ar fi consilierea sau terapia de înlocuire a nicotinei, dacă asta funcționează cel mai bine pentru tine.

Dacă decizi să optezi pentru tratamente tradiționale, discută neapărat cu medicul înainte de lua un tratament medicamentos. O opțiune ar fi vareniclina, conform recomandărilor din 2020 ale specialiștilor americani. Acest medicament este recomandat tuturor persoanelor dependente de tutun și care doresc să se lase de fumat. Indiferent că ești în căutarea unor metode tradiționale sau complementare de a renunța la fumat, sunt disponibile multe opțiuni care te pot ajuta în această perioadă dificilă. Colaborează cu medicul pentru a crea un plan care să te ajute să renunți la fumat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Clinical drugs that interact with St. John’s wort and implication in drug development”. Curr Pharm Des. 2008;14(17):1723-1742. doi:10.2174/138161208784746798, Di YM, Li CG, Xue CC, Zhou SF.
https://doi.org/10.2174/138161208784746798
2 Studiul „Consuming Green Tea at Least Twice Each Day Is Associated with Reduced Odds of Chronic Obstructive Lung Disease in Middle-Aged and Older Korean Adults”, The Journal of Nutrition, Volume 148, Issue 1, January 2018, Chang-Mo Oh, In-Hwan Oh, Bong-Keun Choe, Tai-Young Yoon, Joong-Myung Choi, Jihyen Hwang
https://academic.oup.com/jn/article/148/1/70/4774510
3 Studiul „Lobeline effects on cognitive performance in adult ADHD”. J Atten Disord. 2018;22(14):1361-1366. doi:10.1177/1087054713497791, Martin CA, Nuzzo PA, Ranseen JD, et al.
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1087054713497791
4 Studiul„Coffee and cigarettes: Examining the association between caffeinated beverage consumption and smoking behaviour among youth in the COMPASS study”. Preventive Medicine Reports. 2020;19:101148. doi:10.1016/j.pmedr.2020.101148, Fagan MJ, Di Sebastiano KM, Qian W, Leatherdale S, Faulkner G. 
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S221133552030108X
Initiating Pharmacologic Treatment in Tobacco-Dependent Adults. An Official American Thoracic Society Clinical Practice Guideline
https://www.atsjournals.org/doi/10.1164/rccm.202005-1982ST


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0