Ce suplimente mai luam impotriva imbatranirii

Există pe piață o gamă variată de suplimente antiaging sau antiîmbătrânire la care putem apela, însă ideal ar fi ca în alegerea lor să ne sfătuim cu un specialist, care să ne recomande anumite cure și care să monitorizeze efectele.

Senescența celulară este un proces natural în care celulele se opresc din divizare și suferă modificări care le împiedică să funcționeze optim. Când celulele îmbătrânesc, acestea se pot acumula și deveni o povară pentru celulele sănătoase, afectând funcția de zi cu zi. Corpul are căi naturale de curățare și reciclare a acestor celule îmbătrânite, însă, prin suplimentarea unor forme avansate de micronutrienți cu mare biodisponibilitate putem sprijini sănătatea prin vizarea celulelor senescente.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Suplimente antiîmbătrânire: Resveratrol

Resveratrolul, unul dintre antioxidanții-vedetă, care se găsește în struguri și cojile fructelor sau legumelor de culoare roșu-violet, precum și în vinul roșu, este unul dintre primii aliați recunoscuți de lumea medicală în lupta împotriva îmbătrânirii, care s-a bucurat de un marketing pe măsură. 

Ce arată cercetările?

Laboratoarele din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică din SUA au arătat că resveratrolul inhibă la nivel celular PDE‑4 - fosfodiesteraza, o proteină implicată în mecanismul enzimatic de îmbătrânire și degenerare, acționând indirect asupra sirtuinei, o enzimă asociată cu genele îmbătrânirii.

Studii extrem de complexe au identificat concentrația de resveratrol mai ales la nivelul mușchilor scheletici, iar aceste studii au deschis oportunități resveratrolului nu numai către terapiile antiaging, ci și țintite, pe afecțiuni, cum ar fi diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare, maladia Alzheimer, afecțiunile inflamatorii sau cancer.

Însă aceste studii, efectuate doar în laborator, au corelat doze mari de resveratrol cu beneficiile antiîmbătrânire, deci pentru efecte antiaging, se recomandă utilizarea suplimentelor alimentare cu resveratrol.

Suplimente antiaging: Pterostilbene

Pe rafturile farmaciilor găsim și suplimente mai puțin cunoscute precum pterostilbena și piceatanolul, substanțe chimice înrudite și uneori chiar legate în natură, de resveratrol. În plante, toate cele trei substanțe au un rol important în fitoimunitate, ferind îmbolnăvirea cu ciuperci, paraziți etc.

Pterostilbena este un antioxidant extrem de eficient, chiar dacă nu la fel de faimos precum analogul său, resveratrolul. Îl consumăm de asemenea când mâncăm struguri, dar și migdale, mure, afine sau frunzele de viță de vie, precum și când bem vin roșu.

Ce arată cercetările?

Cercetătorii axați pe studiul pterostilbenei au obținut deja rezultate încurajatoare în cazul declinului cognitiv legat de vârstă, pterostilbena contribuind la menținerea nivelului neurotransmițătorului dopamină, protecția structurilor cerebrale împotriva radicalilor liberi și producerea hormonului de creștere a insulinei (IGHF1), cu efect de îmbunătățire a vascularizației și a neurogenezei.

Unii cercetători o consideră chiar mai eficientă decât resveratrolul, având o biodisponibilitate (absorbție în organism) mai mare și incluzându-o în formule anti-aging alături de NAD (nicotinamidă adenin dinucleotid), o coenzimă existentă în celulele vii, implicată în toate reacțiile redox și care scade dramatic cantitativ odată cu înaintarea în vârstă.

Suplimente antiîmbătrânire: Coenzima NAD

Coenzima NAD poate fi stimulată și prin menținerea unui nivel adecvat de niacină (vitamina B3) pe care o obținem consumând ciuperci, sparanghel, ton, somon, carne de curcan. Coenzima NAD poate fi administrată ca supliment antiaging, dar stă și la baza cercetărilor intensive pentru utilizarea potențială în terapia bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson. De asemenea, a fost lansată și o formulă anitaging care include pterostilbena și NAD într-un singur compus

Suplimente antiaging: Piceatanol

Ca să ne întoarcem la mitul vinului roșu, consumând aceiași struguri sau paharul de vin, mai introducem în organism și un alt antioxidant pe cale să devină vedetă, piceatanolul, un metabolit de resveratrol, precum și glucozida sa, astringin. Substanțele prețioase au fost regăsite și în fructul pasiunii, ceaiul alb și troscotul japonez, dar și în extractele din rădăcina molizilor de Norvegia și în semințele de palmier.

Ce arată cercetările?

Un studiu mai vechi in vitro a demonstrat că piceatanolul blochează LMP2A, o protein-tirozin kinază virală implicată în leucemie, în limfomul non-Hodgkin și în alte boli asociate cu virusul Epstein-Barr. Cercetări mai recente asupra acestui antioxidant au arătat că adipocitele în cultură, în prezența piceatanolului, alterează momentul exprimării genelor, funcțiile genelor și acțiunea insulinei, având ca rezultat întârzierea sau inhibarea completă a adipogenezei, deschizând o cale nebănuită în tratarea obezității. 

Suplimente antiîmbătrânire: Riboflavină

Riboflavina, cunoscută și sub denumirea de vitamina B2, care se regăsește în alimente precum lapte, brânză, iaurt, dar și în pește, boabe de soia, carne de pui ori linte, este esențială pentru formarea FAD (flavin adenin dinucleotidă) și FMN (flavin mononucleotidă). Atât FAD cât și FMN sunt necesare pentru metabolizarea carbohidraților, proteinelor și grăsimilor, cu scopul de a produce energie. Totodată, însă, riboflavina protejează pielea, unghiile, părul și ochii de acțiunea radicalilor liberi.

Având în vedere că antioxidanții enumerați nu își arogă rolul de a vindeca afecțiuni grave, ci sunt doar suplimente menite să îmbunătățească funcțiile metabolice celulare pe măsură ce înaintăm în vârstă, sunt aprobate de FDA în baza studiilor de laborator, și nu ca urmare a studiilor clinice, astfel că în prezent nu sunt cunoscute încă în totalitate efectele și interacțiunile cu alte tratamente cronice; recomandarea noastră este să se ceară sfatul medicului de familie sau al medicului curant înainte de a recurge la o astfel de terapie.

Suplimente antiaging: Quercetină

Quercetina este un pigment comun de plante care se găsește în ceapă, ceai verde, mere, fructe de pădure, Ginkgo biloba, sunătoare și vin roșu. Quercetina, care interferează cu mai multe căi anti-apoptotice, elimină în principal celulele endoteliale senescente, care acoperă vasele de sânge și vasele limfatice. De asemenea, stimulează sistemul imunitar să producă un răspuns mai eficient la declanșatorii obișnuiți ai simptomelor la persoanele alergice, cum ar fi polenul în anotimpurile calde. 

Quercetina are proprietăți antiinflamatorii, antivirale și inhibă eliberarea histaminei, scade nivelul citokinelor pro-inflamatorii, stimulează leucotrienele și suprimă producția de interleukină IL‑4. Quercetina poate fi administrată pe termen scurt, în doze de până la 1 gram pe zi timp de 12 săptămâni.

Ce arată studiile?

Cercetările clinice indică faptul că teaflavinele și quercetina sunt compuși excelenți senolitici care influențează căile biologice specifice care promovează întinerirea celulară și stimulează organismul să gestioneze celulele senescente. Un studiu din ultimii ani publicat în Free Radical Biology & Medicine Journal a arătat că teaflavinele derivate din ceaiul negru au inhibat în mod semnificativ acumularea de biomarkeri pentru senescență.

Alte studii arată că flavonoidele, inclusiv quercetina, pot interfera cu funcția tiroidiană, inhibă creșterea celulelor tiroidiene și absorbția iodurii, scade expresia receptorilor de tirotropină, a peroxidazei tiroidiene și a genelor de tiroglobulină, poate acționa ca un perturbator al tiroidei și sugerează că este necesară prudență în utilizarea la pacienții cu afecțiuni tiroidiene aflate sub tratament.

Suplimente antiîmbătrânire: Fisetină

Fisetina este un ingredient natural care se găsește în legume și fructe, în special în căpșuni și este un senoterapeutic care extinde sănătatea și durata de viață. Studiile arată că fisetina este mult mai bună în distrugerea celulelor senescente decât alte substanțe, cum ar fi quercetina, curcumina sau EGCG.

Pe lângă eliminarea celulelor senescente, fisetina reduce inflamația, inhibă mTOR (un comutator important de îmbătrânire), reduce glicația (care contribuie și la îmbătrânire), crește producția de substanțe de protecție a celulelor și are multe efecte mai benefice. 

Suplimente antiaging: Glucozamină

Majoritatea oamenilor cunosc glucozamina ca o substanță care reduce uzura cartilajului și îmbunătățește sănătatea articulațiilor, dar mai puțini știu că glucozamina poate prelungi, de asemenea, durata de viață în diferite organisme.

Ce arată cercetările?

Interesant este faptul că studiile arată că glucozamina este unul dintre puținele suplimente antiîmbătrânire asociate cu mortalitatea redusă la oameni și, de asemenea, risc redus de boli cardiovasculare. Există, de asemenea, asocieri între aportul de glucozamină și inflamația redusă. Diverse studii pe animale au arătat că glucozamina reduce ateroscleroza și inhibă agregarea plachetară, prevenind coagularea, efect potențat când suplimentul conține și acizi grași Omega 3.

Glucozamina poate îmbunătăți sănătatea mitocondrială, permițând astfel mitocondriilor (centralele electrice ale celulelor noastre) să funcționeze mai bine. O modalitate de a face acest lucru este prin creșterea biogenezei mitocondriale, ceea ce înseamnă că glucozamina induce formarea mitocondriilor suplimentare. Cea mai bună formă de glucozamină pare a fi sulfatul de glucozamină.

Suplimente antiîmbătrânire: Acid hialuronic

Acidul hialuronic este o componentă importantă a pielii, dar nu numai. Cu cât îmbătrânim, cu atât este mai puțin acid hialuronic în organism. O persoană de 70 de ani are doar aproximativ 19% din cantitatea de acid hialuronic a unei persoane tinere.

Ce arată cercetările?

Studiile arată că acidul hialuronic, administrat oral, poate îmbunătăți aspectul pielii prin reducerea ridurilor, îmbunătățirea hidratării pielii și creșterea strălucirii pielii. De asemenea, poate ameliora osteoartrita, ceea ce are sens, dat fiind că articulațiile și cartilajul conțin mult acid hialuronic.

Interesant este faptul că acidul hialuronic este alcătuit din acetil-glucozamină (a nu se confunda cu glucozamina), care pare că extinde durata de viață la șoareci. Acetil-glucozamina ar putea face acest lucru inducând „răspunsul proteic desfășurat”, un mecanism de apărare care începe să acționeze atunci când celula simte că există prea multe proteine îndoite necorespunzător care se acumulează în celulă.

Acumularea de proteine este unul dintre motivele pentru care îmbătrânim. Când se consumă acid hialuronic, părți ale moleculei sunt descompuse în intestin în acetil-glucozamină, care poate fi absorbită de celulele intestinale și ajunge în fluxul sangvin.

Suplimente antiaging: Ghimbir

Ghimbirul este un condiment bine cunoscut, cu efecte benefice asupra sănătății, cum ar fi reducerea inflamației și protejarea celulelor împotriva deteriorării. 

Ce arată cercetările?

Studiile pe animale au arătat că ghimbirul poate proteja șoarecii împotriva dozelor letale de radiații, ceea ce este destul de impresionant. Șoarecii care au primit ghimbir înainte de a fi expuși la o doză mare de radiații au trăit mult mai mult. Radiația cu energie ridicată dăunează foarte mult celulelor, deoarece radiațiile deteriorează multe componente ale celulelor, rupe molecule, inclusiv ADN, și induc inflamații puternice. Cu toate acestea, ghimbirul pare să fie capabil să atenueze acest atac molecular.

Suplimente antiîmbătrânire: Magneziu

Magneziul este un mineral indispensabil pentru corecta funcționare a organismului. Celulele transferă magneziul în interior și în exterior pentru a propaga semnalele nervoase și pentru a genera impulsuri musculare, inclusiv bătăile inimii. De asemenea, magneziul stabilizează ADN-ul, protejându-l împotriva deteriorării. Creșterea deteriorării ADN-ului este unul dintre motivele pentru care îmbătrânim.

Aportul scăzut de magneziu este asociat cu inflamație crescută, tensiune arterială crescută, risc crescut de boli de inimă, boli neurodegenerative, rezistență la insulină, osteoporoză și chiar dezvoltarea cancerelor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - New Insights into Dietary Pterostilbene: Sources, Metabolism, and Health Promotion Effects
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9571692/
Studiul „New Insights into Dietary Pterostilbene: Sources, Metabolism, and Health Promotion Effects”, apărut în Molecules. 2022 Oct; 27(19): 6316. Published online 2022 Sep 25. doi: 10.3390/molecules27196316, autori: Sanjushree Nagarajan et al.
Science Direct - Resveratrol (RV): A pharmacological review and call for further research
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332221009483
Studiul „Resveratrol (RV): A pharmacological review and call for further research”, apărut în Biomedicine & Pharmacotherapy, Volume 143, November 2021, 112164, https://doi.org/10.1016/j.biopha.2021.112164, autori: Li-Xue Zhang et al.
Harvard Health Publishing - The hype on hyaluronic acid
https://www.health.harvard.edu/blog/the-hype-on-hyaluronic-acid-2020012318653


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0