Ceai din frunze de zmeura: efecte terapeutice

Frunzele de zmeură au o mulțime de efecte benefice pentru sănătate, în special pentru femei. Bogate în conținutul de magneziu, potasiu, fier, dar și în vitaminele ce fac parte din complexul de vitamine B, frunzele de zmeură au numeroase virtuți terapeutice, de care e bine să știi.

Zmeură beneficii

Înainte de a discuta despre efectele benefice ale ceaiului din frunze de zmeură, este bine de menționat și că zmeura este bogată în multe vitamine și minerale esențiale. Zmeura conține vitamina C, majoritatea vitaminelor B (în special acid folic), vitamina A, vitamina E și vitamina K. Printre mineralele din zmeură se numără calciul, fierul, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul, manganul și seleniul.

Mai mult, aceste fructe mici și roșii au un conținut scăzut de grăsimi, calorii și carbohidrați și sunt o alegere excelentă pentru cei care trebuie să-și țină sub control glicemia.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Beneficii ceai din frunze de zmeură

Conține vitamine și minerale importante 

Prin consumul de ceai din frunze de zmeură oferi organismului nutrienți de preț precum: calciu, fier, magneziu, vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina C, niacină, seleniu și mangan.

Cantitatea mare de fier care se regăsește în frunzele de zmeură este în special benefică pentru persoanele care suferă de anemie. Pentru a-i spori eficacitatea, poți prepara un ceai din frunze de zmeură alături de urzici, acesta fiind extrem de benefic în combaterea anemiei.

Bogat în antioxidanți

Frunzele de zmeură conțin taninuri și flavonoide, care sunt antioxidanți puternici. Antioxidanții pot ajuta la protejarea împotriva radicalilor liberi care pot deteriora celulele și care contribuie la dezvoltarea unor boli precum cancerul și bolile cardiovasculare. Prin urmare, frunzele de zmeură pot avea unele beneficii în reducerea riscului acestor afecțiuni.

Un studiu mai vechi pe eprubetă, care investighează efectul frunzelor de zmeură în cancerul de laringe uman și cancerul de colon sugerează că acestea pot avea proprietăți antioxidante și ar putea avea efecte benefice asupra sănătății 1.

Ameliorează durerile menstruale 

Ceaiul din frunze de zmeură are un efect relaxant asupra musculaturii uterului, ajutând astfel la calmarea crampelor menstruale. Mai mult decât atât, acest ceai consumat cu regularitate pe perioada menstruației are capacitatea de a reduce sângerările menstruale.

Frunzele de zmeură sunt aprobate ca ingredient pentru utilizare în medicamentele pe bază de plante în Uniunea Europeană. Potrivit Agenției Europene a Medicamentelor (EMA), acestea pot fi utilizate pentru a trata crampele menstruale minore la adulți. În Statele Unite ale Americii, FDA nu evaluează sau reglementează ceaiurile din plante pentru uz medicinal.

Cu toate acestea, unele femei găsesc confort într-o ceașcă caldă de ceai din frunze de zmeură în ameliorarea durerilor menstruale. Deși nu sunt raportate efecte secundare atunci când se consumă acest timp de ceai, asigură-te că discuți cu medicul dacă simptomele pe care le ai se agravează sau durează mai mult de o săptămână.

Sporește fertilitatea 

Ceaiul din frunze de zmeură este folosit pentru sporirea fertilității, în general fiind asociat cu trifoiul roșu. Acest ceai este eficient întrucât echilibrează din punct de vedere hormonal atât organismul femeii, cât și pe cel al bărbatului.

Benefic în travaliu

Unele dovezi arată că atât în studiile pe oameni, cât și pe animale, ceaiul din frunze de zmeură poate crește fluxul de sânge către uter și poate afecta în mod pozitiv mușchiul neted 2. Acest lucru poate ajuta la întărirea și tonifierea uterului, ceea ce ar putea ajuta în ameliorarea contracțiilor și la prevenirea hemoragiei în timpul travaliului.

Reduce inflamația 

Ceaiul din frunze de zmeură conține compuși cu efect antiinflamator, de aceea poate fi folosit în ameliorarea simptomelor artritei și a gutei, dar și pentru eliminarea durerilor de cap.

De altfel, ceaiul este benefic și în lichenul plan oral. Este o afecțiune inflamatorie care are ca rezultat inflamarea suprafețelor mucoasei gurii. Are ca rezultat leziuni și ulcere și poate fi dureroasă.

Un mic studiu din 2015 a constatat că extractul din frunze de zmeură roșie a ajutat la reducerea simptomelor dureroase și a ulcerului până la sfârșitul studiului 3. În plus, simptomele orale s-au îmbunătățit, iar cercetătorii nu au observat niciun efect advers.  

Ajută în curele de slăbire 

Credeai că numai ceaiul verde te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus? Ei bine, ceaiul din frunze de zmeura poate să îți fie de mare ajutor în acest sens întrucât stimulează metabolismul și oferă totodată senzația de sațietate.

Stimulează digestia 

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, ceaiul de zmeura ameliorează crampele abdominale și stimulează totodată digestia. Dacă suferi de constipație, acest ceai este de ajutor întrucât are și efecte laxative.

Vindecă iritațiile cutanate 

Ceaiul din frunze de zmeură conține antioxidanți și vitamina E în cantități mari, de aceea are capacitatea de a calma inflamația specifică acneei, iritațiilor cutanate și a eczemei. Acesta e benefic pentru piele atât atunci când este consumat, cât și atunci când e aplicat pe piele.

Cum să prepari ceai din frunze de zmeură

Pentru a prepara 250 de ml de ceai concentrat din frunze de zmeură, ai nevoie de 1 lingură de frunze de zmeură. Fierbe apa, pune frunzele de zmeura, oprește focul și acoperă recipientul cu un capac. Lasă ceaiul preț de cinci minute să se infuzeze, apoi strecoară-l și consumă-l.

Riscuri și dozaj ceai din frunze de zmeură

O revizuire sistematică integrativă din 2021, notează că dovezile actuale care susțin consumul de frunze de zmeură roșie în timpul sarcinii sunt puține 4. Oamenii de știință notează, de asemenea, că studiile pe animale indică toxicitatea frunzelor de zmeură după ce animalele au primit injecții cu cantități mari de extract de frunze de zmeură. Cu toate acestea, studiile pe oameni nu au avut aceleași efecte.

În plus, ceaiul roșu din frunze de zmeură poate să nu fie potrivit pentru toate gravidele. Într-un studiu de caz din 2016, o persoană însărcinată cu diabet gestațional a devenit hipoglicemică după ce a consumat acest tip de ceai. Deși acesta a fost un singur caz, evidențiază necesitatea unei cercetări mai solide.

Cercetătorii spun și că acest tip de ceai ar putea să nu fie potrivit pentru:

  • persoanele al căror travaliu anterior a fost de 3 ore sau mai puțin;
  • persoanele care au avut sau intenționează să aibă o naștere prin cezariană;
  • femeilor care au avut anterior travaliu prematur;
  • femeilor cu orice sângerare vaginală în a doua jumătate a sarcinii;
  • persoanelor cu antecedente familiale de cancer mamar sau ovarian, endometrioză sau fibrom;
  • femeilor cu complicații sau probleme de sănătate în timpul sarcinii, cum ar fi hipertensiunea arterială;
  • gravidelor care așteaptă gemeni.

Mai mult, acest ceai de plante poate avea proprietăți laxative și poate provoca diaree la anumite persoane. De asemenea, poate avea un efect diuretic ușor și poate crește urinarea.

În prezent, dovezile sugerează că 1-3 căni pe zi de ceai din frunze de zmeură roșie este o doză în general sigură. Cu toate acestea, deoarece unele dovezi indică faptul că ceaiul poate provoca contracții, nu este recomandabil ca gravidele să consume acest remediu înainte de al treilea trimestru de sarcină. În plus, gravidele ar trebui să reducă sau să înceteze să bea acest ceai dacă experimentează contracții puternice Braxton-Hicks. De asemenea, EMA notează că numai adulții ar trebui să consume acest timp de ceai.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
European Medicines Agency - Rubi idaei folium 
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/rubi-idaei-folium
1 Studiul „The bioactive potential of red raspberry (Rubus idaeus L.) leaves in exhibiting cytotoxic and cytoprotective activity on human laryngeal carcinoma and colon adenocarcinoma”, J Med Food. 2012 Mar;15(3):258-68. doi:10.1089/jmf.2011.0087., Ksenija Durgo, Ana Belščak-Cvitanović, Angela Stančić, Jasna Franekić, Draženka Komes
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22082102/
2 Studiul „Biophysical effects, safety and efficacy of raspberry leaf use in pregnancy: a systematic integrative review”, BMC Complement Med Ther. 2021; 21: 56., Rebekah Bowman, Jan Taylor, Sally Muggleton, Deborah Davis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7871383/
3 Studiul „Raspberry Leaf Herbal Extract Significantly Reduces Pain and Inflammation in Oral Lichen Planus Patients – A Case Series Analysis”, Open Journal of Dentistry and Oral Medicine 3(3): 73-81, 2015, E. Russell Vickers, Karen L. Woodcock
https://www.hrpub.org/download/20150930/OJDOM3-18004723.pdf
4 Studiul „Biophysical effects, safety and efficacy of raspberry leaf use in pregnancy: a systematic integrative review”, BMC Complement Med Ther. 2021; 21: 56., Rebekah Bowman, Jan Taylor, Sally Muggleton, Deborah Davis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7871383/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0