Ceaiul de fenicul: beneficii si mod de preparare

Ceaiul de fenicul are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Află care sunt acestea și cum să prepari ceaiul! 

Semințele de fenicul au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri în scopuri medicinale în tradiția indiană și în cea chinezească, dar sunt folosite și în scopuri culinare și cosmetice. Știința modernă a început să confirme unele dintre afirmațiile tradiționale, cum ar fi acelea că feniculul are proprietăți antifungice, antibacteriene, antiinflamatoare și antispastice. Unele cercetări susțin că bolile de inimă și cancerul pot fi prevenite prin consumul de fenicul.

Ceaiul de fenicul este de multă vreme un remediu popular căutat pentru multe probleme de sănătate, având în vedere că, prin fierbere, uleiurile volatile din semințe sunt eliberate în apă. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Beneficii ceai de fenicul

Ceaiul de fenicul poate avea o mulțime de beneficii pentru sănătate, deoarece conține o serie de vitamine (A,B,C și D), calciu și potasiu.

Tratează problemele gastrointestinale

Semințele de fenicul relaxează musculatura stomacului și stimulează activitatea bilei, ceea ce înseamnă că îmbunătățesc digestia și reduc durerea de stomac. Feniculul contribuie la eliminarea gazelor intestinale și reduce balonarea și este de ajutor și în caz de constipație. Totodată, acesta stimulează și circulația sangvină. Semințele de fenicul sunt eficiente și în ameliorarea sindromului de colon iritabil, studiile arătând că poate reduce simptomele și poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Facilitează scăderea în greutate

Dacă vrei să scapi de câteva kilograme în plus, ceaiul de fenicul te poate ajuta în acest sens. Accelerând digestia, ceaiul de fenicul menține senzația de sațietate pentru mai mult timp și reduce poftele. Totodată, feniculul echilibrează și nivelul de zahăr din sânge.

Ajută la tratarea problemelor respiratorii

Unele cercetări au scos la iveală faptul că feniculul, folosit de mult timp ca remediu pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, ajută într-adevăr la eliminarea secrețiilor din partea superioară a aparatului respirator, precum și la calmarea spasmelor sistemului respirator.

Poate combate răceala

Potrivit unei analize care a investigat mai multe studii științifice, ceaiul de fenicul este un bun agent antimicrobian și antiviral. Dacă simți că se apropie o răceală, consumul de ceai de fenicul îți poate ajuta corpul să lupte împotriva agenților patogeni care atacă sistemul imunitar.

Îți poate oferi un somn mai bun

O porție de ceai fierbinte este o modalitate excelentă de a te relaxa după o zi lungă, iar feniculul poate fi o alegere bună, deoarece contribuie la obținerea unui somn odihnitor.

Poate stimula producția de lapte matern

Feniculul a fost folosit în tradiția populară și ca galactagog - o substanță care crește calitatea și cantitatea laptelui matern. Deși cercetările nu au dovedit beneficiul feniculului în acest caz, dovezile anecdotice susțin că ceaiul de fenicul poate să stimuleze lactația.

Poate combate mirosul neplăcut al respirației

Ceaiul de fenicul poate combate repirația neplăcută, calitate care s-ar putea datora proprietăților sale antibacteriene.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Feniculul este o sursă excelentă de potasiu și poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale în parametri normali. Așadar, consumul de ceai de fenicul poate contribui la o inimă mai sănătoasă.

Contribuie la consolidarea sistemul imunitar

Feniculul este o sursă excelentă de vitamina C și de antioxidanți, dar conține și seleniu, ceea ce înseamnă că ajută și la buna funcționare a sistemului imunitar.

Îmbunătățește echilibrul hormonal

Unele studii științifice sugerează că semințele de fenicul îmbunătățesc echilibrul hormonal și că sunt eficiente în tratarea sindromului ovarelor polichistice. Feniculul conține substanțe progestogenice, benefice pentru buna funcționare a glandei tiroide. Aplicarea topică a uleiului de fenicul a demonstrat, de asemenea, eficacitate în caz de uscăciune vaginală și creșterea excesivă a părului la femei. 

Ajută la ușurarea simptomelor artritei

Remediile cu semințe de fenicul contribuie și la ameliorarea afecțiunilor inflamatorii. De exemplu, simptomele artritei pot fi gestionate cu ajutorul semințelor de fenicul. Unele cercetări au indicat că feniculul reduce durerea și rigiditatea și poate fi o alternativă adecvată pentru tratamentul complementar la femeile cu osteoartrită a genunchiului.

Reduce simptomele menstruale

Durerile menstruale sunt cauzate de contracția mușchilor uterini, iar feniculul stimulează relaxarea musculară, așa că durerile pot fi ușurate prin consumul de ceai de fenicul.

Combate paraziții intestinali

Ceaiul de fenicul acționează prin împiedicarea multiplicării paraziților intestinali.

Cum prepari ceaiul de fenicul?

Ai nevoie de:

  • 2 lingurițe de semințe de fenicul (de preferat proaspete, întrucât au un conținut ridicat de uleiuri volatile)
  • apă
  • 1 linguriță de miere 

Zdrobește cele 2 lingurițe de semințe de fenicul cu ajutorul unei lame de cuțit. Poți folosi și un mojar dacă nu ai suficientă îndemânare pentru a zdobi semințele cu ajutorul cuțitului. Pune semințele zdrobite într-o cană și acoperă-le cu apă fierbinte, 250 ml. Acoperă cana cu o farfuriuță și lasă să se infuzeze în jur de 10 minute. Strecoară apoi ceaiul și, opțional, îndulcește-l cu miere.

Ceaiul de fenicul se găsește în magazine naturiste și ambalat la pliculețe.

Cât ceai de fenicul poți bea?

În general, se recomandă să nu se consume mai mult de trei căni de ceai de fenicul pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. Dacă ceaiul se administrează pe termen lung, e indicat ca, o dată la 6 săptămâni, să se ia o pauză de 10 zile.

Ce efecte secundare are ceaiul de fenicul?

Există o oarecare controversă cu privire la faptul dacă feniculul ar trebui folosit pentru a calma colicile la sugari. Estragolul, care se găsește în fenicul, ar putea să nu fie sigur pentru bebeluși și nici pentru persoanele care îl consumă în cantități mari. De asemenea, femeile însărcinate ar trebui să evite să bea ceai de fenicul. Estrogenul care este activat în uleiul semințelor de fenicul ar putea deruta corpul gravidei, care se confruntă deja cu o creștere hormonală.

Persoanele care sunt alergice la morcovi și țelină, care fac parte din aceeași familie cu feniculul, ar trebui să evite aceste ceai. La fel, pacienții care iau diluanți de sânge sau au o tulburare de sângerare ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a bea ceai de fenicul.
Ceaiul de fenicul nu are interacțiuni medicamentoase grave cunoscute, dar poate inhiba efectele pilulelor contraceptive având în vedere proprietățile sale asemănătoare estrogenului. S-a demonstrat, de asemenea, că feniculul inhibă metabolismul paracetamolului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Effect of Fennel on the Health Status of Menopausal Women: A Systematic and Meta-analysis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5949311/
Studiul „Effect of Fennel on the Health Status of Menopausal Women: A Systematic and Meta-analysis”, apărut în J Menopausal Med. 2018 Apr; 24(1): 67–74. Published online 2018 Apr 30. doi: 10.6118/jmm.2018.24.1.67, autori: Talat Khadivzadeh et al.
NIH - Foeniculum vulgare Mill: A Review of Its Botany, Phytochemistry, Pharmacology, Contemporary Application, and Toxicology
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137549/
Studiul „Foeniculum vulgare Mill: A Review of Its Botany, Phytochemistry, Pharmacology, Contemporary Application, and Toxicology”, apărut în Biomed Res Int. 2014; 2014: 842674. Published online 2014 Aug 3. doi: 10.1155/2014/842674, autori: Shamkant B. Badgujar et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0